Karaman'da Elmacılık Sektörünün Sorunları Araştırıldı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen proje ile Karaman’da elmacılık sektörünün durumu rekabet, finansman ve pazarlama açısından ele alındı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen proje ile Karaman'da elmacılık sektörünün durumu rekabet, finansman ve pazarlama açısından ele alındı.
KMÜ Rektör Yardımcısı, aynı zamanda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik'in başkanlığında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Murat Bay, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Mortaş, Yrd. Doç. Dr. Murat Öz ve Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Erdemir'in katkılarıyla yürütülen araştırmayla Karaman'da elmacılık sektöründe faaliyet gösteren 391 üreticiye rekabet, finansman ve pazarlama konularına ilişkin anket uygulandı. Karaman'daki elma üreticilerinin üretim faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunları belirlemeyi amaçlayan projede öncelikli olarak maliyetle ilgili sıkıntılar araştırıldı. Elma üreticileriyle yapılan görüşme sonucunda üreticilerin en fazla ilaçlama, soğuk hava, ihracat, işçilik ve ulaştırma maliyetlerinden şikayetçi oldukları belirlendi.
Araştırmada insan kaynakları konusunda da üreticilerin yaşadığı sorunlar tespit edildi. Karaman elma üreticilerinin nitelikli ve ihracata yardımcı eleman bulmakta zorluk çektikleri, ziraat mühendisliği hizmetlerinden yeterince faydalanamadıkları belirlendi. Üreticilerin ihracatı geliştirmeye yönelik çabaların azlığından, finans yönetiminde yetersizlikten ve bilinçli elma yetiştirme konusunda eksikliklerinden şikayet ettikleri gözlemlendi.
"TESİSLEŞME, STANDARTLAŞMA, İHRACAT VE KOOPERATİFÇİLİK"
Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Osman Çevik, Karaman'ın Türkiye'de en fazla elma ağacı sayısına sahip il olduğunu, 2015 yılında yaklaşık 11 milyon ağaçtan 332 bin tona yakın elma üretildiğini belirterek, buna rağmen Karaman elma piyasasında standartlaşma faaliyetlerinin eksik olduğunu, kooperatifleşmenin gerçekleşmediğini ve pazara göre üretim yapılmadığını söyledi.
Teknolojik imkanlardan yararlanarak pazara uygun nitelik ve miktarda üretim yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Çevik, "Yabancı pazar kültürüne adaptasyon açısından ihracat kültürü geliştirilmelidir. Kaliteli ve verimli üretimin sağlanması için soğuk hava, elma işleme ve seçme, ambalajlama, etiketleme gibi alanlarda tesisleşmeye gidilmelidir. Karaman elmacılığının tanıtımı için lobi faaliyetleri yürütülmeli, fuarlar düzenlenmelidir. Sanayi sektöründe niteliği düşük elmaların alternatif olarak değerlendirilebileceği alanlar oluşturulmalıdır. Üreticilere esnek ödeme planına sahip krediler tahsis edilerek kaliteyi artırıcı zirai destekler verilmeli, zirai uygulamaların tamamını kapsayacak şekilde sigortalama yapılmalıdır. İşçilerin sürekli istihdamı sağlanarak kalifiye eleman sorunu belli oranda çözüme kavuşturulmalıdır" dedi. - KARAMAN