Haberler

Kayısıdaki Zirai Don, Düğünleri de Etkiledi

Güncelleme:
Abone Ol

Malatya'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, evlilik hazırlığı yapan bazı çiftlerin, düğün salonlarındaki rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu.

NAİM BOŞKUT - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da, evlilik hazırlığı yapan bazı çiftlerin, mart ayında görülen ve kayısı ağaçlarında büyük oranda zarara yol açan zirai donun ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle düğün salonlarındaki rezervasyonlarını iptal ettirdiği bildirildi.

Malatya'da bir düğün salonunda personel müdürü olarak çalışan Hasan Timur (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısının Malatya için çok önemli olduğunu söyledi.

Timur, bu yıl mart ayının son günlerindeki zirai don nedeniyle kayısı ağaçlarında yaşanan büyük kaybın Malatya'yı her yönden etkileyeceğine dikkati çekerek, kendilerinin de bu durumdan zarar gördüklerini belirtti.

Salonlarında geçen yıl haziran ayında 60 düğüne ev sahipliği yaptıklarını, bu sene ise şimdiye kadar 30 düğün gerçekleştirildiğini dile getiren Timur, "Düğün sektörünü ramazan öncesi ve sonrası diye ikiye ayırıyoruz. İkinci sezon, en çok etkileneceğimiz dönemdir çünkü 'kayısımız olsun da çocuğumuzu, kızımı gelin edeyim, oğlumu evlendireyim' diyen kesimin biraz daha düşünmek zorunda kalacağını biliyorum. Ağustos, eylül, ekim ve kasım, düğün sektörü olarak en çok etkileneceğimiz aylar" diye konuştu.

Kayısıdaki zirai don nedeniyle çok sayıda ailenin sıkıntı yaşadığını ifade eden Timur, düğün töreni için salonlarını tercih eden çiftlerden yüzde 15'inin rezervasyonlarını iptal ettirdiğini belirtti.

Kentteki bir düğün salonunun sahibi Hakan Samanoğlu (40) da Malatya ekonomisinin can damarı kayısının zirai dondan büyük zarar gördüğünü söyledi.

Kayısının olmamasının düğün salonlarının rezervasyonlarını olumsuz etkilediğini belirten Samanoğlu, "Geçen seneye göre, rezervasyonlardaki doluluk oranımız yüzde 40-50 düştü" dedi.

Samanoğlu, bazı çiftlerin, düğün salonundan rezervasyonlarını iptal ettiğini söyledi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde kayısı bahçesi bulunan Mehmet Yıldız (49) ise kayısının olmamasının kendilerini ekonomik açıdan perişan ettiğini, Malatya'da hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu dile getirdi.

"Çocuğu evlendireceğim, evlendiremedim"

Kayısı bahçesine çok masraf yaptığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Kayısı yanınca 5 ineğimi, traktörümü, arabamı sattım. Halen de elektrik borcumu ödeyemedim. Kooperatife de borcum var. Çocuğu evlendireceğim, evlendiremedim. Yani inanın çok vahim bir durum. Malatya'da çok kötü bir durum yaşıyoruz çünkü burada her şey kayısıya endeksli. Kayısı da olmayınca biz tamamen bittik. Çocuğum 28 yaşında, tam düğün hazırlıklarına başlamıştık ama maalesef bu işler hep olumsuz gidince bir şey yapamadık. Öyle kaldı, hiçbir şey yapmadık."

Yıldız, bilezik ve nişan yüzüğünü borçla aldıklarını, parasını hasat zamanı vereceklerini söylediklerini ancak kayısı olmadığı için borçlarını ödeyemediklerini aktardı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey de kayısının yanmasıyla üreticinin umutlarının da yandığını, oğlunu, kızını evlendirmeyi düşünen birçok ailenin mağdur olduğunu ve büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Her anne ve babanın çocuğunun mürüvvetini görmek istediğini dile getiren Özbey, şunları kaydetti:

"Anne ve babalar, zamanı gelmiş çocuklarını evlendirmek istiyor. Bir an önce baş göz etsinler, onların mutluluklarını, mürüvvetlerini görsünler. Zaman zaman serzenişleri oluyor, 'ne yapılacaksa bir an önce yapılsın biz de önümüze görelim' diye konuşuyorlar. Geçen yıl biliyorsunuz kayısımızın bol dönemiydi. O dönemde, Malatya'da ayakkabı boyacısından tutun lokantacısına, düğün salonlarına kadar herkes bir doluluk oranı yaşıyordu. Malatya'da bu sene ticari hayatın maalesef durma noktasında olduğunu herkesin bilmesini istiyorum." - Malatya

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Yıldız Gürsel Özbey Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title