İşletmeler İçin Pazarlamanın Önemi
Milli Prodüktivite Merkezi (Mpm) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, Gelişmekte Olan Ülkelerde Görüldüğü Gibi Türkiye'de de Uzun Süre Pazarlamaya Gereken Önemin Verilmediğini, İşletmelerin Pazarlamadan Çok Üretimle İlgilendiklerini Söyledi.
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü gibi Türkiye'de de uzun süre pazarlamaya gereken önemin verilmediğini, işletmelerin pazarlamadan çok üretimle ilgilendiklerini söyledi.
Balaban, yaptığı açıklamada, son yıllarda yavaşta olsa bu durumun değiştiğinin görüldüğünü, özellikle rekabetin yoğun olduğu endüstriyel kesimlerde, pazarlama tekniğinin gittikçe daha yaygın olarak kullanılmakta olduğunu belirtti. İşletmelerin iyi yönetilmek için bilgiye muhtaç olduklarını kaydeden Balaban, "Sadece işletmeler değil, kar amaçlı veya kar amaçsız tüm örgütler için bu görüş geçerlidir. Bir yandan pazarlama anlayışının yaygınlaşması, diğer yandan stratejik planlama ve stratejik pazarlama planlamasının önem kazanması ile günümüzde pazarlama araştırmasına ve bilgi toplamaya olan ihtiyaç da artırmıştır. Bir işletme, doğru kararlar almak ve bunları başarıyla uygulamak üzere pazarlama dış çevresini iyi tanımak, kendisinin güçlü ve zayıf yönleri ile pazarda mevcut fırsat ve tehlikeleri sağlıklı olarak değerlendirebilmek için yeterli pazarlama bilgilerine sahip olmalıdır" dedi.
Dışa açılmaya çalışan işletmelerin, dış pazarda modern pazarlama tekniklerinden büyük ölçüde yararlanan firmalarla rekabet etmek zorunda olduklarına dikkat çeken Balaban, şunları söyledi:
"Bu durumda işletmeler pazarlamaya gereken önemi vermek zorundadırlar. İşletmelerin yaşaması, ürettikleri malların satılması, satışların yenilenmesi ile olanaklıdır. Oysa, çoğu işletme ürettiği malları satamamakta, bu nedenle de atıl kapasiteyle çalışmaktadırlar. Bu ise zaten kıt olan üretim kaynaklarının israfı demektir. Durumun düzelmesi, diğer etmenlerin yanı sıra, işletmelerin yalnız üretimle ilgilenmeyi bırakıp tüketici ya da kullanıcıya yönelik bir tutuma girmeleri ile olanaklıdır. Yani, işletmeler ne kadar küçük olursa olsun varlığını sürdürebilmesi için modern pazarlama tekniklerinden bir ölçüde olsun yararlanmaları gerekir. Pazarlama pahalı bir tekniktir. Bu nedenle de çoğu işletme yöneticisi bu teknikten yararlanmalarına olanak olmadığını düşünür. Oysa, işletme yöneticilerinin, pazarlama konusunda bilgi sahibi olmaları halinde, az bir giderle hatta hiç harcama yapmadan, kimi önemli konularda pazarlama tekniğinden yararlanmaları, çeşitli konularda daha akılcı karar almaları olanaklıdır. Zaten pazarlama uygulamaları, firmaların büyük yada küçük oluşlarına, ürettikleri mala, hizmet ettikleri pazara, ülkenin ekonomik, teknolojik, toplumsal, siyasal, demografik, kültürel gibi özelliklerine göre değişir. Bu nedenle, bir işletmenin pazarlama tekniğini bir bütün olarak uygulaması gerekli değildir. Her işletme kendi gereksinmesine göre bir uygulama içine girebilir." (OÇ-OÇ-E) 14.05.2008 12:44 TSİ