İş Adamları Alemdar Gecesinde Bir Araya Geldi
Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde Gazi Alemdar Müze Gemisi'nin Yapımında Katkıları Olan Kuruluş ve Kişilere Plaket Verildi.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Gazi Alemdar Müze Gemisi'nin yapımında katkıları olan kuruluş ve kişilere plaket verildi.
Ereğli'de Gazi Alemdar müze Gemisi'nin yapımına destek veren kuruluşx ve kişilere Ereğli Plaj Restaurant'da düzenlenen törenle plaket verildi. Ereğli plaj tesislerinde, düzenlenen geceye Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk, Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, bazı yöneticiler, işadamları, gemi tersaneleri sahipleri katıldı. Gecede konuşma yapan, Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, Gazi Alemdarın bütün ereğli'ye mal olan bir müze olmasını istedi. Sesli, "Alemdar'a tüm Ereğli halkının sahip çıkması gerek. 2008 yılında da Deniz Kuvvetleri Komutanının gelmesi Amiralimizin gayretleri ile harekete geçen Alemdar Gemisi'nin müze haline gelmesi ile ilgili çalışmalar artık son noktaya gelmiş bulunmakta. Bu noktaya gelirken başta tersaneler olmak üzere katkılar ile aşamalar kaydedildi. Buna rağmen eksikliklerimiz var. Alemdar gemisi belli şahısların kurumların değil, bütün Ereğli'ye malolan bir müze olsun. Bunun için de Ereğli'de yaşayan bütün insanlarımıza, vatandaşlarımıza, halkımıza desteklerini alarak Alemdar'a sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.
Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk'de, Alemdar ile nekadar gurur duyulsa az olduğunu belirterek, "Benden önceki komutandan işleri devir alırken önümde birde Alemdar'ı bulmuştum. Bu Alemdar gemisi bu şehirde senelerdir konuşulur ama bir türlü realize edilemez. İlk kaynağı da yapılmıştı ama bir türlü realize edilemedi. Konuşulur, toplanılır, temennilerde bulunulur ama yapılamaz. İlk geldiğim günden buyana Kaymakam ile eski ve yeni belediye başkanları ile birlikte sarıldık, takipçisi olduk, artık bitiş aşamasına geldi. Alemdar ile ne kadar gurur duysak azdır. Bu kahramanların ne kadar büyük bir kahraman olduğu ortadadır. Düşünün anlatmak kolay, gözlerinizi yumun, gerekirse gece yattığınızı düşünün. Bu gemide çalışanlar var, Danimarkalı bir şirkette çalışıyorlar, yeterince dolgun bir para alıyorlar, eşleri ve çocukları var. Kaldı ki, İstanbul'da yaşıyorlar. Bu insanlar çocuklarını geride bırakarak, eşlerini geride bırakarak, düşünün siz eğer bunu yapabilir miydiniz? Bu erki gösterebilir miyizdiniz? Onları İstanbul'da bırakarak ülkeyi kurtarmak için Karadeniz'e Ereğli'ye intikal ediyorlar. O kahramanları çarkçı başı Osman Efendi. Çarkçı başı teknik personeldir. Hiç merak ediyor musunuz geminin süvarisi kaptanı nerdeydi? Kaptanı cesaret edemedi, gelemedi. Osman efendiyi o yürekli 8 kahramanı anlamaya çalışın, o kahramanlar için biz ne yapsak azdır" diye konuştu.
Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, "Millet olarak bizim toprağın derinliklerine inen pek çok kökümüz var. Ereğli olarak bize özgü bizim olan bizi başımızı yukarılara kaldıracak olan esen rüzgarlara karşı koruyacak olan en önemli köklerden biri Alemdar'dır" şeklinde konuştu.
Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Erdem'de yaptığı konuşmasında önemli mesajlar verirken, "Ben hiçbir şey istemiyorum. Bu şehrin evrensel değerleri vardır. Yaşadığınız bu şehir çok büyük bir şehir. Bu şehir Alemdar Gemi, tek deniz savaşına katılmış, savaşı olmuş bir abidesi var. Bu şehiri tanımak lazım" diye belirtti.
Gecede Gazi Alemdar Gemisine katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara plaketleri verildikten sonra, İrfan Erdem salonda bulunan iş adamlarından 150 bin YTL'lik bağış topladı.
(BA-ET-Y) 07.05.2008 16:44 TSİ