Haberler

Karadeniz'de En Fazla Endemik Bitki Türü Gümüşhane'de

Abone Ol

Bünyesinde barındırdığı 213 kelebek çeşidiyle Türkiye’nin en zengin ili olan Gümüşhane’nin, 253 endemik bitki çeşidiyle de Karadenizin en zengin ili olduğu ortaya çıktı.

Bünyesinde barındırdığı 213 kelebek çeşidiyle Türkiye'nin en zengin ili olan Gümüşhane'nin, 253 endemik bitki çeşidiyle de Karadenizin en zengin ili olduğu ortaya çıktı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdürlüğü, Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından hazırlattırılan "Gümüşhane İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nin" çalıştay ve izleme eğitimi toplantısı yapıldı.

Çimenler Otel'de yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Köse Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge ve Gümüşhane Şube Müdürlüğü yetkilileri, proje yüklenici firma yetkilileri, akademisyenler ve proje paydaşları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Okay Memiş, yapılan çalışmanın Gümüşhane'ye hem ekonomik, hem de sosyal yönden katkı sağlaması dileğinde bulundu.

"BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN TANITIM, TURİZM VE EKONOMİYE ARTI DEĞER OLARAK DÖNÜŞMESİNDE YARAR VAR"

İbn-i Haldun'un "Coğrafya insanın kaderini belirler" sözüne atıfta bulunan Vali Memiş, "Endemik bitkiler, biyolojik çeşitlilik ve eko sistem kendilerine özgü unsurlar barındıran bir husustur. Gümüşhane küçük ölçekli bir il olmasına rağmen topoğrafya olarak büyük ölçekli bir ildir. İlimizdeki bu biyolojik çeşitliliği turizme kazandırma noktasında akademisyen arkadaşlarımızdan özellikle destek bekliyorum. Her türlü bilimsel çalışmanın artı bir değere dönüşmesi lazım. Tanıtıma, turizme, ekonomiye artı değer olarak dönüşmesinde büyük yarar var. Gümüşhane yaylalarıyla Türkiye'nin değil, Dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi" diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, ülke genelinde başlatılan ulusal biyoçeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları kapsamında Gümüşhane'de yapılan çalışmayı sonlandırmak üzere olduklarını söyledi.

"PROJE İLE GÜMÜŞHANE'NİN BİOÇEŞİTLİLİK ATLASI HAZIRLANMIŞ OLACAK"

Projenin 25 Eylül 2014 tarihinde başladığını ve 25 Eylül 2016 tarihinde tamamlanması planlandığını kaydeden Terzioğlu, "9 kişilik uzman ekip ve 2 kişilik destek ekibi gerçekleştirilen çalışmada Gümüşhane'nin endemik olan ve olmayanlar olmak üzere damarlı bitki türleri, tohumsuz bitki türleri, memeli, kuş, balık, sürüngen, çift yaşar ve omurgasız hayvan türleri tespit edilmiş olacak. Proje ile Gümüşhane'nin bioçeşitlilik atlası hazırlanmış olacak" dedi.

Projenin ekip lideri Dr. Elif Manav Tüfekci ise proje hakkında bilgiler aktardı. Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğuna değinen Tüfekci, bunun korunmasının en büyük görevlerden birisi olduğunu söyledi ve projenin işleyiş sürecinden bahsetti.

Çalıştayın ilk oturumunda Gümüşhane'deki flora çalışmaları başlıklı sunumunu gerçekleştiren 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Fergan Karaer ise Gümüşhane'nin çok zengin bir flora yapısına sahip olduğunu, Gümüşhane bitkilerinin çok farklı olduğunu söyledi.

KARADENİZ'DE EN FAZLA ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ 253 ADET'LE GÜMÜŞHANE'DE

Karadeniz bölgesinde en fazla endemik bitki türünün Gümüşhane'de bulunduğunu ve Gümüşhane'nin çok heterojen bir bölge olduğunu kaydeden Karaer, "Gümüşhane'de 11 ekosistem, 18 habitat belirledik. Türkiye'de ki 24 çeşit kuşburnunun 13'ü Gümüşhane'de. Gümüşhane'nin kendisi adeta bir botanik bahçesi" dedi.

Gümüşhane florasında 124 familyada 2 bin 856 çeşit bitki bulunduğunu, bunlardan 253'ünün endemik bitki türü, 9'unun da nadir bitki türü olduğunu ifade eden Karaer, biyolojik zenginliğin önemli göstergesi olan endemik ve nadir türlerin ve alanların korunması gerekliliğine vurgu yaparak, bu biyolojik zenginliği korumak ve geliştirmek için herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

İki gün sürecek olan çalıştayda ilk gün sunumlar yapıldıktan sonra ikinci gün ise Limni Gölü ve Süleymaniye Mahallesinde izleme çalışması gerçekleştirilecek. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Terzioğlu Karadeniz Gümüşhane Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title