Haberler

Jmo "Emek Ödülleri" Sahiplerini Buldu

Abone Ol

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Danışma Kurulu toplantısında jeoloji mesleğinde 25 ve 30 yılını dolduran emektarlara plaket verildi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Danışma Kurulu toplantısında jeoloji mesleğinde 25 ve 30 yılını dolduran emektarlara plaket verildi.

JMO Adana Şubesinde düzenlenen Danışma Kuruluna Adana Şube Yönetimi, kamu da ve serbest çalışan Jeoloji Mühendisleri, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Parlak ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, burada yaptığı konuşmada, depremlerin önlenemeyeceğini ancak afete dönüşmesinin engellenebileceğini ve zararlarının azaltılmasının mümkün olacağını söyledi. Tatar, "Bizler biliyoruz ki, başta deprem olmak üzere, heyelan, su baskını, kaya düşmesi gibi pek çok doğa olayının afete dönüşmesini önlemek, zararlarını azaltmak mümkündür. Çünkü jeolojik bilgilerle açıklanması hiç de zor olmayan doğa olayları insan eliyle birer afete dönüştürülmektedir. Ceyhan (Adana), Marmara, Van- Erciş gibi depremler bir kez daha göstermiştir ki, kentleşme için verilen yanlış yer seçimi kararları, yeterli mühendislik hizmeti almayan yapı üretimi ve özellikle denetimsizlik bir doğa olayını yine afete dönüştürmüştür. Bir afet ülkesi olan yurdumuzda yapı güvenliği, son çıkarılan torba yasa ile odaların da denetim süreçleri dışında bırakılması nedeniyle bugün daha fazla denetim dışı bir hale gelmiştir. Yaşadığımız çevre bugün, düne göre afetlere karşı daha güvenli değildir" dedi.

"YAPI DENETİMLERİNDE JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ YER ALMALI"

Jeoloji biliminin beş temel bilimden biri olduğunu ifade eden Dr. Tatar,"Canlıların yaşadığı yer küreyle ve doğayla olan ilişkilerinde, depremleri üreten fayların belirlenmesinde, afetlere karşı sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamın sağlanmasında, maden, petrol, jeotermal, yer altı ve yüzey sularımız gibi doğal kaynaklarımızın ortaya çıkartılmasında, mühendislik projelerinde olduğu jeoloji bilimi gibi hayatın her alanında önem taşımaktadır. Doğa olaylarının ancak jeoloji mühendisleri eliyle çözümlenebileceği gerçeği temel alınarak; sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede güvenli bir barınma için yapı denetim süreçlerinde jeoloji mühendislerinin mutlaka yer almasını, yerel yönetimler ile yapı denetim kuruluşlarında jeoloji mühendisi istihdamının bir zorunluluk haline getirilmesini bilimsel, teknik ve kamusal bir sorumluluğun gereği olarak görüyoruz. Bu gün burada mesleğimiz de bizlere rehberlik etmiş, bilgilerinden sürekli istifade ettiğimiz büyüklerimize plaketlerini vereceğiz. Kendilerine bundan sonraki iş ve özel yaşamlarında sağlık ve huzur diliyorum " diye konuştu.

Meslekte 30 Yılını dolduran Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kenan Köse ve Mustafa Kemal Mengeloğlu'na 25 Yılını dolduran Prof. Dr. Adem Ersoy, Dr. Hatice Aysan Duran, Mesut Toksoy, Ersoy Aksoy, Adem Birdoğan, Muhittin Yastı, Yaşar Çamur, Hakan Kazankıran, Selvin Çaynak, Erdal Ügü, Necmi Yetiş, Mustafa Kafadar, Adnan Özbodur, Selçuk Bigay, Nadir Kaya, Hüseyin Kardaşlar'a plaketleri meslek büyükleri ve oda yöneticileri tarafından verildi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Üniversitesi Osman Parlak Mehmet Tatar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title