Haberler

Iğdır'da "Mesnevi Sempozyumu" Yoğun İlgi Gördü

Abone Ol

Iğdır Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı işbirliği ile Iğdır Üniversitesi ev sahipliğinde 20-21 Mart tarihlerinde Bediüzzaman Sadi Nursi’nin vefatının 55. yılı anısına Nurun Arabi Mesnevisi konulu “Mesnevi Sempozyumu” düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı işbirliği ile Iğdır Üniversitesi ev sahipliğinde 20- 21 Mart tarihlerinde Bediüzzaman Sadi Nursi'nin vefatının 55. yılı anısına Nurun Arabi Mesnevisi konulu "Mesnevi Sempozyumu" düzenlendi.

Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu'nda gerçekleşen sempozyuma Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Iğdır Belediyesi Başkanı Murat Yikit, Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bal, Genel Sekreter Ahmet Kızılkurt'un yanı öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci dinleyici olarak katıldı. Sempozyumun 1. oturumu bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sempozyum daha sonra yapılan açılış konuşmalarıyla devam etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, üniversite olarak böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını belirtti. Son yüzyılda insanların dünya ve ahiret mutluluğunu elde edebilmeleri için çalışan fikir insanları ve büyük düşünürler içinde Bediüzzaman Said Nursi'nin, müstesna bir yere sahip olduğunu belirten Rektör Yılmaz, şunları söyledi: "O, materyalist felsefenin etkisi altında manevi buhranlar geçiren asrımız insanına Kuran eczanesinden aldığı manevi ilaçları takdim edebilmek ve insanlığı bu çıkmazdan kurtarabilmek uğruna hayatını adamıştır. Eserlerinde Allah'ın varlığını ispat ve tevhit üzerine yoğunlaşan Said Nursi, insanın kainat ile ve Allah ile münasebetini, yaratılışın hikmet ve gayesini, asrın idrakine uygun bir tarzda beyan etmiştir. Bugün sempozyumumuza konu olan "Mesnevi-i Nuriye" Said Nursi'nin cumhuriyetin ilk yıllarında Arapça olarak kaleme aldığı eseridir. Bu eser, Bediüzzaman, hayatta iken ilk olarak kardeşi Abdülmecit Efendi tarafından Türkçeye tercüme edilmiştir. Bu tercümede orijinal metnin yaklaşık olarak üçte birinin yer almaması, yeni ve tam metin başka tercümelerin yapılmasını gerekli kılmıştır. Risale-i Nur eserleri üzerine uzun yıllar çeşitli çalışmalar yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı değerli hocamız Prof. Dr. Şadi Eren, bu ihtiyacı karşılamak üzere bu eseri Türkçeye tercüme etmiştir. Üniversitemiz de bu tercümenin basımını gerçekleştirmiş ve yaklaşık 3 bin kişiye bu eserin ulaşmasına vesile olmuştur, bugünde bu eserle ilgili olarak bir sempozyumu sizlerin katılımı ile gerçekleştiriyoruz. Bediüzzaman, bir rüyasında Ağrı Dağı'nın infilak ettiğini, dağlar gibi parçaları dünyanın dört bir yanına dağıttığını söyler. Bunun yorumunda da, Kur'an nurlarının cihanın her tarafına yayılacağına dikkat çeker. Üniversitemiz, Türkiye'nin en doğusunda ve Ağrı Dağı'nın hemen eteklerinde inşa edilmektedir. İnşallah üniversitemiz de bölgenin ve ülkemizin aydınlanmasına katkı sağlayacaktır ve bölgemiz insanı barış ve huzura kavuşacaktır" dedi.

Sempozyumun düzenlenmesinde büyük emekleri olan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren'de yaptığı konuşmada Nurun Arabi Mesnevisinin önemine dikkat çekti.

Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı adına Vakıf Başkan Yardımcısı Ahmet Kızılkurt'ta yaptığı konuşmada, Bediüzzaman Sadi Nursi'nin yaşadığımız yüz yılın en önemli alimlerinden bir olduğunu belirterek, Mesnevi Sempozyumuna destek vermekten son derece mutlu olduklarını ifade etti.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra sempozyum açılış tebliğlerinden birincisini gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Risale-i Nur'la alakalı yüzlerce sempozyum, panel ve konferansa imza atan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Heyeti Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya yaptı. Sempozyumun ikinci açılış tebliğini ise 1979-1991 yılları arasındaki 12 yılını Risale-i Nurların Arapçaya tercüme edilmesine ve hem bu süre zarfında hem de sonrasında başta Arap alemi olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Risale-i Nurların tanıtılmasına ömrünü adayan İhsan Kasım Salihi yaptı.

Mesnevi Sempozyumu'nun öğleden sonra yapılan ikinci oturumu Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Güllüce'nin "Mesnevi'de Tefsir İncelikleri" konusunda verdiği bilgilerle devam etti. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dilek "Mesnevi'de Bazı Hadislere Getirilen Orijinal Yorumlar"ilgili bilgi verirken, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek de "Şerh Geleneğinde Mesnevi Örneği" ile ilgili bilinmeyen birçok konuda bilgi verdi. Yoğun ilgi bulan sempozyumda ikinci oturumunda son olarak söz alan Muş Alpaslan ÜniversitesiÖğr. Gör. İsmail Süphandağı da "Mesnevi'de Dil ve Anlatım Biçimleri" hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

MESNEVİ SEMPOZYUMUNA İKİNCİ GÜNDE KATILIM YOĞUN OLDU

Sempozyumun 3. oturumu Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz'ın "Mesnevi'de Temsiller" hakkında yaptığı konuşmayla başladı. Adnan Menderes Üniversitesi Prof. Dr. Yunus Çengel de sempozyumun en önemli konu başlıklarından biri olan "Mesnevi Perspektifinden Kader" konusunda çok önemli bilgiler verdi. Üçüncü oturumda son olarak söz alan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş "Mesnevi Zaviyesinden İnsan" konusu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Nurun Arabi Mesnevisi'nin tüm yönleriyle ele alındığı sempozyumun son oturumunda söz alan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir "Said Nursi ve 'Şuhudi' Kavramı" ile ilgili bilgi verirken Uşak Üniversitesi Öğr. Gör. Yassine İbrahim Mahamat "Mesnevi Zaviyesinden Peygamber Efendimizin Manevi Şahsiyeti" ile ilgili açıklamada bulundu. Sempozyumda son olarak söz alan ve kapanış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Erende "Mesnevi'de 'Bakıyat-ı Salihat' Açılımı" ile ilgili bilgi verdi. İki gün boyunca yoğun bir programla devam eden sempozyum hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, il dışından gelen misafirlere Suveren Kampüsünü de gezdirdikten sonra Iğdır'ın tarihi simgelerinden biri olan Soykırım Anıtı ve Müzesi de ziyaret edildi. Ayrıca "Mesnevi Sempozyumu'na" konuşmacı olarak katılan konuklar Pazar günü de Doğubeyazıt'ta bulunan tarihi İsahak Paşa Sarayı'na ve Ahmedi Hani Türbesi gezisine götürüldü. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Iğdır Üniversitesi İstanbul 21 Mart Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title