Kastamonu'da 'Feshane Kastamonu Günleri'nin Tanıtımı Yapıldı
Kastamonu Valiliği himayesinde Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) tarafından bu yıl 8. düzenlenecek Feshane Kastamonu Günleri’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Kastamonu Valiliği himayesinde Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) tarafından bu yıl 8. düzenlenecek Feshane Kastamonu Günleri'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Kastamonu'da bir otelde yapılan tanıtım toplantısına katılan Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu'nun sınıf atlayarak, bir üst lige çıkması için çaba gösterdiklerini ifade etti. Kastamonu'nun şu anda bulunduğu konumdan çok daha fazlasını hak ettiğine dikkat çeken Vali Günaydın, "Her zaman söylüyorum, her konuşmam da ifade ediyorum. Ben Kastamonu'da bu potansiyeli görmesem bu kadar ısrarcı olmam. Biz Kastamonulu olarak nelere sahip olduğumuzu bilmek zorundayız. Her şeye sahibiz" dedi.
Kastamonu'yu ülke ekonomisine kazandırmak zorunda olduklarını ifade eden Vali Günaydın, "Hep konuşarak değil, icraata geçirerek yapmak zorundayız. Geldiğim ilk gün ifade ettim. Kastamonu turizm şehridir. Elbette ki, sahip olduğumuz orman varlığıyla ahşap sektörünün gelişmesi çok önemli. Ama Kastamonu'yu genel olarak ele aldığımız zaman en az maliyetle, olacak sektör turizmdir. Bu konu da herkes hemfikirdir. Japonya'ya kadar gittik. İzmir'e gittik, İstanbul'a gittik. Tanıtım günleri yapıyoruz. Bunların getirisini de ölçüyoruz. Elimizdeki verilere göre çok kötü durumda değiliz. Hedefe varmaya başladık. Daha fazla çalışmamız lazım" diye konuştu.
Bir şeyi elde etmek için çaba ve gayret gösterilmesi gerektiğine işaret eden Vali Günaydın, " İstanbul'da ciddi bir nüfusumuz var. Orada yaşayan her aile sene de bir kez bir aileyi Kastamonu'ya gönderse birçok sıkıntımız çözülür. Otellerde konaklama artar, restoranlar da iş artar. Bunu yaparsak Kastamonu olarak bir yere geliriz. Ankara'da, İstanbul'da, Bursa'da Kastamonu adına çok güzel günler düzenleniyor. Ama klasik Kastamonu günlerinin dışına çıkmamız lazım. Azdavay'da 16-17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Avrupa Enduro yarışmasına 400-500 sporcunun geleceği söyleniyor. Bu ilimiz için çok büyük bir organizasyondur. Bu ve bunun gibi etkinlikleri artırmalıyız. Önümüzdeki dönemde yapılacak olan etkinliklere valilik olarak her türlü desteği vereceğiz" şeklinde konuştu.
"KONUŞUYORUZ AMA BAZEN DE LAFTAN İLERİ GİTMİYORUZ"
Kastamonu'nun sorunlarını konuştuklarını fakat bazen laftan ileriye gidemediklerine dikkat çeken Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, Kastamonu'nun sorunlarını çözüme kavuşturmak için birlik ve beraberlik içerisinde olmaları gerektiğini söyledi. Yaptıkları çalışmalarda ve Kastamonuspor'un şampiyon olmasında bir başarı veya bir sevinç varsa bunun Kastamonu halkının başarısı olduğunu söyleyen Başkan Babaş, "Laf olsun diye değil, açıkça söylüyorum; Herkesin Kastamonu için elini taşın altına koyması lazım. Konuşuyoruz ama bazen de laftan ileri gitmiyoruz. Bundan sonra, bu işleri ciddiye alalım. Yaptığımız iş, amacına ulaşsın. İstanbul'da 1 milyon Kastamonulu var, bunları bir araya getirelim. Bu sene İstanbul'a geleceğiz, Feshane'ye geleceğiz" ifadelerini kullandı.
Ellerinden geldiği kadar Kastamonu'da her zaman daha iyisini yapmaya çalıştıklarına işaret eden Tahsin Babaş, şöyle konuştu: "Yine destek isteyeceğiz ama karşılıksız olamamalı. Hep konuşmamalıyız, somut bir şeyler üretmeliyiz. Bir sürü iş adamımız var, İstanbul'da yatırımcılarımız var. Ama hala bir şey göremedik. Her seferinde şunu söyledim. Hiçbir şey yapamıyorsanız, bir tane konak alın dedim. Yine somut bir şey yok. Şahsımız için değil, Kastamonu için somut bir şeyler görmek istiyoruz"
"PARTİLER, MİLLETVEKİLLİĞİ LİSTELERİNİ AÇIKLANMASI SONRASI HÜSRANA UĞRADIK"
Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu da, KASDER olarak İstanbul'da Kastamonuluların sorumluluğunun farkında olduklarını ifade ederek, "Doğduğumuz topraklara vefa borcunu yerine getirmek için çalışıyoruz" dedi.
