İzmir Kuklalarla "Sihirli Dünyaya" Dönüşecek
Tüm sanat dallarını bünyesinde eriterek insanlara "sihirli bir dünya" sunan kukla tiyatrosunun en seçkin toplulukları, Avrupa'nın alanında bu yılki en büyük etkinliği olan 8. Uluslararası İzmir Kukla Günleri'nde sahne alacak Kent geneline yayılan 27 farklı sahnede, 20 ülkeden 40 kukla tiyatrosunun toplam.
UFUK KIRABALI - Kimi zaman bir gölge, kimi zaman ele geçirilmiş küçük bir figür, kimi zaman ise büyüklü küçüklü, tahtasıyla ipiyle hayat verilen ve "canlı mı cansız mı" dedirten oyuncularıyla insanlığa sihirli bir dünya sunan kukla tiyatrosu perdelerini, bu yıl alanında Avrupa'nın en büyük sahnesi İzmir'de açacak.
Uluslararası İzmir Kukla Günleri, dünyadaki örneklerine kıyasla çok genç bir etkinlik olmasına karşın 8. yılında, hem katılan topluluk hem oyun ve gösteri hem de ulaşması planlanan izleyici sayısıyla alanında Avrupa'nın en büyük festivali olarak dikkati çekiyor.
İnsanlık tarihiyle başat bir geçmişe sahip olduğu kabul edilen ve sahne sanatlarından plastik sanatlara, günümüzde ise teknolojik imkanlara kadar bir çok unsuru bünyesinde eriterek insanlara sihirli dünyalar sunan kukla tiyatrosunun en seçkin topluluklarını ağırlayacak etkinlik, 6-23 Mart tarihleri arasında yapılacak.
Uluslararası İzmir Kukla Günleri Festival Direktörü Selçuk Dinçer, AA'ya yaptığı açıklamada, bu yıl 8. kez izleyiciyle buluşacak etkinliğin, Türkiye'de çok yaygın bir sanat dalı olmamasına rağmen 8 yıl gibi kısa bir sürede dünyada hatırı sayılır bir konuma eriştiğini ifade etti.
Festivalin, Rusya'da 2 yılda bir düzenlenen etkinlikle birlikte Avrupa'nın en büyük iki organizasyonundan biri olduğunu ve bu yıl Rusya'daki festivalin ara yılı olması nedeniyle kıtanın en büyük etkinliği konumunda olduğunu dile getiren Dinçer, şunları söyledi:
"Uluslararası İzmir Kukla Günleri'ne bu yıl, 20 ülkeden 40 kukla tiyatrosu grubu katılıyor. Toplamda oynanacak oyun sayısı 42. Bu oyunlar, İzmir'in hemen hemen her semtinde ve biri Selçuk ilçesinde biri de Marmaris'te olmak üzere toplam 27 salonda, toplam 147 kez sergilenecek. Toplamda da 60 binin üzerinde seyirci bekliyoruz."
Avrupa'nın peşinden koştuğu kukla operası
Dinçer, Türkiye'de yaygın sahne örnekleri bulunmaması nedeniyle "kukla gösterilerinin çocuklar için olduğu" algısını zaman içinde aşmayı başardıkları festivalde, bu yıl da her yaş grubuna hitap eden eden çok zengin bir programa sahip olduklarını belirtti.
Bunlar arasında Rusya'dan Vologda Bölgesel Kukla Tiyatrosunca sahnelenen "Carmen" adlı gösterimin çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Dinçer, "Bütün Avrupa'da 1-1,5 yıldır bütün festivallerin programlarına katmak için uğraştıkları Carmen İzmir'de izleyiciyle buluşacak. Bildiğimiz Carmen operası, kuklalarla sözsüz bir oyun olarak oynanıyor. Müthiş bir gösteri ve yetişkinlere yönelik festivalin kaçırılmaz etkinliklerinden biri" diye konuştu.
Kuklalar, tarihi havagazı fabrikasının bacasını tüttürecek
Dinçer, Uluslararası İzmir Kukla Günleri ile kentin, çok büyük prodüksiyonlar olması nedeniyle dünyada da sayılı örnekleri bulunan Türkiye'nin ilk "mekana özgü tiyatro" uygulamasına sahne olacağını dile getirdi.
Belli bir mekanın, sanatçıya anlattığı hikayenin yansımasından ortaya çıkan eser olarak tarif edilebilecek bu özel gösterimin, bu alanda dünyanın en yetkin iki ismi olan İsrailli Adam Yakin ve ABD'li sanatçı Sarah Brown'un yönetmenliğinde sahneleneceğini belirten Dinçer, bu esere İzmir'in tarihi yapılarından havagazı fabrikasının mekan olacağını kaydetti.
Dinçer, "Bacanın Melekleri" adını verdikleri bu çok özel gösterim için Yakin ve Brown'un 2013 Aralık ayından bu yana, İzmir'den sanatçı ve güzel sanatlar öğrencilerinden oluşan geniş bir ekiple çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu mekana özgü gösteri, İzmir Havagazı Fabrikası'nda 21-22 Mart akşamları saat 20.00'de halka açık, ücretsiz şekilde sergilenecek. Sanatçılar, çok uzun bir süredir, aralık ayından beri çalışılıyor ve 21 Mart'a kadar da çalışmaları sürecek. Oldukça kalabalık bir ekip, 30'un üzerinde sanatçının ve sanat öğrencisinin katıldığı bir ekip var bu çalışmanın içinde. Özgün müzikleri Çağdaş Sanat Akademisi tarafından yapılıyor ve oyun sırasında canlı olarak seslendirilecek. Bu gösteri gerçekten gerek bizim festivalimizin, gerek İzmir'in, gerekse Türkiye'nin uluslararası tanıtımında önemli bir rol oynayacak. Çünkü böylesine kapsamlı, böylesine büyük işler, çok zor yapılabiliyor."
Festivalden
Ücretli gösterimlerin biletlerinin, "www.izmirkuklagunleri.com" internet sitesinden ve Atatürk Kültür Merkezi'nde 1 Mart'tan itibaren kurulacak gişeden alınabileceği festivalde, seçkin toplulukların kukla gösterilerinin yanı sıra 18 gün boyunca farklı etkinlikler de yapılacak.
Festival kapsamında, eserleri Slovenya'daki Ljubljana Kukla Tiyatrosu koleksiyonunda yer alan, u¨nlu¨ Hırvat sanatc¸ı Zlatko Bourek'in kuklalarının da yer aldığı 6 ayrı sergi de düzenlenecek. Festival süresince İzmir Resim ve Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde görülebilecek sergi programında, ziyaretçiler hafta sonları geleneksel Türk kukla tiyatrosu Karagöz gösterisini de izleme fırsatı bulacak.
Festival programında son 6 yıldır yer alan çocuklara yönelik kukla yarışmasında ise ise bu yıl 22 okuldan çocuklar, 15-16 Mart tarihlerinde Forum Bornova'da kurulacak sahnede, kendi yaptıkları kuklalarla "Kırmızı Başlıklı Kız" masalına hayat verecek.
Festivalde ayrıca, sanatçılara ve sanat öğretimi alanlara yönelik, "Kukla Yapımında Kağıdın Sihirli Gücü", "Kuklacı enerjisini Kuklaya Nasıl Aktarır", "Malzemeye Can Vermek" ve "Gölgenin Sonsuz Dünyası" başlıkları altında atölye çalışmaları yapılacak. - İzmir