Haberler

İş Kazalarının Yüzde 80'i Bilinçsizlikten Kaynaklanıyor"

Abone Ol

Ege Hayat Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) İş Yeri Hekimi Dr. Burhan Bozkurt Türkiye’de meydana gelen iş kazalarının yüzde 80’inin insan kaynaklı yani ihmal ve gerekli tedbirlerin alınmamasından kaynaklandığını söyledi.

Ege Hayat Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) İş Yeri Hekimi Dr. Burhan Bozkurt Türkiye'de meydana gelen iş kazalarının yüzde 80'inin insan kaynaklı yani ihmal ve gerekli tedbirlerin alınmamasından kaynaklandığını söyledi.

Temmuz 2017 başından itibaren az tehlikeli iş yerlerinde tüm iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre almak zorunda olduğunu belirten Ege Hayat OSGB İş Yeri Hekimi Dr. Burhan Bozkurt, "Bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışında kalan tüm işyerleri artık iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek zorunda kalacak. Çok tehlikeli ve tehlikeli iş yerleri için bu uygulama zaten 01 Ocak 2013 yılından itibaren uygulanmakta idi. İş veriminin, kalitenin ve iş yeri güvenliğinin artması bakımından bu uygulamanın çalışma alanlarında ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

"İş Kazalarının Maliyeti Yıllık 10 Milyar Doları Bulmakta"

Türkiye'nin iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin karnesinin iyi olmadığı gibi her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Ege Hayat OSGB İş Yeri Hekimi Dr. Burhan Bozkurt, "İstatistiki verilere göre; İş kazalarında Türkiye maalesef Avrupa da 1. Dünya da 3.olduğumuzu göstermektedir. Bu olumsuz göstergelerin Ülkemize olan yıllık maliyeti 10 Milyar doları bulmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu, yaklaşık üç buçuk yıldır yürürlükte olup 1 Temmuz 2017 Tarihi itibariyle büyük- küçük işletme olduğuna bakılmaksızın bütün işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşları kapsama alanına dahil ediliyor. Bu kapsamda tüm iş yeri sahiplerinin şimdiden gerekli tedbirleri almalarını öneriyorum" dedi.

Türkiye'de 1 milyon 723 bin 822 işyerinin bulunduğuna dikkat çeken Ege Hayat OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bilir, "Bir tek sigortalı çalışanı dahi olan, az tehlikeli iş yerlerinin de iş sağlığı ve güvenliği hizmet alınması zorunlu hale geliyor. 1 çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirmemenin idari para cezası 6 bin 511 TL olup, bu işyerleri için işyeri hekimi görevlendirmeme durumu da söz konusu olduğunda, toplam idari para cezası rakamı 13 bin 22 TL'ye ulaşmakta. Bu hesapla, 1 yıl iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan ve bir çalışanı olan bir iş yeri bu zorunluluğu yerine getirmediğinde toplamda 156 bin 264 TL idari para cezası ile muhatap olabilmekte. En az 1 kişinin çalıştığı muhasebe ve mali müşavirlik büroları, avukatlık büroları, mimarlık-mühendislik büroları, kooperatif merkezleri, anaokulları, kreşler, bütün okullar, en az 1 kapıcının çalıştığı apartmanlar, en az 1 işçinin çalıştığı bakkal, manav, fırın, kasap, terzi vb. gibi işyerleri de dahil olmak üzere tüm işyeri bu yasa ile sorumluluk kapsamına girdiği için gerekli tedbirleri şimdiden almalıdır" diye konuştu.

"Formalite Değil Gerçekten Eğitim Alın"

Bir çok iş yeri ve iş verenin sadece formaliteyi yerine getirmek için kağıt üzerinde anlaşma yaptığını ve bu nedenle gerçek hizmeti alamadığını ifade eden Ege Hayat OSGB İşyeri Hekimi Dr. Bozkurt, "Maalesef bazı OSGB'ler İSG katip olarak adlandırılan İş Sağlığı Güvenliği sözleşmelerini OSGB ile yapmalarına rağmen iş verenlerin haberi olmadan tek taraflı olarak sözleşmeyi iptal etmektedirler. İş verenlerin arada bir İSG katip üzerinden sözleşmelerini kontrol etmeleri yararlı olacaktır. Bunun yanında mutlaka çalışanlar gerekli eğitimi almalıdır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhan Bozkurt Türkiye Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title