Haberler

Uzman isimden korkutan uyarı: Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 6.5 üzeri deprem riski yüzde 95

Güncelleme:
Abone Ol

Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda önümüzdeki 50 yıl içerisinde 6.5 şiddeti üzerinde depremin meydana gelme riskinin yüzde 95'lere dayandığını söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk, Çanakkale Saroz Körfezi'nden başlayan, Marmara Denizi içerisinden geçerek, Kocaeli- Sapanca Gölü, Adapazarı, Düzce, Bolu, Kastamonu, Karabük, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas'ın kuzeyi, Erzincan, Bingöl ve Muş üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda enerjinin biriktiğini ve önümüzdeki 50 yıl içinde 6.5 şiddeti üzerinde deprem meydana geleceğini söyledi.

"BU KADAR YAYGIN BİR DEPREM BU YÜZYILDA YAŞANMAYAN BİR DEPREMDİ"

Jeoloji Mühendisleri Odası Karabük İl Temsilcisi Ahmet Öztürk, "Öncelikle tüm ulusumuza başsağlığı ve geçmiş olsun diliyorum. Çok ciddi bir felaket ve deprem. Mevcut depremin olması ve artçıların sayısının çok olması ikinci bir depremin çok kısa sürede olması buradaki fay ve levha hareketlerinin çok büyük olmasından kaynaklanıyor. Arap levhasının hareketiyle çok ciddi 400 km'lik bir alanda etki gösteren büyük bir kırılma meydana geldi. Tabi bu kırılma neticesinde özellikle üzerinde fay hattının geçtiği bölge üzerindeki Kahramanmaraş, Pazarcık, İskenderun Körfezi, Hatay bu bölgelerde çok ciddi yıkıma sebep oldu. Bu kadar geniş alanda bu kadar yaygın bir deprem bu yüzyılda yaşanmayan bir depremdi. Allah herkese kolaylık versin. Daha önce oradaki bilim adamlarının, meslektaşların, hocaların çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyordu. Bunlar zaten aylardır, yıllardır uyarıyorlardı. Böyle bir deprem bekleniyordu ama bu kadar büyüklükte ve bu kadar uzun mesafede bir 400 km'lik bir hattın komple kırılmasını beklemiyorlardı." dedi.

"KUZEY ANADOLU FAY HATTI'NIN 6.5 VE ÜZERİNDE DEPREM ÜRETME RİSKİ YÜZDE 95"

Öztürk sözlerine şöyle devam etti: "Depreme her an hazırlıklı olmamızı ifade ettim. Bu depremlerin belirli periyodları var. Şu anda 1944'ten önce Kuzey Anadolu Fay Hattı bölgemizdeki 1668-1600'lü yıllara dayanan yani 300 yıllık bir periyodu var fakat bizim 1944'ten bu zamana kadar 80 yıl geçmiş üzerinden. Deprem istatistik enstitüsünün bizim bölgemizde vermiş olduğu deprem ortalamaları ile ilgili yüksek şiddette deprem olma yüzdeleriyle ilgili bir hesaplama vardır. Biz bunu bütün zemin etüt raporlarımızın içinde de koyarız, bütün toplantılarda da bunu aktarırız. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu, Kastamonu, Karabük, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas'ın kuzeyi, Erzincan, Bingöl ve Muş'u kapsayan illerde 6 ve 6'nın üstünde deprem üretme ihtimali olarak son 10 yıl içinde yüzde 46,9 oranıyken şu anda 50 yıllık bir zaman diliminde 6.5 ve üzerinde deprem üretme yüzdesi yüzde 95, buna göre hazırlıklarınızı yapın buna göre tedbirli olun anlamında bir uyarı veriyor. Her bölgede bu istatistikler yapılıyor, her bölge kendine yakın olan fayın hareketlerini takip ediyor. Bizi etkileyen aktif fayımızın bekleme süresi yüzde 80'lerle doldurmuş durumda. Biz de her an burada 6 ve 6'nın üzerinde bizi etkileyecek bir deprem beklemekteyiz."

