İlkkurşun Tepesi'nin, Milli Mücadele Müzesi Olması İstendi
Torbalı ile Kiraz ilçeleri arasındaki duble yol çalışmaları sırasında eteklerinden dolgu malzemesi olarak toprak alınan İlkkurşun Tepesi'nin yeniden eski görünümüne kavuşması için daha önce konuyu gündeme taşıyan Yıldız Teknik Üniversitesi...
Torbalı ile Kiraz ilçeleri arasındaki duble yol çalışmaları sırasında eteklerinden dolgu malzemesi olarak toprak alınan İlkkurşun Tepesi'nin yeniden eski görünümüne kavuşması için daha önce konuyu gündeme taşıyan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, Ödemişli Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, bu tarihsel önemi bulunan tepenin yapılacak araştırma ve çalışmalarla açık Milli Mücadele Müzesi haline getirilebileceğini söyledi.
İlkkurşun Tepesi'nden toprak alınmasına verilen tepkiler sırasında hiçbir siyasi parti ya da sivil toplum örgütünün duyarlılık göstermemesini iç karartıcı bir tablo olarak niteleyen Altınoluk, "İlkkurşun tüm Ödemişliler için çok önemli bir tarihi değerdir. Buradan toprak alınmasının gündeme taşınması tarihi bir sorumluluktur. Gündeme taşıyanlara teşekkürü bir borç biliyorum. Diğer yandan sivil toplum kuruluşlarının, siyasi parti ilçe başkanlarının bir tepkisine rastlamadım. Bu durum Ödemiş için iç karartıcıdır, bunu kınıyorum. Bu siyaset yapmak değildir. Bu mücadele, bizim için değerli bir simgemizin zedelenmesine karşı çıkmak mücadelesidir" dedi.
TEPKİDEN SONRA TOPRAK ALIMI DURDURULDU
İlkkurşun Tepesi eteklerinden toprak alımının durdurulduğunu kaydeden Altınoluk, "Sayın Kaymakamımız Abdurrahman Koçoğlu ile yaptığımız uzun telefon görüşmemizde, kendileri toprak alımını durdurduklarını bildirdi ve bundan sonra yapılacaklar için teknik ve estetik destek istedi. Bu bir planlama sorunudur. İstanbul, Çanakkale ve yurt dışı deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Kayıplarımız çok olmasına rağmen, çalışmalara ve araştırmalara en kısa zamanda başlanmalı" şeklinde konuştu.
Tarihe iz olarak düşen İlkkurşun direnişinin, yapılacak araştırmalar sonucunda ve elde edilecek o döneme ait malzemelerle doğal ortamında müze haline getirilebileceğini kaydeden Altınoluk, şöyle devam etti: "Arkeolog, jeolog, mimar, tarihçi ve peyzaj mimarının bulunduğu bir ekip tarafından İlkkurşun Tepesi'nde yüzey araştırması yapılmalı. Araştırma sonuçları, yöre adına önemli ipuçları verecektir. Arşiv belgeleri, buluntular ve kaynaklar bize çok önemli bir Milli Mücadele Müzesi kazandırabilir. İlkkurşun direnişi, yaşandığı topraklarda halka bir müze ile anlatılabilir. Ayrıca çevresinde yürüyüş, bisiklet yolları, teraslar ve dinlenme alanları da tasarlanarak bu müze zenginleştirilebilir."
(AG-ERG-
13.04.2012 10: 17: 36
TSI
NNNN - İZMİR