Haberler

Kadın Doğum Uzmanlarına Robotik Cerrahi Kursu

Abone Ol

Ülkemizde giderek yaygınlaşan ve bir süre önce Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde de uygulanmaya başlanan robotik cerrahide kadın hastalıklarına yönelik operasyonlar için bir kurs düzenlendi.

Ülkemizde giderek yaygınlaşan ve bir süre önce Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde de uygulanmaya başlanan robotik cerrahide kadın hastalıklarına yönelik operasyonlar için bir kurs düzenlendi.

Robotik cerrahi uygulamaları ile ilgili olarak Acıbadem Kayseri Hastanesi Yunus Bekir Toplantı salonunda 5 Mart 2016, Cumartesi günü gerçekleştirilen kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına yönelik kursta, robot yardımı ile rahim ve miyom ameliyatları gerçekleştirildi. Bu operasyonlar hastanenin toplantı salonundaki katılımcılara hasta mahremiyeti korunarak kapalı devre yayın sistemi ile canlı olarak izletildi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, Dr. Turgut Aydın ve Dr. Mustafa Taş'ın Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör ile birlikte düzenledikleri kursta robotik cerrahi yöntemin sonuçları çeşitli yönleriyle ele alındı.

"Robotik cerrahi deneyimlerimizi paylaşıyoruz"

Robotik cerrahi alanındaki teknolojik gelişmeler ve yeni teknikler sayesinde, jinekolojik ameliyatların çoğu minimal invaziv yöntemler ile yapılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mete Güngör "Biz Acıbadem Üniversitesi ve Acıbadem Maslak Hastanemizde 2009 yılından beri jinekolojik ameliyatların büyük bir bölümünü kapalı yöntemlerle (laparoskopik ve robotik cerrahi) yapıyoruz. Özellikle kanser ameliyatlarında robotik cerrahiyi sıklıkla kullanıyoruz. Bu yöntemde hastalar karınlarında daha Küçük kesi olduğu için kısa sürede ayağa kalkabiliyor. Gerekli durumlarda ek tedavilerine (radyoterepi ve kemoterapi) kısa zamanda başlayabiliyor. Hekim ve hastalar için son derece konforlu olan bu yöntemin kullanım oranının arttırılması için hekimlerin robotik cerrahideki becerilerini geliştirmesi, bilgi ve deneyimlerini artırması gerekmektedir. Bu sebeple, robotik cerrahi tecrübelerimizi tüm departmanlar ve teknolojik altyapısıyla dünyadaki en kapsamlı ilk üç merkezden biri olan Acıbadem Üniversitesi CASE (Center of Advanced Simulation and Education) bünyesinde yer alan İleri Düzey Endoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi ve lokasyonlarımızda gerçekleştirdiğimiz kurslarda sizlerle paylaşıyoruz. Bu kurslarda amacımız, robotik cerrahinin temel prensiplerinin ve sutur tekniklerinin öğrenilmesi, cerrahi yöntemlerin pekiştirilmesidir" dedi.

Jinekolojik ameliyatların çoğunda robot kullanılıyor

Kursun özellikle yeni teknolojilerin tedavide kullanılması ile ilgilenen uzman hekimler açısından çok yararlı olacağını belirten Prof. Dr. Bülent Özçelik sözlerine şöyle devam etti: "Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahide gelinen son noktadır. Bu yeni ameliyat yöntemlerinin yaygınlaşabilmesi için bu tip eğitimler çok önemli. Artık robot teknolojisi ile rahim ve yumurtalıklar alınabiliyor. Yumurtalık kisti operasyonları, myom ameliyatlarının yanı sıra rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatları ve erken evre yumurtalık kanseri ameliyatları da yapılabiliyor"

Robot teknolojisi ciddi faydalar sağlıyor

Özellikle miyom ameliyatlarında robot teknolojisinin çok önemli yararlar sağladığını ve bu teknolojinin karın içinde dikiş yapılabilmesini çok kolaylaştırdığı için teknik olarak daha zor miyomların çıkartılabilmesine de olanak sağladığını anlatan Prof. Özçelik, "Rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatlarında robotik cerrahi biz hekimlere birçok avantaj sağlıyor. Normalde çok geniş kesilerden yapılan bu tür ameliyatlar robot yardımı ile daha küçük kesilerle gerçekleştirilebiliyor. Küçük kesiler sayesinde enfeksiyon oranı çok daha düşük ve iyileşme de daha kısa sürede oluyor" dedi.

Kapalı ve açık ameliyat arasında başarı açısından fark yok

Prof. Dr. Özçelik; halk arasındaki yanlış bir inanış olduğunu ve buna göre kapalı ameliyatlarda operasyonun tam anlamıyla yapılamayacağı, içerdeki hastalığın tamamen çıkartılamayacağı ve yine içerde hastalıktan parça kalacağı gibi düşüncelerle zaman zaman karşılaştıklarını belirtti. Bu inanışın tamamen gerçek dışı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özçelik, operasyonu yapan cerrahın yeterli deneyime sahip olması durumunda yapılan kapalı ameliyatın açık ameliyattan hiçbir farkının olmadığını vurguladı.

Robotik cerrahi estetik açıdan da etkin sonuç veriyor

Robotik ve laparoskopik ameliyatların hastaya en büyük faydalarından birinin de ameliyat sonrası daha az ağrı hissi, daha hızlı iyileşme ve normal hayata daha hızlı geri dönüş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Özçelik, "Uzun bir karın kesisi yerine birkaç küçük delikten ameliyatın yapılması bahsettiğimiz hızlı iyileşmeyi sağlıyor. Diğer bir avantajı ise özellikle sonuçların daha estetik olması. Kapalı ameliyatlar ile geniş bir ameliyat izi yerine sadece birkaç küçük delik izi meydana geliyor" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Özçelik Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title