Kadınlar Hayatın Her Alanında
Türkiye'de "erkek işi" denilen birçok işi başarıyla sürdüren kadınlar, son yıllarda hayatın her alanında çalışıyor Gaziantep'te belediye otobüsünde şoförlük ve tramvayda vatmanlık yapan, itfaiyeci olarak çalışan kadınlar adeta erkeklere taş çıkarıyor Otobüs şoförü Müzeyen Yılmaz, "İstedikten sonra kadının.
ORHAN ÇİÇEK - KAAN BOZDOĞAN - Türkiye'de "erkek işi" denilen birçok işi başarıyla sürdüren kadınlar, son yıllarda hayatın her alanında çalışıyor.
Bilinen işlerin yanı sıra daha çok erkeklerin yaptığı ambulans şoförlüğünden temizlik işçiliğine, petrol istasyonlarında pompacılıktan araba tamirciliğine, vatmanlıktan kamyon şoförlüğüne kadar birçok sektörde gece gündüz demeden çalışan kadınlar, hem aile bütçesine katkı sunuyor, hem de hayatın her alanında yer alıyorlar.
Gaziantep'te ise belediye otobüsünde şoförlük ve tramvayda vatmanlık yapan, itfaiyeci olarak çalışan kadınlar adeta erkeklere taş çıkarıyor.
Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı Otobüs İşletme Şube Müdürlüğünde çalışan kadın şoförlerden Müzeyyen Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce vinç operatörlüğü yaptığını belirterek, araç kullanmayı sevdiğini söyledi.
Özellikle otobüs kullanmayı çok sevdiğini ifade eden Yılmaz, "İstedikten sonra kadının yapamayacağı şey yok. Yeter ki kadın istesin" dedi.
Bazı vatandaşların otobüslerin şoför koltuğunda kadın gördüklerinde şaşırarak kendilerine "Abi" diye hitap ettiklerini ifade eden Yılmaz, vatandaşlardan güzel iltifatlar da aldıklarını kaydetti.
Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de direksiyon başında olacağını dile getirerek, tüm kadınların gününü kutladı.
Kadın şoförlerden Elif Gülbeyaz ve Çiğdem Ak ise kadınların artık hayatın her alanında yer aldığına dikkati çekerek, şunları söylediler:
"İlk başladığımız sıralarda vatandaşlar kadın otobüs şoförüne yabancı olduğu için olumsuz tepkiler aldık. Daha sonra bu tepkiler olumlu hale dönüştü. 'Daha dikkatli, daha hoşgörülü' olduğumuzu söylüyorlar. İşimizi severek yapıyoruz. Gaziantep'te bir ilki başardığımız için mutluyuz."
"Güneydoğu'nun ilk kadın itfaiyecisi"
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında çalışan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ilk kadın itfaiyecisi olduğu belirtilen Fatma Doğan da küçükken babaannesinin, çıkan yangında itfaiyeciler tarafından kurtarıldığını belirterek, o günden sonra itfaiyeci olmaya karar verdiğini söyledi.
İki yıllık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümünü bitirerek geçen yıl Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde göreve başladığını ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
"İtfaiyecilik bir erkek mesleği ama ben bu işi severek yapıyorum. Zor bir meslek fakat kutsallığı, zorluğunu bastırıyor. Çünkü biz can kurtarıyoruz. Yeri geliyor, anne çocuğunu bırakıp kaçıyor ama biz o çocuğu kurtarmak için giriyoruz. Kadınlar isterse yapamayacakları hiçbir iş yok. Gerekirse inşaatta da çalışırız. Çünkü zorluğu seviyoruz."
Vatandaşların kendisini gördüğünde "kadından itfaiyeci mi olur" diye şaşırdığını aktaran Doğan, bazı akrabalarının ise kendisini "Erkek Fatma" diye çağırdıklarını kaydetti.
"İşim kocaman bir tramvayı sürmek"
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığında çalışan vatmanlardan Seda Bardız ise kadınların tüm sektörlerde başarılı olacağına inandığını söyledi.
Çocukken tramvay gördüğünde çok heyecanlandığını ve tramvay sürmeyi hayal ettiğini dile getiren Bardız, "Benim için çok zevkli bir iş, bütün kadınlara önerebilirim. Tramvay gibi kocaman bir aracı kullanmak bana büyük keyif veriyor" diye konuştu.
Bazı vatandaşların "bunu sen mi sürüyorsun" diyerek tramvay sürmeyi kendilerine yakıştıramadığını vurgulayan Bardız, şöyle konuştu:
"Ben görevimi iyi yaptığımı düşünüyorum. İnsanlara yararlı olmak güzel bir şey. Çalışan bir kadın olarak çok mutluyum. İşim kocaman bir tramvay sürmek. Kendimle gurur duyuyorum. Kabinden indiğimde bir amcanın, bir teyzenin 'eline sağlık kızım' demesi beni mutlu ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tramvay süreceğim. Günüm işimi yaparak geçecek. Bundan da mutluluk duyacağım." - Gaziantep