Haberler

İzmir'de Bonzai Kullanım Yaşı 13'e Düştü

Güncelleme:
Abone Ol

İzmir'de bonzai kullanımı 13 yaşa kadar düştü.

İzmir'de bonzai kullanımının 13 yaşa kadar düştüğü bildirildi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı'nın katıldığı "Okullarda alınacak güvenlik tedbirleri" toplantısı Vilayetler Evi'nde yapıldı. Toplantıda, İzmir'deki yaklaşık 700 bin okul çağı çocuğun evleri dışında geçirdikleri sürede can, mal ve ruh sağlığının korunması için alınan tedbirler kamuoyu ile paylaşıldı.

Vali Toprak, toplantıda çocukların okula emniyetli bir şekilde gidip gelmesi için detaylı bir çalışma yaptıklarını belirterek, çocukları okul dışı, okul çevresi ve okulda can, mal ve ruh sağlığını bozacak şeylerden uzak tutmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu kapsamda okullarla ilgisi olmayan, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliğini tehdit eden şahısların okul çevresinden uzaklaştırılması, bonzai ve benzeri uyuşturucu maddelerin çocuklardan uzak tutulması, okullar ve çevresinde zararlı maddelerin satışının engellenmesi için çalıştıklarını aktaran Toprak, okulların giriş ve çıkış saatlerinde emniyet ekiplerinin asayiş ve trafik uygulaması, okul yönetimleriyle sürekli irtibatta bulunulması, okul çevresindeki aydınlatmaların sağlıklı çalışması, öğrencilerle ilişkisi olan servis şoförü, hostesi, kantin görevlisi gibi şahıslardan risk teşkil edebileceklerin engellenmesi için programlar yaptıklarını anlattı.

"120 okul 1. derece riskli"

İl Emniyet Müdürü Uzunkaya da, çocukların evden çıkışlarından itibaren, evlerine dönüşlerine kadar süren zamanda okul ve okul dışı saatlerini içine alan risk alanının korunmasını hedeflediklerini kaydetti. Servis araçlarının ve şoförlerinin denetiminden, okul çevresindeki olumsuz dış etkenlerin analiz ve bertarafı, ders dışı ilgi ve etki alanlarının kontrol altın alınması konusunda yaklaşım ortaya koyduklarını kaydeden Uzunkaya, "Uyuşturucu konusunda hedef kitle okul çağı gençler. Ülke genelinde 8-10 yaşa doğru hedef daralttığını görüyoruz. Toplum destekli polis birimimizce hazırlanan 'Koruyalım korunalım' ve 'Mercek' projeleriyle gençlerde farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Uzunkaya kentteki 2 binden fazla okulun geçmişteki asayiş olayları da göz önüne alınarak risk faktörlü değerlendirildiğini ifade ederek, il merkezindeki 120 civarındaki okulun 1. derecede, 110 okulun da 2. derecede riskli olduğunu söyledi.

Bu sınıflandırmanın okulun eğitim kalitesiyle ilgili olmadığını, güvenlik formatlı, emniyet bakışlı bir düzenleme olduğunu vurgulayan Uzunkaya, şunları kaydetti:

"1 ve 2. derecedeki 230 civarında okul başta olmak üzere toplam 260 değişik birim ekibinin çalışma yapacağı bir program hazırladık. Gençlerimizin suç ve suçlulukla ilgili unsurlardan, kişi ve eşyalardan uzak tutulmasını sağlayacak şekilde narkotik timlerimiz, asayiş şubesi birimlerimiz, huzur ve güven timleri, çocuk şubesi ekipleri, toplum destekli polislik timleri görev yapacak. Malum uyuşturucunun ilimizde de maalesef 13-14 yaşındaki gençlerin kullanım alanı içine sokulduğunu, ülkemizde bazı illerde 9-10 yaşa kadar indiğini, bu sürecin önü alınmazsa gelecek aylarda büyüyerek etrafımızı kuşatacak şekilde devam etmeye yöneldiğini görüyoruz. Bunun için amansız mücadele  içindeyiz."

Uyuşturucu konusunda iki ayrı broşür hazırladıklarını, uyuşturucuyla ilgili zararlarını bilimsel ortaya konulduğunu, hangi cezaların bu işin içinde olanları beklediğini belirttiklerini aktaran Uzunkaya, önümüzdeki günlerde ilk etapta 60 bin olmak üzere dağıtacaklarını, ayrıca başta bonzai olmak üzere uyuşturucu konusunda bir tanıtım CD'si hazırladıklarını, ilköğretim çağındaki çocuklara dağıtılacağını belirtti.

Uzunkaya, geçen yıl 11 bin 387 çocuğun "mağdur", 11 bin 68 çocuğun ise "şüpheli" olarak işlem gördüğünü, bu yıl 15 Eylül itibariyle mağdur sayısının 6 bin 962, şüpheli sayısının 7 bin 101 olduğunu ifade etti. Uyuşturucu ile ilgili de 2013 yılında bin 321 çocuğa işlem yapıldığını, 22'sinin 0-12 yaş grubu olduğunu söyleyen Uzunkaya, uyuşturucunun Türkiye'nin genç nüfusunun tarumar edilmesi için uygulanan bir proje olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

Ailelere tavsiye

İl Milli Eğitim Müdürü Bardakcı ise, çevresel faktörlerin, aile ve çocuğun eğitim durumunun, arkadaş grubunun, zararlı maddelerin kolay erişilebilirliğin ve ailenin ilgisizliğinin çocuğun kötü alışkanlıklara yönelmesinde etken olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.

Ailelere çocuklarını izlemeleri tavsiyesinde bulunan Bardakcı, "Aileler çocuklarının arkadaşlarını iyi tanısınlar, çocuklarıyla doğru iletişim kursunlar, aralarında arkadaşça bir iletişi olmalı. Onların dertlerini birinci öncelik olarak her akşam dinlemelerini tavsiye ediyoruz. Çocuklarına her zaman destek olduklarını, sorunlarını çözebileceklerini hissettirmeli. Ayrıca çocukların internet kullanımına dikkat edilmeli" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Toprak Vefa Bardakcı İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title