Haberler

Kaçamakların Telafisi Mümkün Mü?

Abone Ol

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk yemek konusunda yapılan kaçamakların telafisi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk yemek konusunda yapılan kaçamakların telafisi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

ÖĞLEN MANTI YEDİM ÜZERİNE KOLA İÇTİM ?

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın, açıklamasında şunları kaydetti; "Mantı oldukça hızlı emilen diye tabir ettiğimiz basit karbonhidrat içeriği açısından yüksek kalorili bir yemektir. Aslında mantıyı yanında bol salata ile tüketmek konusunda biz uzmanlar uyarı yapsak da Türk halkı olarak bol yoğurt ve sos ile klasik alışkanlıklarımızdan vazgeçemiyoruz. Dolayısı ile mantı yedikten sonraki 2-3 saatlik dönemde mideden tekrar açlık sinyallerini yaşamak mümkündür. Kola ile beraber başta şişkinlik hissini oldukça yaratacaktır. Bu durum özellikle mantıdaki sos ve kola ile beraber alınan yüksek tuzdan kaynaklanır.

Mantı yenilen saat sonrasındaki öğün hem tok tutmalı hem de fazla kalorili olmamalıdır. Bu açıdan beyaz et ve yeşil salata ikilisi çok uygundur. Tavuk veya balık ızgara olarak veya haşlanmış olarak sossuz pişirilmelidir. Özellikle beyaz lahana, kırmız lahana, turp, tane nane reyhan roka ve marul gibi yeşillikli bir salata yapılmalıdır. Salataya 1 kaşık zeytinyağ ve limon sos yeterli olacaktır. Nar ekşisi ve balzemik kullanmamak da önemli ipuculardan. Yine mantı akşamları bol sebze ile yapılan az yağlı bir menemen de kurtarıcıdır.

SABAH YÜKLÜ YAPILAN KAHVALTIYA ÖNERİ

Özellikle hafta sonu keyfi olan brunch öğünleri bazen çok abartıya kaçabilmektedir. Bunun da en büyük sebebi kahvaltıya ayrılan ve masa başında oturulan uzun saatlerdir. Yoğun yapılan kahvaltı öğünü sonrası elbette ki öğle öğününün yapılmaması gerekmektedir. 14.00- 15.00 gibi öğleden sonraki geç saatleri bulan bu kahvaltı sonrasında 1 tek ara öğün tüketmek ve saat 20.00 leri geçmeden akşam yemeğini erken yemek aslında o günün anahtarı.

Özellikle kahvaltı bittikten 2 saat sonra 1 bardak yağsız süt ile yapılan bir kahve veya küçük bir probiyotik yoğurt yanına da 3-4 bütün ceviz iyi bir ara öğündür. Bu öğün en azından akşam yemeği sonrasında acıkmamayı ve akşam yemeğe çok aç oturmamayı sağlayacaktır. Akşam yemeğinde özellikle gün içinde peynir, hamur işi besinler, şarküteri, yumurta gibi proteinli besinlerin alınabileceği düşünülürse sebze yemeği veya baklagilli salatalar tüketilebilecek en doğru alternatifler.

Akşam yemek saatini 20.00 ye kadar yapmak ve geç ara öğünü yapmamak da bir sonraki sabaha hafif kalkmanın bir yoludur. Elbette ki özel bir kronik hastalık durumunda ara öğün yapılması gerekebilmektedir.

GECE TOSTU NASIL TELAFİ EDİLİR?

Özellikle en hareketsiz kaldığımız akşam saatleri kaçamak diye tabir ettiğimiz besinlerin en çok yapıldığı saatlerdir. Duygusal nedenli veya yanlış beslenme alışkanlıkları sebebi ile bu gece saatlerinde birçok yaramaz besin tüketilip obezite, sindirim sorunları, uyku bozuklukları gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.

Gece telafisinde ilk olarak varsa evde koşu bandında 30-40 dakika orta tempo koşmadan hareket edilmelidir.Mümkün değilse de bir sonraki gün bu yürüyüş ile telafi yapılabilir.

Sonraki sabah tekrar tost gibi beslenmekten ise yoğurt ve yulaf ikilisini yapmakta biraz daha lifli beslenmeye katkı sağlar ve ekmek arası besinlerin sık tüketilmesi nedenli oluşabilecek kabızlık sorununu da önleyecektir.

10 GÜNLÜK TATİL VE SONRASI ŞİŞLİK?

10 Günlük tatil sonrası 1 hafta kadar kontrollü beslenmek gerekmektedir. Özellikle tatilde kilo alınıp alınmadığı da önemlidir. Tatil sonrası alınan kilolar çok da oturmadan verilmelidir. Kilo artışı 1-1.5 kilo ise ödem ve yolculuk nedenli olabilir, erken toparlanabilir. Fakat 3-4 kilo artmış ise muhakkak diyetisyen kontrolüne erken girmek daha da toparlama niyeti ile artacak kilolar eklenmemesi açısından diyet takibi erken olması önemlidir.

Şişkinliğin azalması için sonraki günlerde öğün saatlerinin kaçırılmaması düzenli saatlerde olması ilk önlem. Akşam yemeklerinin geç saatleri bulmaması ve o haftalara alkol eklenmemesi de çabuk toparlama sağlayacaktır. Özellikleri akşamları balık ve sebze yemekleri tercih edilebilir.

İlk 1 hafta pilav, makarna, dolma, börek ve çorba gibi yemekler yerine evde baklagiller pişen sebzeler tercih edilmelidir. ( nohutlu pırasa, bulgurlu kapuska, yeşil mercimekli ıspanak gibi )

O hafta 4-5 gün 45 dakika spor yapmak da erken kontrol açısından ve artan iştahların azalması açısından gereklidir. Çünkü tek başına diyet kontrol için uzun vadede yeterli önlem aldırmayacaktır." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şefika Aydın Selçuk Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title