Haberler

Kayseri Şeker'in Şeker Seferberliğine Çiftçilerden Tam Destek

Abone Ol

Kayseri Şeker tarafından 2016-2017 kampanya yılının şeker pancarında şeker oranını artıma yılı ilan edilmesinden sonra yapılan çalışmalara üreticilerden tam destek geldi.

Kayseri Şeker tarafından 2016-2017 kampanya yılının şeker pancarında şeker oranını artıma yılı ilan edilmesinden sonra yapılan çalışmalara üreticilerden tam destek geldi.

Üreticiler, kampanya kapsamında tohum, tohum, toprak analizi, ilaçlama, sulama ve söküm konularında gereken hassasiyeti gösterdi.

"Allah Şeker Fabrikasını iftiradan korusun"

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran çiftçilerden Akçatepe Köyünden Halit Yılmaz, "Pancar bizim gerçekten ekmeğimiz. Eğer kotamız olsun bütün çiftçiler ekmek istiyor. Çünkü başka bir şeyden kazanamıyoruz. Kayyumdan önceki eken çiftçilerin ekimi bırakmasının nedeni önceki yönetimdir. Önceki dönemlerde zamanında para alamıyorduk. Bütün çiftçi Şeker Fabrikasına borçluydu. Çiftçilerin hakkının verilmemesi, fiyat konusu, kotamızın başka fabrikalara verilerek fabrikamızın arsasına kadar peşkeş çekilmesi gibi konulardan dolayı pancar ekimini bırakmışlardı. Şimdi birçok çiftçimiz Hüseyin Bey'in, Başkanımızın yanına gidelim biz pancar ekmek istiyoruz diye bilhassa bana geliyorlar. 30 dönüm kadar pancarım var yeni yeni sökülüyor, polarım yükseliyor, verimimiz iyi çok şükür. Çünkü tohumumuz kaliteli. Dekardan herhalde 7 ton verim alacağız bu sene. Yani 7, 8, 9 ton verim alan arkadaşlarımız var. Polar oranında da Kayseri Şeker'de yükselme var. Bu sene yağışın bolluğundan dolayı 16'nın aşağısına düşmeyecek inşallah. Şeker Fabrikası camiasına başarılar diliyorum. Allah iftiradan korusun. Biz gerçekten büyük bir aileyiz. Çünkü iç içeyiz Hüseyin Bey'i her zaman yanımızda görebiliyoruz. Hiç bir başkan ne tarlaya geldi ne çayımızı içti ne halimizi hatırımızı sordu borcumuz var mı yok mu nasıl ekiyorsunuz nasıl getirip götürüyorsunuz diye sormadı. 3 kere mazot verdi. Avansımızı gününde alıyoruz. Söküm avansını, çapa avansını, su avansını hatta bayram avansına kadar aldık. Evlerimizi, depolarımızı yaptırıyor işi rast gelsin. Elimizde ki buğday, çekirdek gibi ürünleri de almasını istiyoruz." diye konuştu.

"Kayseri Şeker büyüyor"

Barsama Mahallesinden Çiftçi Halil Taşkın ise, "1974'ten beri pancar ekimi ile uğraşıyorum. Şekerde polar oranını yükseltmek için öncelikle tohum seçimine dikkat ederiz. Bu sene erken söküm yapmamıza rağmen pancarlardaki polar oranı 17 civarında. Dekar başına 8, 9 ton verim alıyoruz. 93 bin ton pancarı maus yardımı ile 40 dakikada yüklettim. Bu da Hüseyin Akay'ın teknolojiye verdiği bir değeri gösteriyor. Pancar ekimindeki artış şu şekilde oldu; Dekar başına 9 ton pancar alınca 2bin TL para eder. Ayçiçeğinden 200 kg alırsın bin TL eder, buğdaydan 700 kg alırsın 560 TL eder. Pancarın getirisi diğer ürünlere göre daha fazla olduğu için pancara olan rağbet arttı.

