Haberler

Kadın Girişimciler Kazı Çalışması İçin Meclisten Destek İstediler

Abone Ol

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu maddi ve manevi destek istemek üzere İl Genel Meclisini ziyaret etti.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu maddi ve manevi destek istemek üzere İl Genel Meclisini ziyaret etti.

Toplantıda ilk sözü Kurul Başkanı Yasemin Karslıoğlu aldı. Düzce'nin değerlerini gün yüzüne çıkartmak için çaba harcadıklarını belirten Karslıoğlu "Amacımız Düzce'deki müthiş değerlerin gün yüzüne çıkmasını sağlamak. Bilindiği gibi kadınlar hizmet sektöründe başarılı oluyorlar. Bizde Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu olarak Konuralp'te bir çalışma başlattık. Anfi tiyatroda bir kazı çalışması yürütülmesi ve bölgenin turizm açısından tanıtımı için inisiyatif kullanarak bir çok kurumu bir araya getirdik" dedi.

Karslıoğlu, kazı çalışması için meclisten maddi ve manevi destek isteyerek "Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bölgede bir inceleme yaptı. 100 bin liralık ödenek ile çalışmalara başlandı. Ancak buradaki çalışmanın sürmesi için bu ödenek yeterli değil. Çevredeki evlerde restorasyon çalışmalarının da yapılması gerekiyor. Meclisten hem kazı hem de restorasyon konusunda bütçede bize cömert davranmalarını istiyoruz. Herkes taşın altına elini koymalı. Düzce'nin var olan kaynaklarını yok etmeden doğru büyümesini sağlamaya çalışıyoruz. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile çalışıyoruz. Konuralp Bitinya bölgesinin kültürel anlamda en zengin noktası. Ancak biz yıllardır göz ardı etmişiz. Emlak Vergilerinin yüzde 10'u KUDEB'e ayrılıyor. Düzce'de de bu birimde ciddi bir kaynağın biriktiğini biliyoruz. Bu kaynağın sağlıklı şekilde kullanılması için destek istiyoruz. Kazı çalışmasıyla ilgili MARKA'ya bir proje verdik. Bu projede kazı alanındaki 4evin restorasyonu da bulunuyor. Ayrıca gişelerden girildiğinde Konuralp'i gösteren bir tabela bile yok. İnsanların burayı tanımaması çok normal" diye konuştu.

Kurul Üyesi Ayşegül Kaya ise kazı alanının şuanda korumasız olduğunu kaydederek "Düzce'de Konuralp'te başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. İlk gönderilen 100 bin lira neredeyse bitmek üzere. Ancak paranın bitmesiyle orası korumasız halde kaldı. Orada bir bekçi vardı. Ödenek bitince bekçiyi geri çekmek zorunda kaldık. Oradaki korumanın 24 saat devam etmesi gerekiyor. Şu anda orası istismara açık bir bölgedir. Korumanın devam etmesi için oraya en kısa zamanda bir bekçi alınması gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı.

Nazım İmar Planın yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya şöyle devam etti: "Alanın 1 yıl içerisinde koruma amaçlı nazım imar planının yapılması gerekiyor. Planın bütçesinin de KUDEB'ten karşılanması gerekiyor. Şuanda bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu dönemde de çok esnek kararlarla iskan ve ruhsat verilebiliyor. Bu riskli döneminin bir an önce plan yapılarak atlatılması lazım. Ayrıca MARKA'ya verdiğimiz projenin uygulanabilmesi için bu plan gerekli. Çünkü o plan yol gösterici olacak."

Kaya, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden 30 öğrencinin sahada restorasyon çalışması yaptığını söyleyerek "Seneye belki sahne binası ortaya çıkacak. Gezilip görülebilecek bir noktaya geldiğinde belki etrafındaki evlerde restorasyon yapılarak bu alanda kullanılabilecek. Orda yaşayan insanların para kazanması mümkün olacak. Şuanda bile Konuralp'in yeterli tanıtımı yapılmadığı halde insanlar buraya geliyorlar. Tiyatro ortaya çıktıkça daha çok ziyaret edilecek. Buna paralel olarak ta etrafındaki sivil mimarinin korunarak işlev değişikliğiyle hizmet sektörüne sunulması lazım. Ayrıca tiyatronun restorasyon projesinin de yapılması gerekiyor. Bunun adresi de yine KUDEB. Şuanda Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden 30 tane restorasyon öğrencisi sahada çalışıyor. 5 evin rölöve çalışması yapılıyor. Bu restorasyon için ilk adım. Bu anlamda öğrenciler bize önemli bir katkı da sağlamış oluyor. Bu rölöveler mal sahiplerine verildiğinde restorasyon yapılarak KUDEB desteğiyle evlerini tekrar kullanılabilir hale getirilmesi mümkün olacak. Birde arkeologların sahada ve kazıda kullanmaları gereken bir kaç cihaz var. Bunların temini için de ödenek gerekli" dedi.

Kazı çalışmasına başkanlık eden Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin alanın korunmasının önemine dikkat çekerek "Sadece Batı Karadeniz değil Türkiye'nin hiç bir yerinde böyle bir tiyatro yok. Tiyatro bugüne kadar çok iyi korunmuş. Biz bunun kıymetini bilmek durumundayız. Orada hem gece hem gündüz mutlaka bir bekçinin olması gerekiyor" diye konuştu. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title