Haberler

Kayseri Şeker'den, Bir Günde Bin Çiftçiye Pancarda Şeker Oranını Artırma Eğitimi

Abone Ol

Kayseri Şeker’e bağlı olarak pancar ekim sözleşmesi yapılan Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi ve Yenifakılı İlçelerinde pancarda şeker oranını artırma eğitim seferberliğine bir günde bin çiftçi katıldı.

Kayseri Şeker'e bağlı olarak pancar ekim sözleşmesi yapılan Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi ve Yenifakılı İlçelerinde pancarda şeker oranını artırma eğitim seferberliğine bir günde bin çiftçi katıldı.

Kayseri Şeker olarak 2016-2017 kampanya döneminin niçin şeker oranını artırma seferberlik yılı ilan edildiğini açıklayan, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay şehit kanları ile alınan bu vatanın topraklarını da korumak adına çiftçilerin de, şirket yöneticilerinin de herkesin işini iyi yapması, herkesin tarihi sorumluluğunu da iyi bilmesi gerektiğini belirterek, son günlerde artan terör belası ve yüz yıllardır devam eden mücadeleye de dikkat çekti.

Başkan Akay; "Bu vatan toprağının tamamını vatanın bir köşesinde vatandaşımızın ayağına batan diken hepimizin yüreğini sızlatıyor. Bu vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi hayırla yad ediyoruz. Gencecik yiğit insanlar şahadet şerbetini içiyorlar. Onlara minnet duyuyor, Allah'tan rahmet diliyoruz. Devletimizin tüm bu belalarla baş etmesi için güçlü olması lazım. Devletimizin güçlü olması için Askerimizin, Polisimizin de güçlü olması lazım. Devlet güçlü olmadan Milletin güçlü olması mümkün değildir" dedi.

Şeyh Edebali'nin altın harflerle tarihe yazılan "İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın" sözünü hatırlatan Başkan Akay, "İnsanı yaşatabilmek için Devletin güçlü olması lazım Devleti yaşatmak sözle olmaz. Aynı zamanda insanın da Devleti yaşatması lazım. Onun için Şehitlerimizi sadece yad etmek yetmez. Bize de düşen görevler var. Şahadet şerbetini için insanlarımızın gözünün arkada kalmaması için geride kalanlarına da hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Şehit kanları ile alınan bu vatanın toprağını da korumak lazım.

Bizim Milletimiz kadir şinas bir millettir. Yeter ki birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım. Biz her şeyin üstesinden geliriz Allah'ın izniyle. Devletimiz de en güçlü şekilde yedi düvele karşı yüz sene önce savaşmış gerekirse yüz sene sonra da savaşır. Bu millet bunun altından kalkar yeter ki birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım. Şehitlerimizin geride kalanlarına sahip çıkalım.

Güçlü olmak kendiliğinden olmaz. Herkes üzerine düşeni iyi ve en başarılı şekilde yapacak. Biz beş senede görevimizi en başarılı şekilde yapma gayreti içerisinde olduk. Herkes işini iyi yaparsa sonucunda millet olarak güçlü ve mutlu oluruz. Devletimiz de güçlü olur. O zaman da biz Allah'ın izni ile herkesle baş ederiz. İşimizi iyi yapmanın yolu teknolojiye uymaktan geçiyor. Biz de Kayseri şeker olarak işimizi en iyi şekilde yapmak adına bundan sonra kendimizi ve çiftçimizi Avrupalı şirketler ve çiftçilerle kıyaslama kararı aldık. Çiftçilerimiz kendilerini Avrupalı çiftçilerle kıyaslayarak daha başarılı olacaktır. Bu noktada en büyük eksikliğimiz şeker oranımızın Avrupa'ya göre düşük olmasıdır. Bu eksikliğimizi giderebilmemiz için bu sene şeker oranımızı yükseltme seferberliği kapsamında bu eğitim toplantılarını düzenliyoruz" diye konuştu.

Çiftçi eğitim toplantıları kapsamında, ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Doğan Işık ve Boğazlıyan Bölge Müdürü Ziraat Mühendisi Mustafa Gökhan Gürek, Yenifakılı Bölge Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuzhan Ulu tarafından yapılan sunumlarda Pancardaki Şeker oranını artırıcı uygulamalardan; Münavebe, ön bitki, ekim, çıkış, sulama, bitki sıklığı, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hastalık ve zararlılarla mücadele, hakkında çiftçiler bilgilendirildiler.

Şeker veriminde etki eden faktörlerden birisinin de toprak yapısındaki organik madde oranı olduğu ve verime % 20 oranında etki ettiği, pancar ekimi esnasında tohumun tavlı toprağa ekimin sağlanmasının ise %23 oranında etki ettiği bu nedenlerle tarlada 2-3 yılda bir dip kazan uygulaması yapılası gerektiğine dikkat çekildi.

Boğazlıyan Bölge çiftçileri eğitimi, Boğazlıyan'da Şeker Fabrikası toplantı salonunda 600 çiftçinin katılımıyla Yenifakılı İlçesinde ise Adem Karacabay Anadolu Lisesi Konferans salonunda Yenifakılı Kaymakamı Mustan Barış İşler ve Yenifakılı pancar ekicilerinin katılımıyla yapıldı. Aynı gün içerisinde Yamaçlı kasabasında da çiftçilerle yapılan görüşme sonrasında Kayseri Şeker ekibi, Şeker oranını artırıcı eğitim seferberliği kapsamında bir günde yaklaşık bin çiftçi ile görüşme imkanı buldu.

Boğazlıyan ve Yenifakılı çiftçi eğitim seminerlerinde; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden İlhan Argun, Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Vekili Atilla Yalçın, Yönetim kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür yardımcıları Osman Canıtez, Bilal Karaköse, Kooperatif Müdürü İsmet Aksoy ve diğer yetkililer de hazır bulundular. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Yenifakılı Boğazlıyan Yozgat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title