Haberler

İzka'dan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ne 59 Bin TL'lik Ar-Ge Desteği

Abone Ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nin geliştirdiği 'Alternatif Balık Türleri Üretimi ARGE Merkezi Fizibilite Etüdü' başlıklı projeye, İzmir Kalkınma Ajansından 59.736 TL bütçe desteği geldi.02.01...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nin geliştirdiği 'Alternatif Balık Türleri Üretimi ARGE Merkezi Fizibilite Etüdü' başlıklı projeye, İzmir Kalkınma Ajansından 59.736 TL bütçe desteği geldi. 02.01.2013 tarihinde sona erecek projede, oluşturulacak ARGE Merkezi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi kampüs alanı içinde Su Ürünleri Fakültesi bölgesine kurulacak.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Zafer Tosunoğlu, öğretim üyeleri; Doçent Doktor Vahdet Ünal, Yard. Doç. Dr. Edis Koru, akademisyenler ile özel sektör temsilcileri katıldı.

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, Alternatif Balık Türleri Üretimi AR-GE Merkezi Fizibilite Etüdü başlıklı projedeki amaçlarının su ürünleri sektöründe yetiştiriciliği yapılan alabalık, çipura ve levrek balıkları dışında ekonomik öneme sahip alternatif balık türlerinin üretim tekniklerini oluşturup İzmir bölgesindeki su ürünleri üreticilerinin ürün çeşitliliğini arttırmak olduğunu söyledi.

Proje gerçekleştiğinde, hem değişik ekonomik türlerin ortaya çıkacağını hem de özel sektöre bilimsel araştırma verileri desteğinde doğru yönlendirme yapılacağını kaydeden Dekan Tekinay, "Proje neticesinde desteklenecek ona yakın yeni ürün ile sürdürülebilir bir piyasa hareketliliği sağlanarak; İzmir'in sürdürülebilir kalkınmasına ve diğer tarım sektörlerine örnek olacak bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu projeyle sektör ekonomisi ve rekabet gücü ile birlikte İzmir'in bölgesel gelişmesinin hızlanmasına ve sürdürülebilir kalkınmasına destek sağlamayı amaçlamaktayız. Çipura ve levrek türleriyle sınırlı kalmak, bölge üreticilerinin zaman zaman maliyetlerinin altında satış yapmasına ve pazarın sıkışmasına neden olmaktadır. Bu sorunun aşılmasında alternatif tür olarak adlandırdığımız pazar fiyatı yüksek diğer balık türlerin üretimleri büyük rol oynayacaktır. Alternatif balık türlerinin üretimi ile yeni pazarlar oluşacak ve hem üreticilerin önü açılacak hem de tüketiciler farklı balık türlerini mevsim dışında bulabileceklerdir " diye konuştu.

Özel sektörün bu çalışmaları yürütecek büyüklükte AR-GE merkezi bulunmadığını belirten Dekanı Tekinay, bu gibi Ar-Ge Merkezi için yeterli bir bütçenin yanı sıra, nitelikli işgücü ve her bir tür için uzun süreli bir deneme prosesine ihtiyaç olduğunu vurguladı: "Kar amacı güden ticari işletmelerin uzun süreli deneme sürecine zaman, yer ve finans ayıramamalarından ve rekabet güçlerini kaybetme kaygısından dolayı bu tarz alanları oluşturmakta zorluk çekmektedirler. Projemizin oluşturulmasının temel gerekçesi, alternatif balık türlerinin üretimi için gerekli teknik bilgilerin ortaya konulması, üretim tekniklerinin belirlenmesi ve elde edilen bilgilerin resmi kurumlar ve özel sektörle paylaşılmasıdır."

(HD)

19.10.2012 12: 23: 43

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Kalkınma Ajansı Ahmet Adem Tekinay Ege Üniversitesi Çelebi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title