Karabük Osb Genişleme Sahası Çalışmaları
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı tarafından yürütülen Karabük Organize Sanayi Bölgesi genişleme sahasında arazi gelirleri kapatilizasyon oranı, arazi değerleri ve kamulaştırma bedelleri analizi adlı...
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı tarafından yürütülen Karabük Organize Sanayi Bölgesi genişleme sahasında arazi gelirleri kapatilizasyon oranı, arazi değerleri ve kamulaştırma bedelleri analizi adlı bilimsel amaçlı projesi tamamlandı.
Proje kapsamında yapılan çalışmalar Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş tarafından Karabük Öğretmenevinde düzenlenen programla anlatıldı.
Programa, Karabük Vali Yardımcısı Tarkan Keskin, Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, Karabük TSO Başkanı Sedat Namal, Meclis Başkanı Timurçin Saylar, OSB Müdürü Caner Özcan, bazı daire müdürleri ile arazi sahipleri katıldı.
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, toplantıda yaptığı konuşmada, bölüm olarak ve kadro olarak Türkiye'de önemli projelerin değer tespit çalışmalarını ve diğer yönlerini yaptıklarını söyleyerek, " Bu zamana kadar yaptığımız değer tespit arazilerinin tutarı 50 bin dönümün üzerinde. Türkiye'nin önemli alt yapılarının eğer tespit çalışmaları kurumumuz tarafından yapılıyor. Ürettiğimiz raporlar Türk yargı sistemine karşı sorumlu olduğumuz gibi Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslar arası değerlendirme standartları komitesinde de ürettiğimiz raporlar güvence altında" dedi.
Karabük'te OSB genişleme sahası ile ilgili Vali İzzettin Küçük tarafından bir çalışma istendiğini de anlatan Tanırvermiş, " Bu bizim çalıştığımız ölçeğin çok altında bir proje. Biz genellikle bu tür küçük projelerle ilgilenmeyiz. Ancak Karabük için yaşamsal hayati şehirde sanayileşmenin önünü açacak bir çalışma olduğundan biraz gönülsüz olarak entegre olduk. Diğer illerin OSB'lerine baktığımızda 5 bin, 20 bin dönümden bahsederken burada 287 dönümden bahsediyoruz. Şehre yakın olmasından dolayı biraz tartışmalı bir proje olduğundan müdahil olduk. Burada bütün köylerin parsellerini dolaştık. 3 köyde çalışma yaptık. 128 tane parselin verisini topladık ve bir alan çalışmasını yaptık. Bir karar vermeden önce alanda yaptığımız incelemeler sonrası bir değere ulaştık. Bütün faktörleri değerlendirdik ve ortaya metrekaresi 11.7 ile 12.1 lira olarak belirledik. Vatandaşın beklentisi bizden biraz yüksek. Neden yüksek olduğunu sorguladığımızda beklentilerinden bir tanesi, burası sanayi bölgesi olacak ve sanayici buradan para kazanacak mantalitesini yürütüyor. Toplam yüzölçümü bakımından burada yüzde 40'a yakın bir alanda uzlaşma yakaladık. Bunun yüzde 50-60 olmasını bekliyoruz. İnsanlara istediğini vermek zorunda değiliz. Ne çıkıyorsa odur. İstediğini vermenin bir ölçüsü olmalı. İsteğin ölçüsü yok. Hakkaniyete uygun, akademi bilgilere uygun, mevzuata uygun, iç mevzuata ve uluslar arası standartlara göre hesaplama metodunu gerçekleştirdik" diye konuştu. - KARABÜK