Haberler

Katarakt Faciasında, Doktor Suçlu Bulundu

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki 'katarakt faciası'nda 8 hastanın bir gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına doktor hatasının yol açtığına karar verdi.

Sağlık Bakanlığı, toplatma kararı aldığı solüsyonun kullanıldığının ortaya çıktığı İzmir'deki 'katarakt faciası'nda 8 hastanın bir gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına doktor hatasının yol açtığına karar verdi. Enfeksiyon kaynağının tespit edilemediği bildirilirken Bakanlık, ameliyatları yapan Opr. Dr. Gökhan Kerci'nin hijyen konusunda 'kusurlu' olduğuna karar vererek, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi. Dr. Kerci'nin 10 gün önce görevine iade edildiği ortaya çıkarken, İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, doktorun önümüzdeki günlerde başka bir kuruma atanacağını söyledi.

Geçen 10 Ocak'ta Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde 8 hasta, Başhekim Yardımcısı da olan göz Hastalıkları Uzmanı Gökhan Kerci tarafından operasyona alınmış, birine nukleus parçası aspirasyonu, 7'sine de katarakt ameliyatı yapılmıştı. Aynı gün taburcu edilip ertesi günü kontrole çağrılan hastalar İlhami Yaşa (72), Musa Meleş (67), Hüdaverdi Gündüz (58), Şerafettin Karabük (73), Yüksel Altınçubuk (61), Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Mehmet Hasdemir'de (70) aşırı ağrı, yanma, batma şikayetleri baş gösterince, hastalar soluğu doktorlarında aldı. 8 hastada da aynı şikayetlerin olması enfeksiyon şüphesini artırırken, tekrar ameliyat edilen hastalar Ege, Dokuz Eylül Üniversite Hastaneleri ile Atatürk ve İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanelerine dağıtıldı.

'ENFEKSİYON SAPTANDI'

Hastaların ameliyat edilen gözlerinin 'görmediği' ortaya çıkarken, 'skandal olay' üzerine Sağlık Bakanlığı yetkilileri İzmir'e çıkartma yaptı. Bakanlık heyetinden Prof. Dr. Recep Öztürk, 8 hastada 'endoftalmi' denilen ameliyat sonrası göz enfeksiyonu tespit ettiklerini, kültür alınan 8 hastadan 5'inde 'pseudomonas aureginosa' denilen bakterinin ürediğini söyledi. İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman da DHA'nın sorusu üzerine, içinde partikül bulunduğu gerekçesiyle 1 Eylül 2010 tarihinde toplatılmasına karar verilen göz içi solüsyonun toplatılmadığı, bu hastalarda kullanıldığının belirlendiğini söyledi. Dr. Kerman, enfeksiyonun kaynağını belirlemek için çalışma yaptıklarını belirtip, "Doğrudan doğruya suçlayabildiğimiz kaynak ne solüsyonlarda ne lenste ne de ortamla ilgili netleşemedi. Firmanın yapmadığı işin bizim tarafımızdan yeterince takip edilemediğini söyleyebilirim. Bu bizim kusurumuz" dedi.

BAKAN: DOKTOR SUÇLU

Ameliyathane kapatılıp Dr. Kerci açığa alınırken, olayın ardından yapılan inceleme ve soruşturmaların üzerinden yaklaşık 3. 5 ay geçti. Bakanlık heyeti Ankara'ya dönerken, inceleme ve soruşturma sonuçlandığında sonuçlarının kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Ancak bugüne kadar böyle bir açıklama yapılmazken, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan'ın soru önergesine verdiği yanıtta 'doktorun suçlu olduğunu' açıkladı. Bakan Akdağ, verdiği yanıtta ameliyatları gerçekleştiren Opr. Dr. Gökhan Kerci ile ilgili, "Soruşturma sonucunda ilgili hekimin kusurlu olduğu belirlenerek disiplin cezası ile cezalandırılması, adli yönden yargılanması için işlem yapılması ve görev yerinin değiştirilmesi doğrultusundaki müfettiş önerileri uygun görülerek, raporlar gereği için ilgili mercilere gönderilmiştir" dedi.

10 GÜN ÖNCE GÖREVİNE GÖNMÜŞ

Hastalardan Şerafettin Karabük'ün bir gözünü tamamen kaybettiği katarakt faciasında, tekrar tekrar ameliyat edilen, tedavileri süren 7 hastadan üçünün ameliyat öncesindeki görme yetisine kavuştukları öne sürülürken, suçlu bulunan ve soruşturma sürecinde açığa alınan Dr. Kerci'nin 10 gün önce görevine başladığı ortaya çıktı. Dr. Kerci'nin müfettiş raporu doğrultusunda açığa alınma kararının iptal edilerek göreve döndürüldüğünü, ancak önümüzdeki günlerde görev yeri değişikliği yapılarak, atamasının Bakanlık'tan beklendiğini belirten İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, DHA'nın sorularını şöyle yanıtladı: "Enfeksiyon kaynağı konusuda net şudur, denemiyor. Ancak müfettişlerin ameliyathaneye girişten çıkışa kadarki süreçte doktorun dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesinde ihmali olduğu, hijyen konusunda bir aksama olduğu yönünde yaklaşımları var. Bunlar çok teknik konular. Doktor suçlu bulunmuş, çünkü ceza verilen kişi doktor. Doktora disiplin cezası olarak kademe ilerlemesini durdurma cezası verildi. Açığa alınma kararı iptal edildi, görevine döndürüldü. Ancak önümüzdeki günlerde Bakanlık, doktoru başka bir yere atayacak. Olayın adli boyutu ise Konak Kaymakamlığı tarafından sürdürülüyor. "

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Yerel Yerel Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title