Sivil tolum kuruluşlarının ticaretle ve siyasetle uğraşmasını doğru bulmadığını belirten Latif Çilingiroğlu, "Biz, hep Kastamonu siyaseti yaptık. İçinde bulunduğumuz seçim ortamı İstanbul'da bulunan Kastamonulular için bana göre bir hüsran oldu. Bunu parti ayrımı gözetmeksizin söylüyorum. İstanbul'da kaç tane hemşerimiz aday oldu. 81 vilayete bakıyorum, kaç tane Kastamonulu valimiz var diye. Türkiye genelinde hiç valimiz yok. Türkiye'de 2 bin tane Kaymakam içinde 4 tane var kaymakamımız var. Bugün İstanbul'da 1 milyon Kastamonulunun içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde hiç Kastamonulu yok. O zaman bizde bir şey var. Öz eleştiri yapmamız gerekiyor. Biz bunları yapıncaya kadar trende gitmiş oluyor" diye konuştu.
Siyasilerin 'ağlamayan çocuğa mama verilmez' şeklindeki atasözüne tepki gösteren Çilingiroğlu, "Bende diyorum ki, Kastamonulular ağlamaz. Kastamonulular, Şehit Şerife Bacının torunudur. Kastamonulular, kan kusar kızılcık şerbeti içer. Yalancı memeyle de kimse kandıramaz" şeklinde konuştu.
İstanbul'da Feshane'nin bir marka olduğunu ve bu yüzden Feshane'de ki amaçlarından bahseden Latif Çilingiroğlu, "İstanbul'da bir milyona yakın hemşerimizle Kastamonuluların buluşması kaynaşması anlamına gelir. Gelişmenin yolu turizmden geçiyor. Kastamonu'yu tanıtmak gerekiyor. Feshane'yi 1,5 milyona yakın kişi ziyaret etti. Reklam değeri 3-4 milyon arası olarak hesaplanıyor" ifadelerini kullandı.
KARAHASAN'DAN İSTANBUL'DAKİ KASTAMONULULARA, İKAMETGAH ÇAĞRISI
İstanbul Feshane'de düzenlenen Kastamonu Günleri'nin bir İl'in tanıtılmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ise, "İki öneride bulunmak istiyorum. Tanıtımın yanında derneklerimize çok önemli bir görev düşüyor. Kastamonu'nun 1927'deki nüfus durumu ile 2015'deki nüfus durumu arasında çok belirgin bir şekilde negatif olarak oransal anlamda geriye geliş vardı. Bu, Kastamonu'nun milli bütçeden aldığı pay ve temsilinin az olması demektir. Dernekler bir araya gelip Kastamonu nüfusunu 400 binin üzerine taşımak zorundadır. Bu tip tanıtımlar bunun ön tanıtımı olmalıdır" dedi.
Kastamonu Günleri'nin farklı 3 İl'de düzenlendiğini söyleyen Karahasan, bunların İstanbul, Ankara ve Bursa olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Buralarda yaşayan ciddi anlamda Kastamonu nüfusu var. Mevcut yönetmeliğe göre, iki tane ikametgah adresi belirtilebiliyor. İstanbul'da yaşayan hemşerilerimiz, 1'inci tercihleri olarak Kastamonu'yu yazacaklar. 30 bin vatandaşımızı Kastamonu nüfusunda gösterebilirsek Kastamonu nüfusunu 400 binin üzerine taşımış olacağız. Bu; merkez belediyesi ve tüm belediyeler ile İl Özel İdaresi devlet katkı paylarının oransal olarak artması ve milli bütçeden daha fazla pay almamız demektedir. İkinci anlamada da temsil sayısının artması demektir. Yani 3 vekille temsil ediliyorsak 4 vekille temsil edilebiliriz. Derneklerin en önemli görevinin bu olması gerektiğine inanıyorum. Kastamonu günlerinin bir haftasını da Kastamonu'da kutlamak lazım. Burayı hareketlendirmek gerekiyor Hem bu turizme katkı sağlayacaktır"
"TURİZM'DEN BAHSEDİYORSAK, İNANÇ TURİZMİNİ ÖNE ÇIKARMALIYIZ"
Kastamonu'da sık sık turizmden bahsedildiğini fakat inanç turizminden kimsenin söz etmediğinin altını çizen Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar da, şunları söyledi: "Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin doğum yeri olan Hanönü, önümüzdeki Şeyh Şaban-ı Veli Kutlamalarında ilçemizin de tanıtılması konusunda bir şeyler yapılmasını arz ediyoruz. Bu konuda projeler oluşturulmaya çalışıyor. Önceki yıllarda ödenek yardımlar oluyordu. Burada resmi programlar tanıtımlar oluyordu. 1 Mayıs günü başlayacak olan Şeyh Saban-ı Veli Anma Günlerinde inşallah Cumhurbaşkanımızda gelecek. İlçelerimize de gereken önemin verilmesi, tanıtımın daha üst düzey yapılmasını istiyoruz. İlçelerimizde inanç turizminin öneminin büyük olduğunu belirtmek isterim"
Bu yıl İstanbul Feshane'de 8. kez düzenlenecek olan Feshane Kastamonu Günleri'ne Kastamonu Valiliğinin İstanbul Kastamonulu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ile Kastamonu Kalkınma Vakfı (KKV) da destek veriyor. - KASTAMONU