Haberler

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener'den Başkan Aras'a Ziyaret

Güncelleme:
Abone Ol

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ı makamında ziyaret etti.

Bodrum'daki tsunami gözlem çalışmaları hakkında bilgilerin paylaşıldığı ve belediyenin olası afetlere karşı yürüttüğü hazırlık çalışmalarının konuşulduğu buluşmaya; Özener ile Bodrum'da bugüne kadar yapılan iki Deprem İstasyonu ile Tsunami Gözlem İstasyonu'nun inşaatlarını yürüten İnşaat Mühendisi Siret Bali de katıldı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, şunları söyledi:

"Bodrum Yarımadamız, Gökova Körfezi ve çevresinin bir deprem bölgesi içinde bulunduğu gerçeğinin farkındayız. 2017'de yaşadığımız deprem de bunun bir göstergesiydi. Belediyemiz, olası deprem ve sonrasında oluşabilecek tsunami riskine karşı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve ekibiyle birlikte yürütülen her türlü çalışmalara destek oluyor, olmaya da devam edeceğiz. Sadece depreme karşı değil yangın, sel gibi afetlere karşı da her türlü hazırlığımızı yapıyoruz. Bilinçli, eğitimli gönüllülerimizle, teknik araç ve ekipmanlarımızla, su taşkınlarına karşı yaptığımız altyapı çalışmalarımızla halkımızın olası afetleri en az hasarla atlatmaları için mücadelemiz sürüyor."

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, ülke genelinde 258 tane deprem istasyonu ve bununla birlikte birçok tsunami gözlem istasyonu olduğunu aktaran Özener ise şöyle konuştu:

"Başkanımıza özellikle bu konuda yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vermek, hem belediyenin de katkısıyla inşaatını yaptığımız mendirek içindeki Tsunami Gözlem İstasyonumuzla ilgili bazı konuları görüştük, enerji kapasitesinin artırılması konusunda da kendilerinden destek istedik. Sağ olsun kendileri de desteklerini bizden esirgemeyeceklerini söylediler.

Hepinizin yaşadığı 2017 Bodrum-Kos depremini biliyorsunuz özellikle o depremden sonrada enstitü olarak biz buradaki hem deprem hem tsunami çalışmalarını güçlendirmek için Avrupa Birliği'yle ortak bir proje gerçekleştirdik. Bu kapsamda çok parametreli tsunami gözlem istasyonunu mendirekte inşa ettik. Toplamda sadece Bodrum bölgesinde 3 adet deprem istasyonumuz bulunmakta. Bu çalışmalarımız kapsamında 2019'da bir deprem tsunami tatbikatı gerçekleştirdik."

Tsunaminin ülkemizde çok bilinmeyen ve ciddiye alınmayan bir konu olduğunu vurgulayan Özener, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Denizlerde olan 5.5 büyüklüğünde bir depremden sonra veya kıyılardan içerde 100 km içerisinde gerçekleşen bir depremden sonra olası tsunami ile ilgili enstitümüz sadece Türkiye'de değil Ege'de, Akdeniz'de, Karadeniz'de ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı mesaj gönderiyor. Bu erken uyarı mesajları 13 farklı ülkeye gönderiliyor. Türkiye'de de Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na bu tsunami mesajını iletiyoruz.

Benim özellikle söyleyebileceğim, ülkemizde 500'ün üzerinde irili ufaklı diri aktif fay bulunmakta. Bu coğrafyada tarih boyunca deprem oldu ve olacak. Dolayısıyla bizim yapabileceğimiz en önemli şey depremleri önleyemeyeceğimiz için zararlarını azaltmak yönünde çaba sarf etmemiz lazım. Tsunami özelinde de özelikle kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımıza söyleyeceğimiz en önemli mesaj, bir depreme maruz kaldığınız zaman evlerinizden çıkıp kıyı bölgelerine gitmeyin. Meraklı bakışlar içerisinde belki deniz çekiliyor gidiyor geliyor seyretmektense mümkün olduğu kadar kıyıdan uzaklaşıp, daha yüksek rakımlı yerlerde bulunmanız."

Kaynak: ANKA / Yerel

Haluk Özener Kandilli Bodrum Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title