İzmir'de "Bereketli" Kurban
Kentin en büyük kurbanlık satış ve kesim yeri olan Işıkkent'te bazı satıcılar hayvanlarının tamamını satarak çadırlarını kapattı.
İzmir'de kurbanlık satışlarında geçen yıllara göre daha hareketli bir sezon yaşanıyor. Kentin en büyük kurbanlık satış yeri olan Işıkkent'te bazı satıcılar, hayvanlarının tamamını sattığı için çadırlarını kapattı.
Kurban Bayramı yaklaştıkça İzmir'de belirlenen 34 kurbanlık satış alanındaki kalabalık da artıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü rakamlarına göre geçen yıl 26 bin 500 büyükbaş, 102 bin 300 küçükbaş hayvanın satıldığı kentte, bu yıl rakamlarda artış bekleniyor.
Kurbanlık piyasasıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, tüm hayvan satış alanlarında yaptıkları denetimler sırasında pazardaki durum hakkında da bilgi edindiklerini, bu yıl geçen yıla göre daha iyi bir sezonun yaşandığını gözlediklerini ifade etti.
Güldal, şöyle konuştu:
"Bayrama 5 gün kala pazara gelen hayvanların yarısından fazlası satıldı. Bu çok güzel bir gelişme. Bir çok büyükbaş hayvanın değerinde, üreticilerin memnuniyetiyle satıldığını görüyoruz. Kalan hayvanların da bayrama kadar tamamının satılacağını düşünüyoruz. Geçen yıl gelen hayvanların tamamı satılmıştı, bu yıl da hayvan satıcılarının İzmir'den memnun ayrılacağını düşünüyoruz."
Kurbanlık fiyatlarda geçen yıla göre bir miktar artış gözlendiğini, bunun yüzde 10-15 seviyesinde olduğunu kaydeden Güldal, "Bu artış da fahiş değil, makul karşılanmalıdır. Geçen yıla göre yem ve nakliye fiyatlarının artması ve kurbanlık satıcılarının çadır yeri alım maliyetleri eklendiğinde farkın nedeni anlaşılabilir" diye konuştu.
-Hayvanlar sağlıklı
İzmir'deki denetimler sonucunda şu ana kadar sıkıntılı bir hayvan grubuna rastlamadıklarını da kaydeden Güldal, "Herhangi bir salgın hastalık vakası veya şüpheli durumla karşılaşmadık. İzmir'de kurban satış yerlerinden alınan hayvanlar sağlıklıdır, kurban olmaya elverişlidir. Dişi hayvanlar için gebelik kontrolünün mutlaka yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu konuda 10 lira ücretle ultrason muayenesi yapan ekipler oluşturduk" diye konuştu.
Güldal, İzmir'de kurbanlıkların yüzde 80'e yakınının kurban pazarlarında satıldığını, alışveriş merkezlerindeki satışların daha kısıtlı kaldığını sözlerine ekledi.
Işıkkent Kurban Satış Yeri'ne Kars'tan büyükbaş hayvan getiren Hayrettin Özdemir, hayvanlarının tamamını sattığını ve çadırını kapattığını söyledi.
Geçen yıla göre pazarı daha erken tamamladığını anlatan Özdemir, "Kendime ait olan hayvanların satışını tamamladım. Pazarda benim gibi hayvanlarının tamamını satan bir kaç kişi daha var. Hayvanları kendisine ait olan satıcıların önemli bölümü satışlarını tamamlamak üzere. Fiyat konusunda daha rahat olduğumuz için bir an önce işimizi bitirip evimize dönmek istiyoruz. Hayvan alıp satan arkadaşlarımız biraz daha zorlanıyor. Ancak ay başından sonra kalan hayvanların da satılmasını bekliyoruz" dedi.
Ardahan'dan getirdiği hayvanları satan Turan Altun ise ilk günlerde çok düşük olan piyasanın daha sonra canlandığını, bayrama 5 gün kala hayvanlarının tamamına yakınını sattığını, satış yerinde sadece 2 hayvanın kaldığını söyledi.
Satıcılar, pazara getirilen hayvan sayısının belediye tarafından kısıtlı tutulmasına rağmen hayvanlarını satan bazı kişilerin İzmir'e yakın bölgelerden pazara yeni hayvan girişi yaptığını savundu. Bunun piyasa dengesini bozduğunu ve haksız rekabete neden olduğunu savunan satıcılar, satış alanları dışındaki kaçak satışların engellenemediğinden şikayet etti.
Pazarda büyük baş hayvanlar 2 bin 500 lira, küçükbaşlar ise 550 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. - İzmir