Haberler

Irak Türkmenlerinin Bugünü ve Yarını Konuşuldu

Güncelleme:
Abone Ol

Niğde Üniversitesi, Türk Halk Bilimi Topluluğu "Irak Türkmenlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel düzenledi.

Niğde Üniversitesi, Türk Halk Bilimi Topluluğu aracılığıyla düzenlediği "Irak Türkmenlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Başkanlığını Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadi Nakipoğlu'nun yaptığı, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip ve Dr. Ziya Abbas'ın konuşmacı olarak yer aldığı panele Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, akademik personel, il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Türkmenlerin Orta Asya'dan göç eden Oğuzlar olduğunu belirten panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Sadi Nakipoğlu ; "Türkmenler bugün, başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de Türk olarak adlandırılır. Azerbaycan ve İran'dakiler ise Azeri Türkleri adını almışlardır. Anadolu Türklüğü'nün belkemiğini, Türkmenler oluşturur ve bağları çok güçlüdür" dedi.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip'te "Arap Baharı ve Irak Açmazında Türkmenler" başlıklı sunumu hakkında bilgiler verdi. Uzun süren diktatörlükler, iletişim imkanlarının artması, adaletsiz yönetimler, kısıtlanan hürriyetler ve anti demokratik uygulamalar ile işsizlik ve gelir dağılımında adaletsizliklerin Arap baharının sebepleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mahir Nakip, Irak'ın temel sorunlarının; etnik ve mezhep çatışması, güvenliğin olmaması, yolsuzluk, sosyal bozulma, altyapı yetersizliği ve belediye hizmetlerinin yokluğu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mahir Nakip'in sunumunun ardından Dr. Ziya Abbas söz aldı. Nüfusunun 400 bin civarında olduğunu belirttiği Telafer'in tarihi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Abbas, 11. yüzyıldan bu yana bir Türkmen kenti olan Telafer'in nüfusunun tamamının Türkmenlerden oluştuğunu ve bölgelerin, mahallelerin, ailelerin isimlerinin birçoğunun Türkçe olduğunu söyledi. Telafer'in stratejik önemine de değinen Abbas, Telafer'in sorunlarının çözülmesi için bir an önce kısa ve uzun vadeli stratejiler geliştirilip hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Soru cevap bölümüyle devam eden panelin sonunda, konuşmacılara Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından plaket takdim edildi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Niğde Üniversitesi Mahir Nakip Telafer Irak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title