Haberler

Kars Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer İshale Karşı Vatandaşları Uyardı

Abone Ol

Kars İl Sağlık Müdürü Dr.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, İshalli Hastalıklara önleme ve ağızdan sıvı tedavisi Haftası nedeniyle açıklamada bulundu.

Dr. Tuncer, ishalin 6 ay ve 2 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirterek vatandaşları ishale karşı uyardı.

" Türkiye'de 0-5 yaşta görülen ishalli hastalıklar ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Tuncer;

"Yaz aylarında ishal ve benzeri sıvı kayıplarının yol açabileceği sağlık sorunlarına dikkati çekmek ve olası vakalarda doğru tedavi uygulamalarını gündemde tutmak, halkımızın konuya duyarlı hale getirmek üzere, Temmuz ayının ilk haftasının İshalli Hastalıkları önleme ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası olarak belirlenmiştir" dedi.

İshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer; "İshal, özellikle 6 ay - 2 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. Çünkü bu yaşlarda ek besinlerle beslenmeye başlama ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler, ishale karşı özel bir koruma altındadırlar. İshal, inek sütü ya da bebek mamalarıyla beslenen 6 aylıktan küçük bebeklerde çok daha fazla görülmektedir. Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmelidir" diye konuştu.

Bebeklere, 6. aydan itibaren anne sütünün yanında ek gıdalara verilmeye başlanması gerektiğini ifade eden Tuncer; "Taze hazırlanmış yiyecekler ve temiz içme suyu kullanılmalıdır. Hazırlanmış yiyeceklerin saklama koşulları, tüketim sürelerine dikkat edilmelidir. İshali azaltacağı düşüncesiyle ishalli olan çocuğa yiyecek ya da su vermemek yanlış bir inanıştır, çocuğun susuz kalmasına ve beslenme bozukluğuna yol açar. Bu nedenle ishal sırasında beslenme ve sıvı alımı artırılarak özenle sürdürülmelidir. İshal başlar başlamaz her zamankinden daha fazla sıvı verilmelidir. Bebek ve çocuklarımıza doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalıdır. Bebek ya da çocuklarla ilgili besin hazırlama, besleme gibi işlemlere başlamadan önce ve sonra eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme ve içme, tekrarlayan kusma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk şikayetleri olan bebek ve çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa İshal öldürücü bir hastalık olabilir" şeklinde konuştu. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Tuncer Türkiye Bebek Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title