Haberler

Tokat'ta İşitme Engelliyle Anlaşamayınca Ailece İşaret Dili Öğrendiler

Güncelleme:
Abone Ol

Tokat'ın Erbaa ilçesinde, bir programda işitme engelli vatandaşla anlaşamayan okul müdürü, eşi ve kızı ile işaret dilini öğrendi.

EKBER TÜRKOĞLU - Erbaa ilçesinde bir programda işitme engelli vatandaşla  anlaşamayınca işaret dilini öğrenmeye karar veren okul müdürü, eşi ve kızını da kararına ortak etti.

Tepeşehir Yatılı Bölge İlk/Ortakulu Müdürü Harun Uzun (37), bir programda işitme engelli vatandaşla iletişim kuramayınca işaret dilini öğrenmeye karar verdi. Eşi ve kızı ile Ankara'da işaret dili kursuna giderek 3 ay eğitim alan Uzun, 2 yıldır ilçede işaret dili kursu veriyor.

Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bir programda işitme ve konuşma engelli 31 yaşındaki Cemil Üzümcü ile karşılaştığını ancak bir türlü anlaşamadıklarını anlattı.

Bu sırada yaşadığı sıkıntı sonucunda işaret dilini öğrenmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Uzun, şunları söyledi:

"Programda karşılaştığımız işitme engelli Cemil kardeşimizle bir türlü anlaşamadık. Nasıl olursa olsun onunla anlaşmam lazım diye düşündüm. Cemil'e işaret dilini öğrenmek için söz verdim. Daha sonra işaret dili öğrenmek istedim. İşitme engelli öğretmenlerimiz de işaret dili bilmiyorlardı. İnternetten araştırarak Ankara'da bir kurs buldum. Orada özel olarak 3 ay boyunca eğitim aldım. Kurs bittikten sonra da gece yarılarına kadar işaret dili pratikleri yaptım. Daha sonra kurslar vermeye başladım. Eşim ve kızım da bu kurslara katılarak işaret dilini öğrendi."

Uzun, Erbaa'da 11 işitme engelliyle tanıştığını, bu ailelerle irtibat halinde olduklarını ve 2 yıldır yaklaşık 200 kişiye işaret dili eğitimi verdiğini kaydetti.

İnsanlar arasında işaret dilinin yaygınlaşmasını amaçladığını dile getiren Harun Uzun, "İşitme engelli kardeşlerimiz hastaneye gittiklerinde dertlerini anlatacakları bir doktor arıyorlar. Tarihte ilk işaret dilinin Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı'da kullanıldığını görüyoruz. Bu eğitimlerle işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyorum. Şimdi işitme engelliler, 3G teknolojisiyle yakınlarıyla telefondan görüntülü olarak görüşüyorlar" diye konuştu.

Harun Uzun'un eşi Fadime Uzun (35) ise ev hanımı olduğunu ve eşinin desteğiyle işaret dilini öğrendiğini bildirdi. Eşinin düzenlediği kurslar sayesinde işitme engellilerin ailelerine yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Uzun, 2 yıldır işitme engellilerle rahatça iletişim kurabildiğini aktardı.

Ailenin 14 yaşındaki kızı Şeydanur Uzun da "İşaret dilini daha çok babamdan öğrendim. Babamın hoca olduğu kursa giderek işaret dilini öğrendim. İlk başta zorlandım ama 2 yıldır işaret dilini biliyorum" şeklinde konuştu. - Tokat

Kaynak: AA / Yerel

Harun Uzun Erbaa Tokat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title