Sarımsaklı ovasından 250 bin ton pancar çıkardı. Şimdi kota verilirse aynı pancar yine üretilir.

Biz zamanında söküm avansı almak ve işçiye ödemek için çok kavga ettik. Çok şükür şimdi böyle bir sıkıntımız yok. Evvelden fabrika bir civataya muhtaçtı, alamıyorlardı. Biz bunların hepsini yaşadık. Bu memlekette kimin ne yaptığını biz herkesten iyi biliriz. Biz köylüyüz ama her şeye vakıfız. Yeri gelir Milletvekilleri ile İstanbul'da Kayserililer gününde otururum. Yeri gelir tarlamda pancarımı sökerim.

Şimdi ekonomi 4,3 ile büyüdüğünde nasıl FETÖ'cüler darbe yaptıysa şeker fabrikasının da aynı şekilde büyümesiyle meyve veren ağacı taşlıyorlar. Söğüte ve kavağa neden taş atmıyorlar. Ama kayısı ve cevize taş atıyor ki onu düşüreyim o lokmadan pay alayım diye. Siyasilerden beklentimiz kotamıza çözüm bulmaları ve sahip çıkmaları. Çünkü şeker fabrikası Kayserinin ekonomik dinamosudur. Ben Hüseyin Beyi ne zaman arasam toplantıda da olsa beni çıkar çıkmaz arar. Bunlar büyük nimet. Bir sıkıntımız olursa derhal oraya müdahale eder. Bizimle abi kardeş, işçi memur gibi tüm personeli öyle. Bölge müdürümüz olsun bizimle ilgilenmeyen yok. Kayseri Şeker ailesi her geçen gün samimi bir şekilde büyüyor. Halkla çiftçisiyle içi içe, el ele bundan daha güzeli olmaz." dedi.

"Başkanımız sağ olsun"

8 yıldan bu yana şeker pancarı üreten Develi İlçesi Eşelik Mahallesi Pancar ekicisi ve Muhtar Halil İbrahim Fırat da şunları söyledi:

"Önceden pancar kotamız azdı. Ama şu anda yönetimin iyi oluşundan, elverişin iyi olduğundan pancara aşırı bir talep var. Başkanımız sağ olsun gübre konusunda olsun ilaç konusunda olsun birebir bizimle ilgilendi. Hangisinin bize faydalı olacağını tek tek araştırmasını yaptırdı. Önceleri tek tip gübre atarken şimdi fabrikamız sadece pancar çiftçisi için özel üretimler yaptırıyor. Önceleri dekar başına 4 - 5 alırken şimdi 8-9-10 a kadar verim alıyoruz. Bu bölgenin poları çok iyi 19-20-21 e kadar polar değerlerimiz oluyor.

Pancara olan rağbet yönetimin iyi, oluşundan, çiftçiye iyi davranıldığından, özen gösterildiğinden, çiftçimize saygı duyuluyor, fabrikaya gittiğimizde birebir ilgileniliyor. Önceleri çiftçiye hiçbir önem verilmezken şimdi çiftçi baş üstünde tutuluyor.

Buğday ve arpa dörtte bir fiyatına gelirken pancar şu an en popüler iş. Önceleri temlik bazında bankalarda sıkıntılar yaşarken şimdi paramız zamanında ödeniyor. Ocak ayı oldu mu paramızın tamamını alacağımıza inanıyoruz. Bundan dolayı da talepler artıyor. Hiç ekmeyen insanlar pancar ekmek istiyor.

Benim köyümde önceleri 5 bin tonaj var iken şu anda 9 bin tonaj var. Şu an 20 bin de tonaj verseler ekecek imkanımız var. Ayrıca;Başkana duyulan güvenden bu bölgede epey bir yulaf ekimi yapıldı. Çünkü fabrikanın çiftçisini yarı yolda bırakmayacağını biliyor çiftçi. Ne ekilmesi istenirse çiftçi o ürünü sıkıntısız ekiyor. Çiftçinin gözü arkada değil."

