İş Sağlığı Güvenliği Manisa'da Tanıtıldı
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Manisa'da düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Manisa'da düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.
Anemon Otel'deki tanıtım seminerine Manisa Vali Vekili Necmettin Yalınalp, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Yüksel Uçar, daire başkanları, kaymakamlar, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Vekili Yalınalp, 7.8 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin (MOSB), 35 bin kişiyi istihdam ettiğini söyleyerek, "17 küçük sanayi sitemiz var. Hem OSB'lerde hem de küçük sanayi sitelerinde toplam 60 bin kişi çalışıyor. Sadece şu anda Manisa OSB'de, 9 milyon 600 bin metrekareye yayılan alanda 195 parselin 157'si faal vaziyette." dedi.
Bu kadar potansiyeli bulunan ve Türkiye'nin önde gelen sanayi merkezlerinden biri olan şehzadeler şehri Manisa'da bu tür iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin, öncelikli 18 il arasında verilmesinin övünç kaynağı olduğunu belirten Yalınalp, "Bütün bu çalışmalar insan içindir, yani eşref-i malukat, yani yaratılanların en şereflisi içindir. Bunu öncelikle kanunu bir görev, hukuki vazife olarak algılamaktan çok, ahlaki ve vicdani bir görev olarak algılamak gerekiyor" diye konuştu.
TÜM ÇALIŞANLAR KAPSAM ALTINDA
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Güven, Erzurum, Konya, İzmir'den sonra 4. olarak Manisa'da bu tanıtım seminerini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, her ilde yoğun katılımla düzenlediklerini söyledi. Rana Güven, bundan sonraki amaçlarının kanunu doğru anlamak, etkin ve sürekliliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Kanun hakkında bilgiler veren İş Sağlığı Uzmanı Fatma Gülay Gedikli ise, bu kanunla birlikte tüm çalışanların kapsam altına alındığını söyledi. Türkiye'de tarım sektörünün yoğun olduğunu vurgulayan Gedikli, tarımda ciddi risklerin olduğunu belirterek tarımın dışarıda bırakılmadığını ifade etti.
Kamu sektörü-özel sektör ayrımı yapılmadan tüm çalışanları kapsayan kanunla önceki düzenlemeden 50'den az çalışanı olan işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak ya da hizmet alma zorunluluğu bulunmazken, 6331 Sayılı Kanun bu işyerlerine de zorunluluk getiriliyor. 1-9 arasında çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin finansmanı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Risk değerlendirmesi de zorunlu hale getiriliyor. - MANİSA