Haberler

Iğdır'da "Vakıf ve Sivil Toplum" Paneli

Abone Ol

Iğdır Üniversitesi ve Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı tarafından ortaklaşa “Vakıf ve Sivil Toplum” temalı panel düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi ve Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı tarafından ortaklaşa "Vakıf ve Sivil Toplum" temalı panel düzenlendi.

Büyük bir ilgi gören panele Iğdır Vali Yardımcısı Muhlis Aslan, Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, Iğdır Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Kızılkurt'un yanı sıra öğretim üyeleri ile üniversite öğrencileri de yoğun bir ilgi gösterdiler. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde açılış konuşmasını Iğdır Kültür Eğitim Çevre ve Sağlık Vakfı Başkanı Tahir Kaman yaptı.

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren'in başkanlığında gerçekleşen panele Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Bayram Demir ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akgün panelist olarak katıldı. İlk panelist olan Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, "İnsanın yaradılışında var olan yardımlaşma duygu ve düşüncesi, insanlığın tarihi ile yaşıttır. Her toplum, yardımlaşma hususunda kendi yaşadığı zamanın sosyal yapısına göre bazı faaliyetlerde bulunmuştur. Yardımlaşmanın teşkilatlandırılmış en ideal şeklini ise, vakıf olarak görmekteyiz. İslam hukukunda vakıf muamelesi için 'vakıf, habs veya hums ve sadaka' olmak üzere üç terim kullanılmıştır. Vakf veya vakıf Arapça bir mastar olup sözlükte habsetmek anlamına gelmektedir" dedi.

İkinci panelist olan Yrd. Doç. Dr. Bayram Demir ise, "İnsan sosyal bir varlıktır. Bu yüzden toplum içerisinde yaşamak zorundadır. Toplumda yaşayan insanların sosyal ve ekonomik durumu farklıdır. İnsan, doğası gereği, muhtaç olanlara yardım etme eğilimindedir. Önceki insanlar, ihtiyaç sahibi kimselere bireysel yardımlarda bulunmuşlardı. Uygarlık seviyesi geliştikçe, bireysel yardımlaşmaya dönülmüştür. Bu yüzden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumları ortaya çıkmıştır. Bu kurumlardan biride vakıftır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akgün ise; "Vakıf meselesi hem fıtratta hem de dinimizde esaslı bir konudur. Çünkü kainat tamamen fedakarlık, yardımlaşma, fazilet ve vakıf ruhuyla sevk ve idare edilmektedir. Menfaat kesinlikle söz konusu değildir. Zira güneş kendisi için ısıtmıyor, yağmur kendisi için yağmıyor, gözler kendisi için görmüyor demek ki kainatta her şey başkasına büyük fedakarlıkla hizmet ediyor. Bir nevi karşılıksız vazife ifa ederek kendilerini başkalarına vakıf ve feda etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Panel, panelistlere plaket takdim edildikten sonra sona erdi. Panel sonrası davetlilere pilav ikram edildi. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Iğdır Üniversitesi Cüneyt Kulaz Murat Yikit Kaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title