Kayseri Şeker Çölleşmek Üzere Olan Arazilerin Islah Çalışmasına Start Verdi
Yeşilhisar ve Develi İlçeleri arasındaki Karaağıl Mevkii’nde çölleşmeye yüz tutan 6 bin 307 dekar mera arazisi Pandoğa Hayvancılık Tesisi’nin kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere 25 yıllığına Kayseri Şeker, Panpet ve Pandoğa şirketleri tarafından kiralanmak suretiyle ıslah edilerek tarıma kazandırılmaya başlandı.
Yeşilhisar ve Develi İlçeleri arasındaki Karaağıl Mevkii'nde çölleşmeye yüz tutan 6 bin 307 dekar mera arazisi Pandoğa Hayvancılık Tesisi'nin kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere 25 yıllığına Kayseri Şeker, Panpet ve Pandoğa şirketleri tarafından kiralanmak suretiyle ıslah edilerek tarıma kazandırılmaya başlandı.
Mera ıslah çalışmalarına start verilmesi esnasında konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; "Yeşilhisar ilçemizle Develi ilçemizin sınır noktasında bulunan Karaağıl bölgesindeki arazide yıllardır ekim yapılamamaktadır. Bu arazi çoraklaşıp mera özelliğini de kaybetmeye başladı. Kayseri Şeker Fabrikası, Pandoğa ve Panpet şirketleri ile birlikte Gıda ve Tarım Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü ihalesi sonucunda arazinin 25 yıllığına kiralamış bulunmaktayız. Bu arazinin mera olması nedeniyle özellikle bura da mera bitkileri yetiştirilmesi gerekiyor ama öncelikle bu arazinin ıslah edilmesi gerekiyor. Artık tuzlanmaya yüz tutmuş her hangi bir bitkinin bitmesi zorlaşan arazinin öncelikle ıslah edilmesi gerekiyor. Kayseri Şeker Fabrikası, çiftçilerimiz, Kocasinan Ziraat Odası ile birlikte onların temin ettiği traktörlerle arazi sürülmeye başlandı. 6 bin 500 dekar arazinin tekrardan tarıma kazandırılması bizim açımızdan çok anlamlı ve değerlidir. Kayseri Şeker Fabrikası'nın yapmış olduğu diğer başarılı faaliyetler arasında bu araziyi tekrardan tarıma kazandırma çalışmalarına önem veriyor bu konuda zaten İncesu yavaş bölgesinde bulunan Kayseri Şeker Pandoğa çiftliğin karşısındaki arazi Erciyes Üniversitesi ile birlikte ıslah ediliyordu. Biz 2-3 senedir oradaki ıslah çalışmasını başarılı bir şekilde yürüttük. Orada elde etmiş olduğumuz başarı ve tecrübeyi burada da inşallah en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu arazinin çevredeki çiftçilere de örnek olsun istiyoruz birlikte zaten inşallah bu işi başaracağız. Biz bunun yanında eğer ihtiyaç olursa daha başka arazilerinde tarıma kazandırılması konusunda kendimizi göreve hazır hissediyoruz. Yeşilhisar Belediye başkanımıza da katkılarından dolayı özellikle teşekkür ediyorum. Tarım İl Müdürlüğümüzün bu konudaki anlayışına oradaki yöneticilere personele de teşekkür ediyoruz. Bu bölgeden gelen çiftçilerimiz muhtarlarımız da bunun heyecanını en az bizim kadar duyuyorlardır. Onlara da gösterdikleri bu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Arazi hakkındaki bilgilendirme sonrasında 7 adet traktör araziyi sürmeye başladı. Arazi ıslah çalışmalarını yerinde incelemek üzere Karaağıl Mevkii'ne Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Argun, Harun Halıcı, Kayseri Şeker FabrikasıYönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın, Yönetim Kurulu Üyeleri Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililer de hazır bulundu.
Kiralanan arazide, tuzluluk oranı yüksek olduğundan arazi ıslah çalışması kapsamında mera kanunu çerçevesinde mera karışımı bitkilerin ekimi konusunda 8 parsel için ayrı ayrı mera ıslah ve amenajman projesi hazırlandığı, ön bitki olarak macar fiği, adi fiğ, triticale, arpa karışımı ekilerek gerekirse sürülerek toprağa karıştırılması sağlanıp, ıslah çalışması tamamlandıktan sonra yonca, kılçıksız brom ve kamışsı yumak ve yüksek otlak ayrığı karışımı yapay mera tesis edileceği belirtildi. - KAYSERİ