Haberler

Iğdır'da "Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Stratejik İletişim" Çalıştayı

Abone Ol

Iğdır Üniversitesinin ev sahipliğinde; Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) finanse ettiği, koordinatörlüğünü Iğdır Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr.

Iğdır Üniversitesinin ev sahipliğinde; Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) finanse ettiği, koordinatörlüğünü Iğdır Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin'in yürüttüğü ve Iğdır Valiliği, Iğdır Üniversitesi ile Iğdır Emniyet Müdürlüğünün de işbirliği ve desteği ile "Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Stratejik İletişim" konulu uluslararası çalıştay düzenlendi.

Çalıştay'a Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil, İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Esin, Iğdır Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürü Ercan Kıyaslı, Jandarma Alay Komutanlığından Albay Metin Özbek, Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, rektör yardımcıları, Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Iğdır İl Müftüsü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Iğdır'dan çok sayıda yönetici ve basın yayın kuruluşları, öğretim üyeleri, öğrenciler katıldı. Sunumlarda yabancı dil kullanımı gerçekleştiği için simultaneler (kulaklık) katılımcılara dağıtılarak çevirmenler tarafından Rusça Türkçeye yabancı katılımcılar için Türkçe Rusçaya çevrilerek program gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar, "Madde bağımlılığı ile mücadele, özellikle genç nesilleri tehdit eden bir konu olarak, gerek ülkemizde gerekse dünya ülkelerinin gündemlerinde öncelikli hedeflerden biri haline gelmiştir. Bu amaçla madde bağımlılığı ile mücadeleye bir nebzede olsa katkı sağlamak adına Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Iğdır Üniversitesi, Iğdır Valiliği ve Iğdır İl Emniyet Müdürlüğünün işbirliği ile 'Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Stratejik İletişim' konulu projemizin çalıştayını gerçekleştirmek için bir aradayız. Türkiye dahil tüm dünya ülkelerinde madde bağımlılığı oranlarının endişe verici boyutlarda arttığı görülmektedir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar, projenin gerçekleşmesinde bölgeye vermiş olduğu destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına, katılımcı panelistlerden Kırgızistan katılımcısı Uyuşturucudan Bağımsız Dünya Ligi Başkan Yardımcısı Aibek Omurkanov'a, Nazaraliyev Klinik Müdürü Gali Gareev'e, Dünya Ligi Koordinatörü Zhakshylkyzhumgalbekov'e, Kırgızıstan İstanbul Temsilcisi Yurtşen Adıyam'a, Özbekistan katılımcıları Gazeteci Yazar Abdulvali Saybnazarov'a, Gazeteci Yazar Rustam Djabborov'ya, Emniyet Genel Müdürlüğü (UMDB) Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Adnan Özdemir'e, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM Biriminden sorumlu Komiser Muhammet Mushap Şimşek'e, UNESCO Türkiye Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Akif Kireçci'ye teşekkür etti. Sakar, vermiş oldukları desteklerden dolayı Iğdır Valiliğine, Iğdır İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, Iğdır Üniversitesine, öğretim üyelerine, çalışma ekibine ve proje süresince destek veren görevli öğrencilerine teşekkür etti.

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsünde yapılan çalıştayda konuşan Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman da, "Bu çalıştayın ilimizde yapılmasından dolayı emeği geçen başta Iğdır Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar hanımefendiye ve rektörlüğümüze teşekkür ediyorum. Iğdır ilimizde ilk kez böyle bir uluslararası toplantı düzenleniyor. Bu nedenle bizim için çok güzel bir gelişme ve bu etkinlikte yer alan, katılıma destek olan panelist katılımcılarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Madde bağımlılığı dediğimizde aklımıza ilk önce insanların geçici sürede olsa üzüntüsünü, kederini paylaşmak için bir madde kullanmaları, bu maddeler sigara ve alkolden başlıyor ve uyuşturucuya kadar çıkıyor. Madde bağımlılığıyla mücadele etmek, insanlığın ortak bir sorunudur. Bu sorunu çözmek için ülkeler çeşitli stratejiler ve politikalar uyguluyor. Ülkemizde de bu konuda büyük çalışmalar var. Uyuşturucu konusunda sıkıntılar var. İlin valisi olarak asayiş toplantılarında bu konuya özellikle dikkat ediyoruz" dedi.

Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım da, gerçekleşen uluslararası projenin Iğdır Üniversitesi için umut verici bir proje olduğunu, böyle bir projeyi Iğdır ilinde ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtirken, madde bağımlılığının Türkiye ve dünya genelinde önemli olduğu hususunun altını çizdi. Yıldırım, "Bu uluslararası projenin gerçekleşmesi demek bundan sonra Iğdır Üniversitesinde pek çok projenin gerçekleşmesi demek ve gelişime katkı sağlayan proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Müjde Sakar'a, katılımcı panelistlerimize teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Çalıştayın ilk oturumu UNESCO Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Akif Kireçci'nin moderatörlüğünde Kırgızistan'dan Gali Gareev ve Aibek Omurkanov bilgi aktarımında bulundu. İlk konuşmayı yapan Gali Gareev; "Her toplum jeopolitik ve sosyo-ekonomik özelliklerine göre kendi yeteneklerini alarak, acil sorunları çözmek istiyor. Biz bu sorunlara Dr. Nazaraliev Tıp Merkezi olarak özel geliştirdiğimiz özel çözümler ve deneyimlerimizden bahsedeceğiz. Bugün kullanılan tedavi yöntemi, 1987 yılında Kırgız Devlet Tıp Enstitüsü zamanında geliştirilmiştir" dedi.

İkinci konuşmacı Aibek Omurkanov da; "Günümüz toplumunda psikoaktif maddelerin (PAS) tüketilmesi ilgili zihinsel, fiziksel ve sosyal sorunların büyümesine sebep olur. Bu durum insan sağlığına onarılmaz hasarlara neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Çalıştayın ikinci oturumu UMDB Başkan Yardımcısı Adnan Özdemir'in moderatörlüğünde gerçekleşti. İlk konuşmacı Rustam Djabbarov; "İstatistik bilgilerine göre 2014 yılında 29 milyon insanda uyuşturucu bağımlılığı saptanmıştır. Teşhis konulan her altı uyuşturucu bağımlısından sadece biri tedaviye başvurmaktadır. Uyuşturucu madde içeren bitkilerin yasadışı üretiminin en yaygın olduğu bölge Afganistan'dır. Birleşmiş Milletler yaptığı bir açıklamada, Avrupa ülkelerinin en büyük uyuşturucu pazarları arasında olduğu belirtildi" dedi.

Oturumda ikinci olarak söz alan Abdülvali Saybnazarov da; "Uyuşturucu maddelerinin ne kadar korkunç bir affet olduğu artık tespit edilemiyor. Nitekim dünya genelinde uyuşturucu trafiği, cinayetleri ile ilgili ortak mücadele insanlığın gündeminde. Tüm uluslararası çabalara karşın Afganistan kaynaklı uyuşturucu madde kaçakçılığının azaltılmasında henüz somut bir başarı sağlanamamıştır" diye konuştu.

İkinci oturumun son konuşmacısı olan Muhammed Mushap Şimşek ise; "Son yıllarda tüm Avrupa ülkelerinde ergen ve gençler arasında alkol ve yasadışı madde kullanımında bir artış söz konusudur. Ülkemizde gençler arasında yapılan çalışmalarda yarısından fazlasının sigara deneyiminin olduğu, ilköğretimde ise yaşam boyu en az bir kez tütün kullanma oranının yüzde 16 olduğu görülmektedir. Yaşam boyu en az bir kez alkol kullanımı yüzde 35-45, esrar kullanımı yüzde 4, uçucu madde kullanımı yüzde 4, ekstazi kullanımı için ise yüzde 2-2,5 oranları verilmektedir" şeklinde konuştu.

Çalıştayın son oturumu Iğdır Üniversitesinden Doç. Dr. Cengiz Atlı'nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Son oturumda Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve Yurtşen Adıyaman konuştu. İlk konuşan Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt; "Madde bağımlılığı gençlerimizi ömrünün baharında ölüme götürüyor. Daha önce görev yaptığım şehirde öğrenciler uyuşturucu kullanırken bir arkadaşlarının bayılıp öldüğünü sanmışlardı. Çocuğu ormanlık alana gömüp kaçmışlar. Olayın aslı ise eroin kullanan diğer gencin bayıldığı ve diri diri gömüldüğü daha sonra öğrenilmişti. Bu yüzden ailelerin çocuklarını genç yaşta iyi yönlendirmeleri gerekir" dedi.

Yurtşen Adıyaman da şunları söyledi:

"Madde bağımlısı gençlere öncü olup tedavi sürecinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Ülkemizin neresinden ararlarsa arasınlar madde bağımlısı gençlerin elinden tutmaya çalışıyoruz. Ama madde bağımlısı olan biri 'ben madde bağımlısıyım ya da madde kullandım' demekten çekinmektedir. Bu gibi arkadaşların bu konularda çekinmemeleri gerekir."

Çalıştay sonunda Kırgızlar Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman'a milli Kırgız kıyafeti ve kalpağı hediye etti. Çalıştaya katılan konuşmacılara plaketler ve katılım belgeleri verildi.

Hatıra fotoğraflarının çekilmesinden sonra çalıştay sona erdi. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zeynep Müjde Sakar Iğdır Üniversitesi Turgay Alpman Kırgızistan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title