Haberler

Simav'da Kaçakçıların Kazdığı Alanda Kazı Çalışması Başlatıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Simav'da, yaklaşık 2 ay önce izinsiz kazı sırasında 2 metrenin üzerindeki tanrıça Demeter heykelinin çıktığı alanda kazı çalışması yapılıyor.

ZEKERİYA TÜRKEL - Kütahya'nın Simav ilçesinde, tarihi eser kaçakçılarının izinsiz kazı yaparken, "Yunan mitolojisinde tanrıça Demeter" figürü olduğu belirtilen 2 metrenin üzerinde heykelin çıktığı alanda, kazı çalışması başlatıldı.

Yaklaşık 2 ay önce Simav Jandarma Komutanlığı ekipleri bir ihbar üzerine ilçeye bağlı Karakoca köyü Kapançamı mevkisinde izinsiz kaçak kazı yapıldığı ihbarını değerlendirerek, Yunan mitolojisinde Zeus'un kızı tanrıça Demeter figürü olduğu belirtilen 610 kilogram ağırlığında, 2 metre 8 santimetre boyunda heykel ele geçirmişti.

Bunun üzerine Kütahya Müze Müdürlüğü, ilçeye 25 kilometre uzaklıktaki Kapançamı mevkisinde heykele ait başka kalıntıların varlığını araştırmak amacıyla Simav Belediyesi ile ortaklaşa kazı çalışması başlattı. Ören yerinde 3 gündür devam eden kazılarda, Roma dönemine ait olduğu belirtilen ve ölülerin yakılarak külleriyle gömüldüğü (kremasyon merkezi) alan çıkarıldı.

Müze Müdürü Metin Türktüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 ay önce kaçakçılar tarafından çıkarılan Demeter'e ait başka parçaların varlığını araştırmak amacıyla kazı çalışması başlattıklarını söyledi. Kazıların şimdilik yaklaşık 40 metrekarelik bir alanda devam ettiğini belirten Türktüzün, "Kazdığımız bölümde bir tane nişli bölüm var. Yapının 3 duvarını bulduk, diğer duvarına henüz ulaşamadık. Basit toplama taşlardan yapılmış örgü duvarlar var. Harç kullanılmamış. Defineciler bölgede tahribat yaptığı için girişini henüz bulamadık. Tanrıça Demeter'e ait olan heykelin birkaç parçasını bulduk. Demeter'in burayla ilgisini henüz ortaya çıkartamadık" diye konuştu.

"Dinsel amaçlı kullanılan bir yapı"

Türktüzün, yapının "kült" amaçlı kullanıldığını tahmin ettiklerini, yapıdan kandillerin ve yanmış kemiklerin çıktığını dile getirdi. Bu alanda kremasyon yapıldığını tahmin ettiklerini belirten Türktüzün, şöyle konuştu:

"Yapı muhtemelen 2. veya 3. yüzyıla ait. Demeter heykeli de o döneme ait. Muhtemelen Demeter heykeli başka bir yerden buraya getirtildi. Çünkü mermerden o kadar kaliteli işçiliği olan bir heykelin, bu bölgede kullanılması pek uygun değil. Yapı genellikle bir köy işçiliği gösteriyor ama Demeter heykeli birinci sınıf bir heykel. Yüksek ve çevreye hakim bir alanda olması din merkezli bir yer olduğunu gösteriyor. Heykelinde muhtemelen Boğazköy, Bahtıllı ve o civardaki antik kentlerden getirilip buraya atıldığını veya buraya gömüldüğünü tahmin ediyoruz. Çünkü parçaları, dağınık yerlerden çıkıyor. Sonuç olarak burasının Roma döneminde kullanılan, milattan sonra 2. veya 3. yüzyıla ait, dinsel amaçlı kullanılan bir mekan olduğu belli. Kazı çalışmamızı yapının temelini, tabanını ve duvarlarını tamamen ortaya çıkardıktan sonra sonuçlandıracağız. Bu arada belki bazı başka parçalar da buluruz."

Simav Belediyesi Kent Müzesi Sorumlusu Arkeolog Özkan Sulak da kazılara 15 işçi ile başladıklarını ve önemli bir şey çıkması halinde bu sayının artırılacağını kaydetti. - Kütahya

Kaynak: AA / Yerel

Kütahya Simav Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title