"Fabrikanın üstünde oyun oynamasınlar"

Develi İlçesi Köseler pancar çiftçisi ve Muhtar Ramazan Denizli ise, "Pancar ekimi çiftçilere kazandıran en iyi ürün olduğu için, bir de kuru tarımda buğday arpa başa baş geldiği için bu yörenin tek alternatifi, çiftçinin geçim kaynağı pancardır. Arazimiz düzde olsa dağın tepeside olsa mecburen pancar ekiyoruz. Bu köyde yaşayanlar için bir geçim kaynağı, başka şansımız yok.

Bizim bu bölge Bakırdağı'ndan Şıhbarak'a kadar olan bölgede polar oranını en yüksek alan bölge. Bugün sök yarın gönder ortalaması19-20 olur. Normalde22-23 e kadar çıktığı oluyor. Rakım olarak çok iyi bir yerdeyiz. Zamantı'nın da bize faydası oluyor.

Şu an için bu fabrika 9-10 bin çiftçinin geçim kaynağı. Bu fabrikanın üstüne oynanan oyunları bıraksınlar. Bu çiftçinin ekmeği ile kimse oynamasın. Burada doğru ve dürüst bir yönetim varsa bu fabrikayı kurtlara kaptırmasınlar. Herkes işine baksın. Allah da doğru insanın yardımcısı olur. Biz de her zaman doğruların arkasındayız.

Bu yönetim böyle düzgün oldukça çiftçi her zaman yönetimin arkasında olacak. Siyaset olarak burayı bıraksınlar. Çiftçi ekmeğini yesin. Bu yönetimi de kimse dağıtmasın.

Şu bölgede pancar ekipte başka üründen para kazanan yok. Bunu çiftçide, bölgede, fabrikada herkes biliyor. Pancarı kalkıp ta birilerine peşkeş çekmesinler. Biz bu yönetimin arkasındayız.

Önceleri 8- bin ton kotamız varken şimdi köyümüzde 21 bin ton pancar kotası var. Bu kota bizim için iyi bir gelir kaynağı. Bundan başka da para kazandıracak ürün yok. İddia eden varsa gelsin tartışalım.

Her türlü avansımızı alıyoruz. Pancar ekiminden başlayıp sökümüne kadar fabrika bizim yanımızda oluyor. Soğuk bölgeye gelen sıcak para her zaman için çiftçiyi güldürüyor.

Pancar sökümünde de sorunlar yaşamıyoruz. Yükleme esnasında fabrika bize maus imkanını sundu. Bizim arazimiz engebeli ve taşlı. Makine ile söküm yapmıyoruz. Biz pancarı söküp bir bölgeye silo yapıyoruz. Maus ta gelip o pancarı yüklüyor. Bu çiftçi için çok büyük bir kolaylık oldu. Bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Teknolojik makineler kullanmaya başladık"

Yozgat Boğazlıyan Çiftçisi Zafer Aygüner de, "Pancar ve buğday ekiyorum. 6 sıralı söküm makinamız Sıra bağımsız komple otomatik bir makine. Pancarın daha hızlı sökülüp fabrikaya teslim edilebilmesi için bu işe girdik. Fabrika ile beraber uyum içerisinde çalışmaktayız. Vatandaşların 15-20 gün süren söküm ve nakliye işlerini biz minimum 1-2 güne indiriyoruz. Bu şekilde tarım sektörüne hizmet ediyoruz.

Aynı zamanda fabrikanın maus'ları ile de yere döktüğümüz pancarları kamyoncular kooperatifi ile fabrikaya sevkiyatını yapmaktayız. Fabrika ile randevu zamanını kararlaştırıp söküm işlemini gerçekleştiriyoruz. Maus makinesinin fiyatı 500 bin Euro civarında. 2014 ve 2016 yıllarında yılın makinası seçilmiş bir makine. Teknolojinin yenilenmesi ile bizde eski makinelerimizi yenilemeye başladık." şeklinde konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Halit Yılmaz Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title