Haberler

Kademir'in Temellerinin Atılışı ve Karabük'ün Kuruluşunun 79. Yıl Kutlamaları

Abone Ol

Türkiye’nin ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’nın temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 79. yıldönümü kutlamaları kapsamında Karabük Üniversitesi’nde “3 Nisan 1937’den Bugüne Karabük” konulu panel düzenlendi ve “Dünden Bugüne Karabük” konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın temellerinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 79. yıldönümü kutlamaları kapsamında Karabük Üniversitesi'nde "3 Nisan 1937'den Bugüne Karabük" konulu panel düzenlendi ve "Dünden Bugüne Karabük" konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.

Üniversitede gerçekleştirilen Karabük'ün kuruluş yıldönümü etkinliklerine Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cihan Ulukaya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Uğur Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşların il müdürleri, Üniversitenin akademik ve idari personeli ile vatandaşlar katıldı.

Etkinlik ilk olarak Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanı'nda Karabük'ün tarihine ışık tutan "Dünden Bugüne Karabük" adlı serginin açılışı ile başladı. Protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle katılımcılar Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının kuruluşundan bu günü gelişimini gösteren, fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

"KURTULUŞUNU DEĞİL KURULUŞUNU KUTLAYAN TEK İL"

Serginin gezilmesinin ardından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenen "3 Nisan 1937'den Bugüne Karabük" konulu panelde Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının kuruluşunun anlatıldığı film gösterildi.

Program açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan,, "Ülkemizdeki şehirler kurtuluş günlerini kutlar. Bir şehir var ki Karabük, kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 81 vilayet içinde tekdir" dedi.

Ceylan, "Sadece Karabük'ün gelişmesi açısından değil ülkemizin sanayileşmesi, gelişmesi açısından da son derece önemli olan ilk büyük ağır sanayisi o dönem Safranbolu'ya bağlı bir köy olan Karabük'te kuruldu. Ülkemizde tüm illerimizin kurtuluş günleri var ama bir şehir var ki, o da 81 vilayetimiz arasında kuruluş yılını kutlayan tek il Karabük'tür."

Karabük Demir Çelik Fabrikaları hem Karabük'e hem de ülkemize büyük katkıları var. Özellikle biz Karabüklüler bu fabrikaların ekmeğiyle büyümüş insanlarız. Benim babam da bu fabrikada 31 yıl işçilik yaptı. Onlarla gurur duyuyoruz. Karabük Demir Çelik Fabrikaları Türkiye'de 'fabrika kuran fabrika' unvanıyla anılıyor. O yüzden ülkemizin gelişmesinde önemli bir görev üstlenmiştir. Zaman zaman sıkıntılı dönemler geçirmiştir ama Karabük halkı olarak hep dik durduk fabrikamıza sahip çıktık. Bu sayede bugün 4-5 bin insanımız bu fabrikadan ekmek yemektedir. Bu sahip çıkmada mücadele eden işçi kardeşlerimizi, sendikalarımızı, yöneticilerimizi, sanayicilerimizi de tebrik ediyorum, onlara şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, KARDEMİR'in kent için önemi ve Üniversitenin kısa sürede gelişme göstermiş olmasının çok güzel bir olay olduğunu söyledi.

"3 NİSAN KARABÜK TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu da 3 Nisan'ın Karabük tarihi için önemli bir gün olduğunu ve Valilik olarak bunu yaşatmak ve unutmamak için katkı koymaya devam edeceklerini söyledi.

AK Parti Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal da tarihin tekerrürden ibaret olduğunu kaydederek, " 1937 yılına gelmeden önce Cumhuriyetimizi kurduk. Hemen II. Dünya savaşı başladı. Genç Cumhuriyetin korunmak için silahlanmaya ihtiyacı vardı. Bunu üretebilmek için ilk önce demir çeliği üretmesi gerekiyordu. Bunun için çalışmalar yapılmaya başlandı ve Karabük bu işletmenin kurulabileceği en uygun yer olarak belirlendi. Karabük öyle bir arazi ki ne ekseniz büyüyor ve bir çınar haline geliyor. Demir Çelik işletmeleri çok kısa bir süre içinde kuruldu ve üretime geçti. Sadece Karabük'ü imar etmedik, bizler genç Cumhuriyeti sanayileştirdik ve bayındırlık hizmetlerini gerçekleştirdik. Her Karabük çocuğu bunu bilmeli bununla da onur duymalı. Bugün Türkiye'de vergi rekortmenlerine baktığımızda bu kişilerin büyük bir çoğunluğu Karabük'te sanayiciliği öğrenmiş, ülkemizin başka yerlerine gitmiş ve üretim yapmış vergi rekortmenleri olmuştur. Karabük aynı zamanda okul olma görevini de üstlenmiştir. Kardemir ülkemizi imar etti, bugünden sonra da Kardemir'in imar ettiği Karabük Üniversitesi hem şehrini hem ülkesini imar etmeye devam edecektir" ifadesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Zafer Acar'ın yaptığı ve panelist olarak Karabük'ün kuruluşundan bu yana önemli katkıları olan MutullahYolbulan, Kamil Güleç, Hikmet Şeyhoğlu, Ünsal Tunçözgür, Şefik Dizdar, Kızıltan Ulukavak, Hür Kalyoncu, Kemal Özdemir, Mahir Mete ve Recep Özçelik'in katıldığı panelde panelistler çeşitli konularda konuşmalar yaptı. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Alimoğlu Demir Çelik Türkiye Karabük Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title