Kalkınma Bakanı Yılmaz, Malatya'da
"(Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli) Tabii ki hepimiz özgürlükten yanayız ama özgürlük suç işleme özgürlüğü demek değildir.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeliyle ilgili, "Tabii ki hepimiz özgürlükten yanayız ama özgürlük suç işleme özgürlüğü demek değildir. Başkalarına hakaret etme, başkalarını sanal ortamda zor duruma düşürecek, hukuki anlamda zor duruma düşürecek şeyler yapmayı, hiçbir ülke kabul edemez" dedi.
Malatya'daki temasları kapsamında Özel Çınar Koleji'ni ziyaret eden Yılmaz, okulun önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Malatya'da cemaat yurtlarında barınan 50 öğrencinin buralardan ayrılmak durumunda kaldığını ve devlet yurtlarına yerleştirildiğini belirten bir basın mensubunun, bu konudaki görüşlerini sorması üzerine Bakan Yılmaz, üniversite öğrencileriyle çok yakından ilgilendiklerini dile getirerek, "Başbakanımızın zaten 'kimse açıkta kalmasın' diye talimatları var" ifadesini kullandı.
"Bir taraftan Valiliğimiz diğer taraftan YURTKUR vesaire bu konularla ilgileniyor" diyen Yılmaz, "Malatya'da da bin 200 kişilik kız yurdumuz faaliyete geçmişti. O, bize bir rahatlık getiriyor ayrıca bin 200 kişilik bir erkek yurdu programda. İnşallah onu tamamladığımızda çok daha rahat bir şekilde bu ihtiyaçları gidereceğiz. Ülke olarak, hükümet olarak zaten son yıllarda bu yurtlara ciddi yatırımlar yaptık. Biliyorsunuz çok da konforlu yapıyoruz. İşte bu açıkta kalan kardeşlerimize her türlü destek, imkan sağlanıyor. İnşallah kimse bir sıkıntı yaşamayacak" diye konuştu.
"Özgürlükler son derece önemli"
Bir gazetecinin, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulduğunu hatırlatarak, bu konuda değerlendirme istemesi üzerine Yılmaz, şunları söyledi:
" Twitter'la ilgili karar, bir mahkeme kararı biliyorsunuz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti'nin mahkemelerinin verdiği bir karar, hukuki bir karar. İdari veya siyasi bir karar değil. Hukuki bir karar. Twitter gibi yapılar sadece Amerikan hukukuna bağlı değil. Eğer dünya ölçeğinde faaliyet gösteriyorlarsa, hangi ülkede faaliyet yapıyorlarsa o ülkenin hukukunu da dikkate almak durumundalar. 'Sadece Amerikan mahkemelerinin kararlarına bakarım, Türkiye'nin mahkemelerini dikkate almam' gibi yaklaşım doğru değil. Bu sanal ortamlarda hep şunun altını çiziyorum; gerçek ortamda suç olan neyse sanal ortamda da suçtur. 'Sanal ortamda yapabilirim' gibi bir anlayışı mazur görmek mümkün değil."
"Özgürlükler son derece önemli" diyen Yılmaz, "Tabii ki hepimiz özgürlükten yanayız ama özgürlüklük suç işleme özgürlüğü demek değildir. Başkalarına hakaret etme, başkalarını sanal ortamda zor duruma düşürecek, hukuki anlamda zor duruma düşürecek şeyler yapmayı, hiçbir ülke kabul edemez. Genel evrensel hukuk anlamında da kabul edemeyiz. İnşallah bunlar aşılır. Twitter, Türkiye'deki hukuka ve Türkiye'deki insanların kişisel hukukuna hassasiyet gösterir, bundan sonra inşallah bu konular da aşılır diye ümit ediyorum" ifadesini kullandı.
"Evrensel hukuki ilkeler çerçevesinde bu işler çözülebilir"
Bir basın mensubunun "Mısır'da da Twitter yasaklanmıştı. ' Twitter'ı yasaklayanların sonunu gördük' gibi tweet atılmıştı" diyerek bu konudaki görüşlerini sorması üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:
"Onu bilemiyorum. Takip etmedim doğrusu. Ben genel ilkeleri söylüyorum. Twitter, Amerikan hukukunu dikkate alıyorsa Türkiye'nin de hukukunu dikkate almak durumunda. Amerika'da yaşayan bir insanın kişisel hukuku ne kadar önemliyse Türkiye'de yaşayan bir insanın kişisel hukuku da aynı derecede önemlidir ve insanların hukukunu korumamız gerekir. Ben inanıyorum ki evrensel hukuki ilkeler çerçevesinde bu işler çözülebilir. Siyasi polemiklerle olmaz. Dünyada evrensel hukuk neyse, temel haklar, hürriyetler neyse sanal ortamda aynısı geçerlidir. Sanal ortamda nefret suçu işlemek doğru bir şey mi? Gerçek ortamda yanlışsa sanal ortamda da yanlış. Sanal ortamda bir insana iftira atmak, karalamak suç olmayacak mı? Gerçek ortamda ne suçsa sanal ortamda aynısı suç olur."
Yılmaz, engellemenin ne zaman kaldırılacağı yönündeki soruya, "Bu konularda sorumlu, Ulaştırma Bakanlığımız ama bu konu esas itibarıyla mahkemelerle ilgili bir konu. Twitter, mahkemelerimizin aldığı karara saygı gösterdiği zaman bu konular da aşılmış olacaktır" yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili sorusu üzerine Yılmaz, "Değerli arkadaşlar, biz şu anda seçim çalışmalarında sahadayız. Bu sorduğunuz konu benimle, doğrudan Bakanlığımla ilgili bir konu değil. Dışişleri Bakanlığımız eminim, ilgili güvenlik kurumlarımız mutlaka bu konuları yakından izliyorlardır. Orası biliyorsunuz Türk toprağı sayılan bir alan. Dolayısıyla oranın hakkıyla, hukukuyla ilgili, kurumlarımız, Dışişlerimiz, güvenlik kurumlarımız gerekli hassasiyeti mutlaka gösteriyorlardır" dedi. - Malatya