Haberler

İzmir Büyükşehir'den Yaşlı Bakımına Özel İlgi

Abone Ol

İzmir 7.İleri Yaş Sempozyumu’nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, “Yaşlı bakımı konusuna yerel yönetim olarak özel bir önem veriyoruz.

İzmir 7.İleri Yaş Sempozyumu'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, "Yaşlı bakımı konusuna yerel yönetim olarak özel bir önem veriyoruz. İnsanlar yaşlı olmaya karar verdiği gün yaşlanır" dedi.

'Palyatif Bakım' temalı İzmir 7.İleri Yaş Sempozyumu, Balçova Termal Otel'de başladı. Ege Geriatri Derneği tarafından İzmir Valiliği himayesinde Konak Belediyesi'nin desteğiyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Alzheimer Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen sempozyuma İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tülay Canda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım, Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ile davetliler katıldı.

İZMİR YAŞLI DOSTU KENT

Başkanlığını Prof.Dr.Reyhan Uçku'nun yaptığı sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, yaşlı bakımının ülkemizde uzun süre yerel yönetimlerin ilgi alanı dışında gibi algılandığını söyledi. Tunçağ, "Yabancı ülkelerdeki örneklerini görünce imrenirdik. Artık Türkiye'de de güzel örnekleri görmekten mutluyuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılının Ekim ayında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı'nda Volgograd ve Dijon belediyeleri ile ortaklaşa yürüttüğü "Divanet" isimli projeyle "Yaşlı Dostu Kent" ödülüne layık görüldü. Bu ödülü almamızda, 'Gençler Yaşlılar El Ele Projesi', Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde sunulan hizmetler, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Alzheimer ve Demans Hastaları Buluşturma Merkezi, Eşrefpaşa Hastanesi'nin sosyal uygulamaları, Buca Sosyal Yaşam Kampüsü ve Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nde yürüttüğümüz çalışmalar etken oldu" dedi. Yaşlılığın özel bir ilgi ve katkı istediğini belirten Tunçağ, "Yerel yönetim olarak bu konuya özel bir önem veriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda 65 bin metrekarelik bir sosyal yaşam kampüsünün temelini attı. Bu kampüste yaşlı bakım merkezinin yanı sıra engelliler için de bir merkez olacak. Ayrıca, Büyükşehir Belediyemize ait Alzeheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri Buluşma Merkezimiz giderek artan bir ilgi görüyor. Burada da hem hastalar hem de aileler güzel vakit geçiriyor" diye konuştu. Tunçağ, sözlerini William Ewart Gladstone ve S. Ullman'dan'ın şiirinden yaptığı alıntıyla tamamladı. Tunçağ: "Hiç kimse fazla yaşamış olmakla yaşlanmaz, insanları yaşlandıran ideallerin bitmesidir. İnsanlar yaşlı olmaya karar verdiği gün yaşlanır" dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, sempozyumun yaşlı bakımı ve palyatif bakım alanında yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını ifade etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr.Aylin Çiftçi, ileri yaşla ilgili doğru politikaları oluşturma konusunda çalıştıklarını kaydetti. Sempozyumun üniversiteler, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimin ortak çalışmasıyla hazırlandığına dikkat çeken Çiftçi, İzmir'in palyatif bakım ve ileri yaş konusunda öncü olduğunu ifade etti. Çiftçi, palyatif bakımın multidisipliner bir alan olduğunu söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tülay Canda, ileri yaş hastalıklarıyla baş etme yollarını hep birlikte araştırdıklarını kaydetti. Canda, özellikle yaşlı bakımının sözkonusu olduğu durumlarda şefkat, bilgi, sabır ve maddi desteğin çok önemli olduğunu vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım, palyatif bakımın önemine değindi. Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise, sempozyumun palyatif bakım konusunda yeni fikirlere öncülük edeceğini belirtti.

İzmir 7. İleri Yaş Sempozyumu'nda palyatif bakımın Türkiye ve dünyadaki uygulamaları, ülkemizde palyatif bakım mevzuatı, ileri yaşta yaşam sonu bakım, palyatif bakımın yasal, etik, sosyo-ekonomik ve manevi yönleri, bakım alanların yanısıra bakım verenler nasıl desteklenmeli, İzmir'deki uygulama örneklerini gercekleştiren kişi ve kurumlar, palyatif bakımda tamamlayıcı tıp uygulamaları ile İzmir'de yaşlı sağlığı alanındaki projeler gibi konular masaya yatırıldı.

PALYATİF BAKIM NEDİR?

Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin arttırılması; başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerinin erken tespiti ve etkili değerlendirmelerle önlenmesi veya giderilmesi yollarına dayanan bir yaklaşımdır. 1989 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez tanımlanan palyatif bakım kavramıyla, günümüzün sağlık sisteminde 'hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, evinize götürün' anlayışı yok oluyor. Palyatif bakımla, kesin tedavinin imkansız olduğu kabul edilen sözkonusu hasta grubunun yaşam kalitesini yükseltmek hedefleniyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aylin Çiftçi Tülay Canda Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title