Kastamonu'da İş Garantili Ahşap Eğitimi Kursu
Kastamonu’da, ahşap sektöründe kalifiyeli personel ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla planlanan 'Ahşap Akademisi' adlı eğitim programı, Valilik, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğü, El Sanatları Atölyesi ve KOSGEB iş birliğiyle protokol altına alındı.
Kastamonu'da, ahşap sektöründe kalifiyeli personel ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla planlanan 'Ahşap Akademisi' adlı eğitim programı, Valilik, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğü, El Sanatları Atölyesi ve KOSGEB iş birliğiyle protokol altına alındı.
Valilik brifing salonunda gerçekleştirilen imza törenine Vali Bektaş'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Atila Kantay, İl Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan, El Sanatları Müdürü Basri Yavuz, İŞKUR ve KOSGEB yetkilileri katıldı. Valilik, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı'na bağlı El Sanatları Atölyesi ve KOSGEB iş birliğiyle gerçekleştirilen Ahşap Akademisi'nin protokolü taraflar arasında imzalandı. Bu arada, iş garantili eğitim programına alınan 16 kursiyere yönelik eğitimlerin başladığı, kursiyerlerin sertifikalarını aldıktan sonra istihdam edileceği açıklandı.
İmza töreninde konuşan Vali Erdoğan Bektaş, Türkiye'de her yerde eleman arandığını ve nitelikli bir elemana daha çok ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Adına 'Ahşap Akademisi' dediğimiz eğitim programının gerçekleştirilebilmesi için kurumların üzerlerine düşen görev sorumlulukları bulunuyor. Derdimizi ifade etmekte zorlanıyoruz. Ahşap konusunda her yerde kalifiye eleman aranıyor fakat bulunamıyor. Hangi özel kuruma gidilirse gidilsin kalifiye eleman bulursa kaçırmak istemiyor. Bunun nazarında yüzlerce de iş arayan kesim bulunuyor. Fakat ortada bir kalifiyelik sorunu bulunuyor. Temel sorun elemanları nitelikli hale getirebilmektir. Nitelikli hale geldiğinizde mutlaka iş buluyorsunuz" dedi.
"NİTELİK VASRA KALİTE DE VAR DEMEKTİR"
Kastamonu olarak adına 'Ahşap' denilen yeni bir iddianın peşinde olduklarını vurgulayan Vali Bektaş, "Bu sene 4. yılımız ve bu işe emek veriyoruz. Kastamonu özelinde şehir ekonomisine, şehrin beklentilerine yeni bir boyut katabilmek için şehirde alt yapısı olan, şehirde potansiyeli olan, geçmişi olan bir konu bulmaya çalıştık ve bulduğumuz konunun adına ahşap dedik. Dört yıl içerisinde bu konudaki çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi. Şehrin olaya bakışı da bir noktaya ulaştı. Profesyonellerin ilgisini de çekmeyi başardık. Bu durum gerçekten uzun soluklu bir iş oldu. Hemen yaptık oldu gibi bir anlayışla değil 4 yıllık uğraşların sonucunda bu noktalara kadar ulaştık. Bunun geçmişi, geleceği ve potansiyeli olan bir süreç olacak. Gelinen noktada ahşap davamızın en ciddi sorununun nitelikli eleman sorunu olduğu önümüze çıktı. Nitelikli eleman sorunun giderek ağırlığını daha fazla hissettirmeye başladı. Herkes nitelik aramaya başladı. Elemanlarınız da nitelikli olacak, ürünleriniz de nitelikli olacak. O zaman Pazar sorununuz olmuyor. Pazarda yer bulma sorununuz olmuyor, pazarlara girme sorununuz bulunmuyor. Yeni ufuklara müşteri olma sorununuz olmuyor. İnsan unsurunun olmadığı bir niteliği yakalamak mümkün değildir. El işçiliğinin, beyin işçiliğinin üst düzeyde olduğu ahşap sektöründe insan unsurunun olmaması düşünülemez" diye konuştu.
"KURSİYERLER AHŞAP FUARI'NDA İŞ SAHİBİ OLACAKLAR"
Ahşap konusunda bir takım çalışmalar yürüttüklerini ve kurumlararası müzakereler sonucunda Ahşap Akademisi'nin ortaya çıktığını belirten Vali Erdoğan Bektaş, "25 kursiyer hedeflemiştik. 60'a yakın başvuru oldu. Yaptığımız elemeler sonucunda istihdam garantili 16 kursiyere eğitim vereceğiz. 16 kursiyere normal bir halk eğitim kursu vermeyeceğiz. Normal bir girişimcilik kursu da vermeyeceğiz. Karma bir özel programla eğitim çalışmasını ortaya çıkardık. Eğitim Ahşap Fuarı açılışına kadar devam edecek. Kursiyerlerimiz Ahşap Fuarı'nın açılışında iş sahibi olmuş olacaklar. Bu samimi inancımız benim inancım, bu ahşap konusunun bu şehirde gerçekten emek vermeye değer olduğuna, bir potansiyeli olduğuna ve Kastamonu'ya özlediği geleceği getireceğine inanıyorum, ben kendi adıma inanıyorum ve ne kadar emek verdiysek hakkıdır helal olsun diyoruz, umarız bu umutlarımız boşa çıkmaz" şeklinde konuştu.
Protokolün imzalanmasının ardından kursiyerlerle bir araya gelen Vali Bektaş, kursiyerlerin hayatlarının gelecek kısımlarıyla alakalı ciddi bir karar verdiklerini söyledi. Ellerinden geldiği kadar kursiyerleri ahşap sektörünün ustası yapmaya çalışacaklarına dikkat çeken Vali Bektaş, şöyle devam etti: "Burada olmakla böyle bir düşüncenizin olduğunuzu var sayıyoruz. Bu konu Türkiye'de bir ilk, bu sektörde iyi öğrenin, nitelikli eleman olun, piyasanın aranan elemanları olun diye sizlere çok emek vereceğiz. Elimizden geldiği kadar sizleri bu mesleğin adamı yapmaya çalışacağız. Sizlerde gayret ederseniz, çaba gösterirseniz bunun olmaması için hiç bir sebep kalmıyor. İsteyen buradan gerçekten güzel bir mesleğin temelini alarak, güzel bir meslekte iş yeri açabilecek vasıfları edinerek çıkabilir ve isteyen buradan geleceğini kurtarabilir. Sizden bir tek şey istiyoruz; sabırla, inatla, ısrarla öğrenmeye gayret etmek. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin artık nitelikli bir insan olacaksınız" - KASTAMONU