Haberler

İğneada Diken Üstünde

Güncelleme:
Abone Ol

İğneada'ya 'nükleer santral yapılacağı' haberleri halkı tedirgin etmeye başladı

Kırklareli'nin Dekmirköy İlçesi'ne bağlı tatil beldesi İğneada'ya 'nükleer santral yapılacağı' haberleri halkı tedirgin etmeye başladı. İğneada Belediye Başkanı CHP'li Tahir Işık, "Nükleer santralin tartışmasız getirisi olmaz, götürüsü olur" dedi.Mersin Akkuyu'ya yapılacak olan Türkiye'nin ilk nükleer santrali için Rusya ile anlaşma sağlayan Türkiye, Sinop'a yapılacak olan ikinci nükleer santral için müzakerelere devam ederken, 3'üncü santralin Kırklareli'ye 110 kilometre uzaklıktaki Türkiye- Bulgaristan sınırında tatil beldesi İğneada'ya yapılacağı belirtildi.

Bu haberler, 3 bin nüfusu bulunan ancak yaz aylarında tatilcilerin gelmesiyle nüfusu 40 bine kadar çıkan İğneada'da tedirginliğe neden oldu. Geçimini balıkçılıkla sağlayan halkın büyük bölümü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bölge ile ilgili etüd çalışmalarının basına yansımasından sonra endişeli bir bekleyişe girdi. İğneadalılar, 12 yıldır sahil kenarındaki Beğendik Köyü'ne balıkçılar için liman adı altında nükleer santral inşaat şantiyesi oluşturulduğunu iddia etti.

'ÇOK ÜZÜLÜYORUZ'

Nükleer santralin bölgeye getirisi olmayacağını öne süren İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık şunları söyledi:

"Nükleer santralin tartışmasız getirisi olmaz, götürüsü olur. 2005 yılında beldemizde 'Nükleere Hayır' paneli düzenlemiştik ve bin 500'e yakın çevrecinin katılımıyla bu konuya dikkat çekmiştik. Sonrasında konu gündemden düştü. Ancak son günlerde yeniden gündeme gelen ve İğneada'nın daha çok konuşulduğu nükleer santral konusu belediyeye resmi olarak bildirilmedi. Nükleer santral için İğneada'ya ya bağlı Beğendik Köyü'nde sahil kenarına balıkçı barınağı adı altında bir limanın 12 senedir yapımı devam ediyor. Son 2 yıldır çalışmalar hızlandı. Nükleer santral kurulursa yazık olur diyorum. İğneada, Türkiye'de koruma altında olan 4 bölgesinden biri. Longoz ormanlarının bulunduğu beldemizde Nükleer santralin uygun görülmesine çok üzülürüz. Normal düşünen halkımdan hiç kimse burada nükleer santral yapılmasını istemez. İsteyenler olabilir ama, bunlar da Başbakan'a yakın olan kimselerdir. Onlar da 'Başbakanım istiyor diye doğrudur' derler."

'GAYET GÜZEL YAŞAM YERİ'

İğneada'da oturan emekli 81 yaşındaki Necat İsmail Urla da, nükleer santral yapılmasını istemediklerini belirterek şöyle dedi:

"Ben santralin yapılmasını doğru bulmuyorum. Burası ufak bir belde, turistik bir yer. Burası orman bölgesi. Gayet güzel bir yaşam yeri. Bu santralin İğneada halkı için zararlı olduğunu ve hiçbir geleceği olmadığını düşünüyorum. Fakir bir halkı olan bu bölgede ormancılık ve balıkçılıkla geçiniyorlar. Halktan biri olarak yapılmamasını istiyorum."

Halkın büyük bölümü ükleer santrale karşı çıkarken, bazı vatandaşlar, komşu Bulgaristan'da da nükleer santral olduğunu belirterek, yapımına destek verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title