Haberler

İzmir'in İlk ve Tek Deniz Canlıları Merkezi

Abone Ol

İzmir’in ilk ve tek deniz canlıları merkezi olma özelliği olan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından kuruldu.

İzmir'in ilk ve tek deniz canlıları merkezi olma özelliği olan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından kuruldu. Sergide olmayan türler ile birlikte toplamda 600 farklı türün yer aldığı merkez; deniz kaplumbağası, beyaz köpekbalığı, mersin balığı gibi doğadaki sayıları oldukça azalmış ve nesilleri tehdit altında olan türleri bünyesinde bulunduruyor.

Deniz canlılarının tanıtımı anlamında ülkemizdeki eksikliği gidermek üzere İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından kurulan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'ın katılımıyla açıldı. Sergide olmayan türler ile birlikte toplamda 600 farklı türün yer aldığı merkez; deniz kaplumbağası, beyaz köpekbalığı, mersin balığı gibi doğadaki sayıları oldukça azalmış ve nesilleri tehdit altında olan türleri bünyesinde bulunduruyor. İzmir'in ilk ve tek deniz canlıları merkezi olma özelliği olan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi'nin açılış törenine Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Kocabaş, Prof. Dr. Turan Gökçe, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Diler, Dekan Yardımcısı, Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Genel Sekreter Gülten Gültekin, akademisyenler, idari personel ile öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Abdullah Diler, merkezde emeği geçen herkese teşekkür etti.

"İZMİR, KÖRFEZDEN DAHA FAZLA YARARLANMALI"

Rektör Prof. Dr. Galip Akhan ise İzmir'in ihtiyacı olan bu merkezi kente kazandırmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Körfeze sahip bir İzmir olarak denizden yeterince faydalanılmadığını söyleyen Rektör Akhan, "Hem deniz ürünleri açısından, deniz sporları açısından körfezden yeterince faydalanmıyoruz. Körfez denilince akla ilk gelen kokuydu. Son zamanlarda kokuyu hissetmemiz sevindirici bir gelişme. Denizimiz rahatlıyor. Umuyoruz ki artık denizimizde müzede yer alan yok olmaya yüz tutmuş canlıları göreceğiz. Su Ürünleri Fakültemizin bu noktada öncü olacağını düşünüyorum. Umut ediyorum ki İzmir bundan sonra denizinden daha çok istifade edecek, deniz canlılarına sahip çıkacak, deniz sporlarıyla tanışacak ve ulaşımdan da daha fazla yararlanacaktır" dedi.

"İZMİR'E ÖRNEK OLSUN"

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, İzmir'in eski çağlardan bu yana anlatan eserlerde yeryüzünün en güzel yeri şeklinde tasvir edildiğini aktararak İzmir'in yaşanılması gereken büyülü bir şehir olduğunu söyledi. Günay, "Denizlerimizden yeterince faydalanamıyoruz. İstanbul ve Antalya'da hayranlıkla gezilen devasa boyutta deniz akvaryumları var. Bu merkezin İzmir'e örnek olması gerek. Umarım bu bir başlangıç olur. Daha büyük boyutlara doğru gider" diye konuştu.

DENİZ CANLILARI KOLEKSİYON MERKEZİ HAKKINDA

20 kişilik seminer salonu, laboratuvar ve 225 metrekarelik sergi alanından oluşan müzede, Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'den temin edilen balık, ve diğer omurgasız canlılara ait örnekler sergileniyor. Merkezde, köpekbalıkları, vatozlar, yılanbalıkları gibi nadir ve ilgi çekici balık türlerinin yanı sıra, ahtopot, yengeç, deniz kabukları, mercanlar, süngerler gibi omurgasız türler de yer alıyor. 175 adet kemikli balık türü, 40 adet eklem bacaklı türü, 83 tür yumuşakça, 20 adet sünger ve derisidikenli canlı türü olmak üzere 356 farklı canlı türü sergileniyor. Sergide bulunan kurutularak tahnit edilen obje sayısı ise 130 adet. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title