İnşaat Sektörünü Canlandıran Kampanya
15 Temmuz darbe girişiminin ardından inşaat sektörünün durgunlaşmasını engellemek amacıyla başlatılan kampanyaya inşaat firmaları ve yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından inşaat sektörünün durgunlaşmasını engellemek amacıyla başlatılan kampanyaya inşaat firmaları ve yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. Konut kredisinde yüzde 25'ten 20'ye indirilen peşinat tutarları ve 0,7'ye düşen faiz oranları vatandaşı gayrimenkule yatırım yapmaya yönlendiriyor.
Konut kredisinde yüzde 25'ten 20'ye indirilen peşinat tutarları ve 0,7'ye düşen faiz oranları vatandaşı gayrimenkule yatırım yapmaya yönlendiriyor. Emlak GYO'nun başlattığı ve ardından Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) de destek verdiği kampanyayı değerlendiren İzmir'in inşaat sektöründeki öncü isimleri girişimin sektörde ciddi bir canlanma oluşturacağını söyledi. Faizlerin daha da indirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olan sektör temsilcileri, emlakta yoğun ilgi gören İzmir'de, arsa üretiminde yaşanan sorunların da bir an evvel çözüme kavuşması talebini yineledi.
"Faizler daha aşağı çekilmeli"
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, "Her dönem en iyi yatırım aracı emlaktır. 15 Temmuz'dan sonra ilk pazartesi günü 2 buçuk milyar dolara yakın dövizin bozularak TL'ye geçildiğini gördük. Milletimiz elindeki dövizden TL'ye geçerek devletimizi destekledi. Ayrıca yaşananların ardından inşaat malzemesi satışında ciddi bir talep geldi. İnsanlarımızın mevduatlarını gayrimenkule yönlendirmesi için de bir hareketlilik başladı. Emlak Konut'un da bu yönde attığı adım sektörümüz açısından oldukça önemli. Bu adım, zaten gayrimenkule doğru kayan talebi daha da hızlandıracaktır. Bu da 200 yan sektöre iş sağlayan inşaat sektörünün büyümesinde ve doğal olarak buna bağlı her alanda istihdamın artmasında önemli bir etken olacaktır. Faizlerin daha da aşağı çekilmesi yönünde hükümetimiz gerekli adımları atmaya da devam edecektir" dedi.
"Psikolojik doping etkisi"
BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz, "Gayrimenkul sektörünün önündeki en büyük engel yüksek faizlerdi. Emlak konut garantörlüğü ve sağladığı düşük faiz oranlarıyla konut satışlarının büyük ölçüde artacağını düşünüyorum. Yine de süreci yakından takip etmek gerekir. Sektörde büyük küçük ölçekli pek çok müteahhit ve iş adamı var. Kimlerin ve hangi kriterlerde katılabileceğini bilmek gerekiyor. Kısa süre önce ülkemizde yaşanan darbe girişimiyle bir grup yatırımcı bekle gör anlayışıyla hareket ediyordu. Bu girişimin inşaat sektörüne psikolojik anlamda da doping etkisi yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"Altı aylık ihtiyacı karşılar"
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı da şunları söyledi: " İzmir'de önemli olan arazi üretmek. Üretilen bu 15 bin konut İzmir'in altı aylık ihtiyacını karşılar. Kente her yıl 60 ila 85 bin kişi göç ediyor. İzmir'in her yıl 50 bin civarında yeni konuta ihtiyacı var. Fakat halen devam eden 52 projedeki 15 bin konut, kentin sadece altı aylık ihtiyacını karşılar ama asıl sorun İzmir'de daha fazla arsa oluşturmak. Arsa olmadıktan sonra proje de fazla yapılamıyor. İzmir'de hem gayrimenkul firmalarının hem de yatırım amaçlayan insanlar anlamında önü çok açık. İnsanların yatırımları daha fazla değer kazanacaktır. Zira İstanbul- İzmir otoyoluyla üç saat gibi bir sürede İzmir'e gelinip gidilebilecek. Uçağa bile gerek kalmayacak. Bu açıdan İzmir ile İstanbul birleşmiş durumda. Yakında İzmirliler, İzmir'de kiracı haline gelecek. Çünkü İzmir'deki konut fiyatları İstanbullulara ucuz geliyor. Eğer İzmirliler ellerini çabuk tutmazlarsa, İzmirlilerin bu kentte ev sahibi olmaları gittikçe zor olacak. Benim için İzmir'de inşaat sektörü, İstanbul'un bile önünde." - İZMİR