Kaynak: ANKA / Yerel

Ahmet Öztürk Karabük Deprem Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (21)

Özgür Sevindik:

Vaybe önumüzdeki 50 yil lan elin yabancısı dünyanin diger tarafindan hem yerini hem zamanını 2 ay gibi birsure vererek duyuru yapiyor bizim bu angavallarda deprem olunca biz söylemistik diyor ben senden daha iyi tahmin yapayim 10 yil

Yanıtla2547
DİLEK YILMAZ:

çok güzel tahmin sizi tebrik ederim. Peki Japonya neden 9 şiddetindeki depremi neden önceden tahmin edip tsunamiye engel olamadı? Depremin ne zaman geleceğini bilemezsiniz. Biraz sizi araştırmaya yönlendirmek istiyorum jeoloji mühendisleri kimdir ne iş yaparlar?

04
DİLEK YILMAZ:

Her gün Türkiyenin her yerinde gezmedik dağ taş bırakmayan insanlar hakkında kötü yorumlar yapamazsınız. Lütfen gidin ve binanızı yapan kişilerle görüşün Etüt raporlarında neler yazıyor onlar neler yapmış

03
Hamit Gündoğdu:

Devletin imar izni 2.5 kat Bodrum ve girişle azmi 4.5 kat iken kanunsuz olarak 3-4 kat inşa iznini kim verdi? Yer sahibi 1-2 daire daha fazla kaparım hesabı ile mezar inşa ettirdiler. Kurala uyan olmadı buna engel olanda olmadı. Ondan sonra nerede bu devlet demeninde anlamı yok.

Yanıtla755
Mira gül :

Kalitesiz binalarda bizi yaşamaya mecbur bırakanları Allah'a havale ediyorum bilim adamları ne yapsınlar yıllardır uyardılar bizde suçluyuz biz baskı yapacağız biz iyi iyi evler binalar isteyeceğiz alirken çok araştıracağız biz deprem ülkesiyiz

Yanıtla450
Mira gül :

Bizim için ev evdeğil mezar oluyor biz ev alırken dikkat olmalıyız müşterilere görev düşüyor biz iyi araştıracağız baskı yapacağız en önemli şey bina ev okul iş yeri hastane cami market baskı yapmalıyız iyi binalar istemeliyiz mecburuz artık

Yanıtla251
ferfer:

bizim bilim adamlarından bi cacık olmaz ellerinde a4 kağıda çizilmiş uyduruk çizimlerle fikir yürütüyor adı uzman ne saha çalışması var ne doğru düzgün bilgisi

Yanıtla2718
Turgay ÖZBEK:

Bunu ben de söylerim, Ahmet amca da söyler, Zehra teyze de söyler tahsile gerek var mı bilemedim. Adam riske de girmiyor he 20-25 yıl falan demiyor 50 yıl :) 50 yıl sonra çıkar ben demiştim de der. Helal olsun bee bilim insanlarımız da olmasa bilmiyorum ne durumda oluruz..

Yanıtla2912
DİLEK YILMAZ:

evet bunu siz de söylersiniz herkes söyler. Gece gündüz demeden arazi arazi dolaşıp etütleri yapıp deprem güçlendirme işini sizler yapamazsınız. Jeoloji Mühendisleri binalar yapılmadan önce yerine gider etütlerini yapar laboratuvarlara zeminden örnekler gönderir buna göre raporlar oluşturur.

08
DİLEK YILMAZ:

Binaları Jeoloji mühendisleri yapmıyor ama her bina için taşıma kapasitesi vs bilgilerini verir. Binayı yapanlardan öncelikle sismik izalatörler yerleştirilmeli. İsterseniz onları da siz yerleştirebilirsiniz

04
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title