İkçü Su Ürünleri Fakültesi'nden Dünyada Bir İlk
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan hizmet alımı protokolü çerçevesinde yürütülen ‘Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II : Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması’ projesi başarıyla ilerliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan hizmet alımı protokolü çerçevesinde yürütülen ' Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II : Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması' projesi başarıyla ilerliyor.
Bu kapsamda Beyşehir Gölü'ndeki endemik balık türü kababurun balığı (kızılkanat) anaçları, Beyşehir Gölü'nden yakalanıp İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi'ne getirilerek üretimi gerçekleştirildi.
Üretimle ilgili İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi'nde basın açıklaması yapan Dekan Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, 42 bin yumurtanın döllenerek 120 saat kuluçkalandığını, yavruların beslenerek 60 gün sonunda 0,1 grama kadar büyütüldüğünü söyledi.
Kababurun balığının diğer türlerinin kültür çalışmaları dünyanın değişik araştırma kurumlarında gerçekleştirilmesine rağmen bu türün dünyada ilk defa İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde kültüre alındığına dikkat çeken Dekan Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, "Sazangiller'den olan bu balığın miktarı çok az olup, dünyada sadece Beyşehir Gölünde bulunmaktadır. Kuluçkalanması başarıyla sonlanan yavruları Ağustos ayında Beyşehir Gölü'ne salarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu türü zenginleştirmiş, Göl'ün eski haline dönmesine katkıda bulunmuş olacağız. Bu projenin devamında nesli tükenmekte olan Siraz Balığı, Yağ Balığı, Ak Balık gibi anaçlarını da aynı şekilde Gölümüze kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin endemik tür zengini bir ülke olduğunu kaydeden Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, Avrupa'nın toplamından daha fazla türe sahip bir ülke olduğumuzu belirtti. 80 civarı endemik türümüzün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Tekinay, "Türkiye'de yaklaşık 140'a yakın endemik türümüz var. Bunlardan 80 türün ise nesli tükenme riskiyle karşı karşıyadır. Beyşehir Gölü'ne has Gövce Balık Türünün üzülerek söylemek isterim ki nesli tükenmiş durumdadır. Yaptığımız çalışmalarda bu türün anaçlarını da arıyoruz. Ama 2 yıldır bu türe rastlayamadık. Ümitlerimiz giderek azalıyor. Gen kaynaklarımızın korunması adına bu tür çalışmalara daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor" diye konuştu.
Rektör Prof.Dr. Galip Akhan'ın büyük destek olduğu projeler sayesinde, bu türleri akademik olarak ele alıp çoğaltarak üniversite olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, "Beyşehir Gölü'nün doğal ortamına kazandırılacak 20 bin civarında yavru üretildi. Bu gölün eko sistemine ciddi katkı sağlayacaktır. Ağustos ayında bu yavruları Beyşehir Gölü'ne kazandırmış olacağız. Beyşehir'de başlayan bu çalışmanın tüm iç sularımıza yayılmasını çok istiyoruz. Çünkü aşırı avcılık ve yanlış balıklandırma politikaları yüzünden bu türlerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. O yüzden bu çalışmalar ülkemiz adına önemli bir görevdir. Be vesileyle Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz" şeklinde konuştu. - İZMİR