İzmit Körfezi'nde Alıkonulan Lpg Yüklü Gemi
Panama bandıralı gemide el konulan beyan fazlası LPG, 12 personelle 24 saatte başka tankere aktarıldı LPG transferini yapan geminin kaptanı Cömert: "Bu operasyon, Türkiye'de ilk kez yapılıyor.
İzmit Körfezi'nde 6 yıl önce Panama bandıralı gemide mahkeme kararıyla el konulan beyan fazlası LPG, 12 personelle başka tankere aktarıldı.
"Chernomores" adlı gemideki 650 ton LPG'nin ihaleyi kazanan şirkete ait tankere aktarımı tamamlandı. Aktarım işleminin ardından şirkete ait tanker, LPG yüküyle körfezden ayrıldı.
LPG transferini yapan geminin kaptanı Aziz Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geminin yaklaşık 7 yıldır körfezde bulunduğunu, taşıdığı akaryakıtın aktarımında teknik tehlike olduğunu söyledi.
Geminin patlayıcı madde taşıdığını, LPG'nin basınçlı ortamda saklanması gerektiğini anlatan Cömert, patlama riskini önlemek için gemide yaklaşık 2 hafta test yapıldığını kaydetti.
Cömert, gemisindeki ekibin tecrübesine dikkati çekerek, "Yaptığımız işlem, limanda veya şamandıralardan yükleme-boşaltma işleminden farksız çünkü personel eğitimli, gazın ne olduğunu biliyor. En büyük tehlike emniyetsiz, eğitimsiz kişilerin bu işlemi yapması olurdu" diye konuştu.
"Yapılan operasyon Türkiye'de ilk"
Cömert, gerekli kontrollerin ardından transfer işlemine başladıklarını aktardı.
Aktarım işleminin 12 personelle 24 saatte tamamlandığını belirten Cömert, şunları dile getirdi:
"Bu operasyon, Türkiye'de ilk kez yapılıyor. Dünya'da da örnekleri az. Buradaki en büyük ayrıntı, operasyonun yapıldığı gemi 7 yıldır beklemede olduğu için hiçbir sistemi faal değil. Geminin kullanılabilecek sistemlerini teste tabi tuttuk, sızdırma olduğuna karar verdikten sonra gerekli sertifikalandırma yapıldı. Tamamen emniyetli olarak geminin üzerine geldik. Geminin üzerinde sıvı bulunan kargonun likit kısmını tamamen transfer ettik. Faz kısmını da vakum yaparak üzerimize aldık."
"2 milyonluk teminat senedi verdim"
"Chernomores" gemisindeki LPG'nin ihalesini kazanan firmanın sahibi Mehmet Derviş Dabak ise 26 yıldır gaz sektöründe hizmet verdiklerini ifade ederek, yaptıkları çalışmalarda işi şansa bırakmadıklarını söyledi.
Söz konusu aktarımı, Türkiye'de başka bir firmanın yapamayacağını iddia eden Dabak, bilinçli yapıldığı takdirde transferde tehlike bulunmadığını vurguladı.
Dabak, geminin tahliyesi öncesi yaptıkları testlerde sızdırma belirlediklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Gemide 117 yerde köreltme yaparak, test ettik. Testlerden sonra boşaltabileceğimize inandığımız için zaten kendimizi de gemimizi de personelimizi de limanımızı da riske edemezdik. Burada Türk donanması, Tüpraş gibi bir kuruluş var. Bu bölge, Türkiye'nin milli değerlerinin, kilit taşlarının bulunduğu bir yer. Kendimize güveniyorduk. Allah'a binlerce şükür, ak yüzle çıktık. Bunu da devletin ayıbı olmaktan çıkarma gereği duyduk. O vicdani sorumluluğu hissettiğimiz için bu işe girdik."
"Chernomores" gemisinden transferi yapılan gazın gerekli standartlara getirildikten sonra dağıtılacağına işaret eden Dabak, "Gemideki sistemlerin bozuk olmasından dolayı ne kadar gaz olduğunu tespit etmek mümkün değildi. Kendi gemimiz üzerinde uluslararası denetim şirketinin gözetiminde ölçüm yapılıyor" ifadesini kullandı.
Dabak, geminin onarımı için devlete 1,5 milyon dolar teklif edildiğini anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Halbuki içindeki gaz 1,5 milyon dolar tutmayacaktı. Biz çok masraf ettik, bir tek söndüren gemisine 1 gün beklemesi için 40 bin dolar para ödedik, gereksiz olduğunu bildiğim halde 'tedbir olsun' diye buna katlandım. Bu iş tehlikeliydi ama tedbirler alındığı zaman tehlike olmaktan çıkar. Bunu bildiğimiz için 2 milyon liralık teminat senedi verdim. Yeter ki bunu bildiğimiz yöntemlerle boşaltalım, bize akıl vermeyin. Şu anda ben dünyanın en mutlu insanıyım, yapabileceğimizi gösterdiğimiz için mutluyum. Biz her zaman ülkemizin hizmetine varız." - Kocaeli