Haberler

Kaunos Antik Kenti Kazısı 50. Yılına Ulaştı

Abone Ol

Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan Kaunos Antik Kenti’nde Prof. Dr. Baki Öğün tarafından 1966’da başlatılan ve Prof. Dr. Cengiz Işık’la günümüze kadar kesintisiz devam eden Kaunos Antik Kenti, kazı çalışmaları 50. Yılında titizlikle sürüyor.

Muğla'nın Ortaca ilçesinde bulunan Kaunos Antik Kenti'nde Prof. Dr. Baki Öğün tarafından 1966'da başlatılan ve Prof. Dr. Cengiz Işık'la günümüze kadar kesintisiz devam eden Kaunos Antik Kenti, kazı çalışmaları 50. Yılında titizlikle sürüyor.

Kaunos Antik Kentindeki Arkeolojik kazı çalışmalarının 50. Yılında Muğla Valisi Amir Çiçek, İl jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı, Gürkan Demirkale, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan ile birlikte Kaunos antik kentini gezerek, yapılan çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık'tan bilgi aldı.

Antik kentte ilk kazıların 1966'da başladığını, kentteki kazı çalışmalarının eylül ayı ortalarına kadar devam edeceğini belirten Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, "Bu yıl Kaunos'ta kazıların 50'nci yılı. Kaunos kazısı, özellikle Türkiye 'deki arkeolojik kazı alanları dikkate alındığında en uzun soluklu kazıların başında geliyor" dedi.

Kaunos'ta bulunan ölçüm platformu kentin antik çağda cadde ve sokaklarının rüzgar yönüne göre oryante edilmesinde kullanılan bir sistemin mimari dokusu olduğunu göstermektedir. Bunu antik yazarlar hep dile getirmiştir ancak arkeolojik belgesi ilk kez Kaunos'ta açığa çıkardık" dedi.

Kaunos Antik Kenti'nin yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından Muğla'da en çok ziyaret edilen ilk 3 ören yeri arasında bulunduğunu belirten Muğla Valisi Amir Çiçek "Kaunos Antik kenti, UNESCO'nun geçici miras listesinde yer alıyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerin sadece göl kenarından kaya mezarlarına bakıp gitmemesi kente gelip tarihi dokuyu hissetmeleri için çalışma başlattık" dedi.

Kaunos antik kentine gelen ziyaretçilerin en az bir gününü bölgeye ayırması gerektiğine vurgulayan Vali Çiçek "Burada o kadar çok tarih var ki anlatılamaz. Biz teknelerle tura katılan yabancı misafirlerin antik kenti görmeleri ve saatlerini geçirmeleri için çaba göstermeliyiz. Bu nedenle bölgedeki yatak kapasitesini artırarak bir turizm paketi hazırlayacağız. Bu pakette gelen ziyaretçilerin bu bölgenin tarihi dokusunu daha iyi anlayacak, daha iyi hissedecek. Dalyan sadece tekne turları ile değil tarihi dokusuyla da tanınacak. O zaman Kaunos antik kentinin turizme daha çok katkısı olacak. Biz artık bunu teknelerden göstermeyle yapmayacağız. Turlara katılanları kente getireceğiz."

Konuşmaların ardından antik kenti gezen Vali Çiçek ve beraberindekiler, Kaunos kazılarının 50. yılı anısına hazırlanan serginin açılışını yaptı.

Açılışın ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve Kaunos Kazı Başkan Yardımcısı Ufuk Çörtük, kentte yapılar çalışmalar nedeniyle 50. yılında Kaunos kitabını Prof. Dr. Cengiz Işık'a hediye etti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Gürün Amir Çiçek Ortaca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title