Haberler

Karabük'ün Ekonomik Çıkmazı Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Karabük Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Tarafından Kooperatif Binası Toplantı Salonu'nda Toplantı Düzenlendi.

Karabük Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi tarafından Kooperatif Binası Toplantı Salonu'nda toplantı düzenlendi.

Karabük Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi tarafından kentte yaşanan ekonomik durgunluk ve beraberinde gelen sıkıntılar, bunlardan etkilenen esnaf, zanaatkar, ticaret adamı ve sanayicilerin sorunları ile çözümleri konulu sempozyum niteliğinde toplantı yapıldı. Toplantıya, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Şaban Akyüz, TSO Meclis Başkanı Ahmet Soykök, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Salim Sungur, Safranbolu Şoförler Odası Başkanı Mehmet Deniz, AK Parti İl Başkanı Ömer Ayan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Bayram Karadağ ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok az sayıda esnaf katıldı. Açılış konuşmasını Atilla Aygün'ün yaptığı toplantıda, esnafların yaşadığı sorunlar konuşuldu. Aygün yaptığı konuşmada, "Öncelikle bu toplantının çok şeylere çözüm olacağına inanıyorum. Ancak toplantıya ilgi olmadığını görüyorum. Herkes lafa geldiğinde Karabük'ü seviyor ama sevgi anlayışının bu şekilde gösterildiğinden dolayı üzgün olduğumu belirtmek istiyorum. Bu toplantıda biz kimiz sorusuna açıklık getirmek istiyoruz. Bakkalız, pazarcıyız, atölyeler çalıştırıyoruz. Biz sanayiciyiz, tüccarız, kısaca biz bu ülkenin yükünü çeken insanlarız. Bu toplantıya tüm esnaf kesimini davet ettik, gelip burada sorunlarını anlatmalarını istedik. Aynı zamanda sorunlarını belediye başkanı ile de paylaşmalarını talep ettik. Belediye başkanına katılımından dolayı teşekkür ediyoruz. Karabük esnafları olarak çok sorunlarımız var. Öncelikle küçük esnafımız bitme noktasına gelmiştir. Bu yüzden Karabüklüler olarak anonim ruhunu yakalamamız gerekiyor. Birlik ve beraberlik içinde gücümüzü birleştirmemiz gerekir. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi olarak esnafımızın üzerinde 500-600 bin YTL alacağımız var.Yine 6 milyon kapasitemizle esnafımızın yanındayız. Bu diğer İllerde 10 milyondan aşağı değil. Bize müteşebbis gelmiyor. Sanayilerimiz boş durumdadır. Bazı işkollarında tekrar canlanmamız gerekiyor. Burada bir örnek verecek olursak bizim demirlerimiz, köşebentlerimiz başka illerde makine yapılarak bize geri satılıyor. Yine Karabük'te bir türlü markalaşamadık. Bir tek Kargisan Tekstil firması markalaştı ve 500 kişiye ekmek veriyor. Keşke çok sayıda Kargisan'lar bulabilsek. Diğer yandan yine yol boylarına alışveriş merkezleri kurulabilir. Düşünsenize 30 bin kişiye 30 bin Safranbolu lokumu sattığımızı. Bu yönde de Şefik Dizdar yatırım yapmıştır. Böyle çok yatırım yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Karabük'ü önemsediğini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Erer, son yıllarda dünya genelinde yaşanan krizin Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Karabüklü esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getiren başkan Erer, minibüsçü esnafların yaşadığı ekonomik kayıplara yönelik yapılan toplantılarda minibüs sayılarını yarıya düşürme konusunda öneride bulunulduğunu kaydetti. Erer, "Öncelikle arabayı yürütmek için bazı etkenlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu tür toplantıların da arabanın yürümesi için kontak anahtarı görevi görmesini temenni ediyorum. Biz Karabüklü olarak Karabük'ü çok önemsiyoruz. Öncelikle son yıllarda dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz bir çok ülkeyi olduğu gibi Türkiye'yi ve Karabük'ü de etkilemiştir. Biz bu konuda neler yapabiliriz. Karabük Belediyesi olarak esnafımızın yaşadığı sıkıntı üzerine örneğin tabela ve çevre vergisinde ki limiti, en alttan tutarak esnafımıza bu konuda katkı vermeye çalıştık. Minibüsçü esnafımızla defalarca yaptığımız toplantılar sonucu 150'ye yakın minibüs ve 20'ye yakın halk otobüsçü arkadaşlarımızın yaşadıkları rekabetten dolayı ekonomik kayıp içinde olduklarını ve bu sayıları yarı yarıya indirmek ve minibüse çevirmelerini önerdik. Ben birleşmeden yanayım" sözlerine yer verdi.

Karabük'te eskiden ticaretin daha canlığı olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan TSO Başkanı Şaban Akyüz hammadde temini konusunda uyarıda bulunulduğunu kaydetti. Akyüz, "Özellikle Demir-Çelik sektöründe ön plandaydı. Son yıllarda hammaddelerimiz durma noktasına gelmiştir. Özellikle hammadde sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu konuda 2 yıl önce arkadaşlarımıza ham madde temini konusunda uyarılar yapmıştık. Kendi hammaddemi kendim üretiyorum" dedi.

Akyüz ayrıca, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 2 bin 350 üyenin bulunduğunu ancak, yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle bin 350 üyenin aidatını ödeyemediğini söyledi. Bu konuşmanın ardından CHP İl Başkanı Bayram Karadağ, Safranbolu Şoförler Odası Başkanı Mehmet Deniz, TSO Meclis Başkanı Ahmet Soykök'te birer konuşma yaparak, sektörel teşvikin mutlaka alınmasını ve Karabük ekonomisinin canlanması gerektiğini söylediler.

Toplantının soru cevap bölümünde ise katılan esnaflar şikayetlerini dile getirdiler.

(YE-SŞ-Y) 20.06.2008 13:59 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title