İşçigil; "Çevresine Bağımlı Yaşamak Zorunda Olan Yaklaşık 500 Bin Yaşlı Var"
Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr.Güzel Dişçigil, 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan 'Yaşlılara Saygı Haftası' nedeniyle açıklama yaptı.
Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Güzel Dişçigil, 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan 'Yaşlılara Saygı Haftası' nedeniyle açıklama yaptı.
Aydın Tabip Odası'nda düzenlenen toplantıya, Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Güzel Dişçigil ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay katıldı.
Prof. Dr. Güzel Dişçigil, Aydın Tabip Odası olarak kültürümüzü, toplumsal değerlerimizi, bugün yaşamamızı ve geleceğe taşımamızı sağlayan yaşlılarımızı saygıyla selamladıklarını ifade etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin demografik yapısında önemli değişiklikler olduğunu kaydeden Dişçigil, "Beklenen yaşam süresi 75 yıla, yaşlı nüfusumuzun toplam nüfusumuza oranı yüzde 7.5'e ulaşmıştır. Daha da önemlisi 65 yaş ve üzerindeki nüfusumuzun bağımlılık oranı yüzde 10'u aşmaktadır. Çevresine bağımlı yaşamak zorunda olan yaklaşık 500 bin yaşlımız mevcuttur" dedi.
YERİNDE YAŞLANMA ÖNEMLİ
Son yıllarda gündemde olan 'yerinde yaşlanma' için toplum temelli bakımın yaşlıların sosyal yaşamlarını sürdürmelerine, mevcut fiziksel ve ruhsal sağlıklarını daha üretken kullanmalarını sağladığını kaydeden Dişçigil, "Yerinde yaşlanma kuşaklar arası iletişimin daha sağlıklı devamına olanak sağlamaktadır" ifadesini kullandı.
İlerleyen yaşla birlikte hastalık profillerinin değişebildiğine dikkat çeken İşçigil sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde, kalp damar hastalıkları ve kanserler, ölümlerin büyük çoğunluğundan sorumludur. Demans, duyu kayıpları ve fonksiyonel yetersizlikler ise yaşlılık döneminin diğer önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Bu dönemde artan bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar, yaşlılarımızın hem fiziksel ve ruhsal hem de sosyal açıdan sağlıklı olmalarına büyük katkı sağlamaktadır. Yaşlı sağlığında, temel hedef uzayan yaşam süresi ile birlikte yaşam kalitesinin korunmasıdır. Yaşlılık döneminde yaşam kalitesinin korunabilmesi ancak sağlık ve sosyal hizmet alanlarının ortak çalışması ile mümkündür"
HUZUREVLERİNE İLGİ ARTIYOR
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay'da 6 yıl öncesine kadar yaşlıların yüzde 1.1'inin huzurevine sıcak baktığını ancak yeni yapılan anketlerde bu oranın yüzde 10.1'e çıktığını söyledi. Prof. Dr. Güzel İşçigil'de huzurevlerine gösterilen ilginin nedenlerini aile ilişkilerinin geriye gitmesine ve sosyal nedenlerine bağladı. - AYDIN