Isparta'ya Trüf Ormanı
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanlarda ve fidanlıkta yetiştirilecek alternatif ürünlerle il ekonomisine katkı sağlayacak adımlarını sürdürüyor.
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanlarda ve fidanlıkta yetiştirilecek alternatif ürünlerle il ekonomisine katkı sağlayacak adımlarını sürdürüyor. Salep üretiminden sonra şimdi de trüf mantarı yetiştirilerek ihracat amaçlanıyor.
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ormanlar ve Eğirdir'de bulunan fidanlıktan alternatif ürünler yetiştirilerek üreticiye ekonomik katkı sağlamayı amaçlayan çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 2017 yılı programı içinde bulunan 30 dekarlık trüf mantarı ormanı oluşturma çalışması başladı. Isparta ayağında 10 dekarlık proje, Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü Aşağıgökdere İşletme Şefliği'nde yapıldı. Trüf mantarı ormanı kurulum programına Orman Müdürü İsmail Tüfekçi, Bölge Müdür Yardımcısı Nuri Maraş, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Nurcan Kaya, Eğirdir Orman İşletme Müdürü Abdül Kadir Taşer ve Aşağıgökdere Bölge Şefliği personelleri ve köy halkı katıldı.
30 dekarlık alanda yetiştirilecek
Orman Bölge Müdürü İsmali Tüfekçi, bu çalışma ile birlikte 2017 yılı için Isparta Orman Bölge Müdürlüğü olarak gerçekleştirilmesi planlanan trüf ormanı kurma projesinin Isparta programının tamamlandığını kaydetti. Trüf ormanı kurma çalışmasında; saplı, mazı ve palamut meşesinden oluşan türlerde 400 adet aşılı meşe fidanının dikiminin gerçekleştirildiğini kaydeden Tüfekçi, "Isparta Bölge Müdürlüğü olarak arıca Burdur'da 20 dekarlık bir programın Bucak İşletme Müdürlüğümüzde gerçekleştirilmesi ile 2017 yılı için 30 dekarlık projenin tamamlanması için ilk adım atılmış oldu" dedi.
Kişiye özel garnitür ürün
Envanter çalışmalarına göre trüf mantarının bölgemizde doğal olarak yetişen ağaçların kökleri ile ortaklık oluşturarak gelişen bir mantar türü olduğuna işaret eden Tüfekçi, "Trüf mantarı önümüzdeki yıllar da 6 miyar dolar dış ticaret hacmine ulaşması tahmin edilen odun dışı bir orman ürünüdür. Bu amaçla doğal yetişen Trüf mantarına ek, tali olarak ta yetiştirilmesine katkıda bulunularak bir çok kişinin özel menüsünde tercih ettiği bir garnitür olmasına imkan tanınarak yöre halkına da ekonomik girdi sağlanmaktadır."
Salep üretimi başlıyor
Öte yandan Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünce, Salep Eylem Planı kapsamında temin edilen ve 2016 yılı son baharın da ekimi yapılan 5 bin adet salep soğanının çimlenmesi gerçekleşti. 2017 yılı mayıs ayında hasadı planlanan salep soğanları yeni oluşan yumrularıyla birlikte eylem planı kapsamında tahsis edilen alanlarda ekimi yapılarak bil fiil arazide üretimi sağlanacak. Salep soğanları ile sonbaharda başlangıçta ekilen bir ana soğan yanında nisan mayıs ayları gibi 1 ile 3 arasında yeni soğan üretimi yapılabildiği kaydedildi. - ISPARTA