İhracat Stratejik Planı Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, "Samsun İhracat Stratejik Planı Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, "Samsun İhracat Stratejik Planı Tanıtım ve Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.
Samsun Yelken Kulüp'te yapılan toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Arslan, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, firma sahipleri ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "İhracat yönetim olarak ekonomik kalkınmamız adına öncelikli gördüğümüz konuların en başında gelmektedir. İhracat oda olarak bugüne kadar kaynaklarımıza ağırlıklı olarak seferber ederek, pek çok proje ve faaliyette gerçekleştirdiğimiz konumdur. Doğal olarak bugün gayretlerimiz firmalarımız ve kentimizin ihracat rakamlarının çok daha üst seviyelere çıkması içindir. Çünkü sahada asıl oyuncular onlar olduğu gibi dış pazarlardaki bu sıkı rekabet ortamında verdikleri mücadeleden dolayı asıl takdir edilmesi gereken de onlardır. İmalatçı ve ihracatçı firmalarımızın önlerindeki engellerin kaldırılması, hedef pazarlarımızın genişletilmesi, ürün çeşitliliğimizin ve kentimizin topyekun rekabet gücünün arttırılması için ihracat ile ilgili büyük fotoğrafı görmek gerekiyor" dedi.
Daha sonra Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, Samsun İhracat Stratejik Planı tanıtım ve değerlendirmesi ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Sunumda Samsun'un ihracat vizyonu ve hedefini belirten Gümüş, "Karadeniz havzasına açılan bir kapı ve yolların kesiştiği bir sanayi ve ticaret şehri olmak, gerek Samsun'dan gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha fazla 'katma değeri yüksek ürünü', Samsun'dan ihraç etmek, 2015 yılında 1 milyar dolar, 2019 yılında 3 milyar dolar ve 2023 yılında da 6 milyar dolar ihracat yapan bir il olmaktır" diye konuştu.
TSO Genel Sekreter Yardımcısı Gümüş'ün sunumundan sonra konuşan TSO Meclis Üyesi ve Samsun İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, çantadan yetişen bir ihracatçı olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'nin geldiği noktadan büyük bir mutluluk duyuyorum. 2 yıl önce Samsun limanlarından konteynır taşımacılığı başladı. Bu bize bir ufuk açtı. Şimdi biz bölgesel fırsatlardan yararlanarak kuzeyimizdeki komşuların ürünlerini 3. ülkelere pazarlamak ve buradaki konteynır limanı hizmetlerinden Samsun Serbest Bölgesi'nden faydalanarak ticaret yapmak üzere ekiplerimizle araştırmalar içersindeyiz. İhracatçılar birliğinin Samsun'a kurulmasına destek veriyorum" şeklinde konuştu.
Samsun ihracatının 400 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Hızla dünya değişiyor. Sizlerde bu değişimin içindesiniz. Samsun 400 milyon dolar civarında ihracat yapan bir şehir. Bunu telaffuz bile etmek istemiyoruz. Çünkü utanıyoruz. Türkiye'nin 16 büyük şehirlerinden bir tanesi olan Samsun budan çok daha fazla ihracat yapması gerektiği içindir. Türkiye ihracat denen işi telaffuz etmeye 1980'li yıllarda başladı. Hepimiz eğer Samsun'u seviyorsak, Samsun'u sevmenin en önemli göstergelerinden bir tanesi bu şehrin ihracatına katkı vermektir. Yoksa biz kendi kendimize alıp satmak ile bir yere varamayacağız. Bir seferberlik içersinde olmamız gerekir. Bunun için Büyükşehir Belediyesi olarak ben hazırım" ifadelerini kullandı.
İhracatta Samsun'da arzu edilen noktada olmadıklarını ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları kaydetti: "Samsun bugün itibariyle baktığımızda 422 milyon dolarlık bir ihracat ile arzu edilen noktada olmadığımızı biliyoruz. Bunu daha iyi bir noktaya taşımak adına gerçekleştirilmiş olan stratejik eylem planı da önümüzdeki dönem bu alanda nasıl hareket edeceğimiz konusunda bizlere fikir verecek ve yol gösterecektir. Samsun önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında kendisine hedef koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde ne kadar yer alacak. Bu konuda kendisine ne kadar pay ortaya koyacak? Özellikle 2015, 2019 ve 2023 olarak kademeli bir geçişi ve hedefleri ortaya koyan bu planın ön görülerinin gerçekleştirilebilir hedefler olduğuna kişisel olarak inanıyorum. Samsun'da bu potansiyel var ve Samsun bunu gerçekleştirebilecek önemli birikime sahip bir kenttir. Temel hedefimiz Samsun'un ve Türkiye'nin ihracatta kendisine koyduğu hedeflere ulaşmak adına onun alt yapısını Samsun'da gerçekleştirebilmektir." - SAMSUN