Kazım Karabekir'in Kızı Timsal Karabekir Açıklaması
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu tarafından Domaniç MYO Konferans Salonu'nda düzenlenen "Çanakkale'den Cumhuriyete Kazım Karabekir" adlı konferansta konuşan Kazım Karabekir'in kızı ve Kazım Karabekir Vakfı Kurucusu...
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu tarafından Domaniç MYO Konferans Salonu'nda düzenlenen " Çanakkale'den Cumhuriyete Kazım Karabekir" adlı konferansta konuşan Kazım Karabekir'in kızı ve Kazım Karabekir Vakfı Kurucusu Timsal Karabekir Yıldıran, "Çanakkale Savaşlarının dünyada bir benzerinin görülmediğini söyledi.
Kazım Karabekir Paşa'nın dünya'ya geldiği 1882'li yıllarda Anadolu topraklarında Ermenilerle Türklerin kardeş ilişkileri içerisinde yaşadığını, o yıllarda Kazım Karabekir Paşa'nın çocukluğunu Ermenilerle birlikte geçirdiğini, birçok komşularının Ermeni olduğunu kaydeden Timsal Karabekir Yıldıran, Türklerle Ermenilerin birbirine çok benzediği ve iyi komşuluk ilişkilerinden dolayı o dönemlerde Ermenilere Türklerin Hıristiyanlaşmışı denildiğini ifade etti.
Kazım Karabekir'in çocukluğundan yıllarından başlayarak kesitler sunan Timsal Karabekir Yıldıran,
"Çanakkale Savaşlarının, dünya tarihinde bir benzeri görülmemiştir. Yedi düvel Çanakkale'ye Türkü boğmak üzere geldi. Neden geldiğini, kimle savaşacağını bilmeyen Müslüman askerler, Ezan okunduğu zaman namaza durmuş, Türk askerini de namazda olduğunu görünce, "Öldürülen benim din kardeşimdir" demiştir ve böyle diyenleri İngilizler kurşuna çizmişler,
sen Türkü öldürmezsen biz seni öldürürüz demişlerdir." şeklinde konuştu.
"ŞEHİTLERİMİZ, BİZİM BUGÜN MUTLU YAŞAMAMIZ İÇİN CAN VERDİLER"
Çanakkale'de her bir çimde şehit kanı olduğunu kaydeden Timsal Karabekir Yıldıran, On beşli türküsündeki on beşliler, "Vatanımızın her yerinden akın akın Çanakkale'de ölmeye koştular. Bugün bizim burada mutlu yaşamamız için canını verdiler" dedi.
Çanakkale Savaşları esnasında askerin sabah şekersiz üzüm hoşafı, öğlen yemeği yok ve akşam yağlı buğday çorbasından oluşan yemek menüsüne değinen Timsal Karabekir Yıldıran, "Bu vatanın nasıl kazanıldığını bilmeyenlere ya da anlamak istemeyenlere anlatmak şehitlerimize olan vicdan borcumuzdur." şeklinde konuştu.
Kazım Karabekir'in Çanakkale Savaşındaki rolüne de değinen Timsal Karabekir Yıldıran, Kazım Karabekir'in, Çanakkale'de Kerevizdere mevkiinde Fransızlarla çarpıştığını Kazım Karabekir'in anılarında, "Kerevizdere'den su değil, kan akıyordu" yazdığını ifade etti.
"Kazım Karabekir, Karsı Düşmandan Kurtararak, Şanlı Bayrağımızı Kars Kalesi'nde Dalgalandırdı"
Timsal Karabekir Yıldıran, Kazım Karabekir'in Doğu Anadolu'daki yaptığı mücadeleleri de anlatarak, Osmanlı'nın son paşası rütbesini Kazım Karabekir'in Karsı kurtardığı için aldığını hatırlatarak, "Kazım Karabekir Kars'ı düşmandan kurtarıyor, şanlı bayrağımızı Kars kalesine çekiyor ve Padişah tarafından paşa rütbesi veriliyor" dedi.
Erzurum'da Yaşanan Ermeni Zulmü Karşısında Kazım Karabekir, "Allah Benim Gözümün Gördüklerini Kimseye Göstermesin."
Kazım Karabekir'in Erzurum'da yaşanan Ermenilerin zulmünü anlatan bir hatırasını aktaran Timsal Karabekir Yıldıran, Kazım Karabekir'in anılarında; "Erzurum'a o kadar yaklaştık ki, zaten biraz daha geç kalsaydık ortada kurtaracak can bulamayacaktık. O kadar yaklaştık ki insanların dişlerini görecek mesafedeydik gülerek beni karşılıyorlar. Daha da yaklaştığım zaman anlayamadım hiçbiri kımıldamıyordu bu insanların. Daha da yaklaştığım zaman dehşetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafından canlı canlı birer kazığa oturtulmuştu ve öyle can vermişlerdi. Allah benim gözümün gördüklerini dünya üzerinde kimseye göstermesin"
ifadeleriyle yaşanan zulmü anlattığını söyledi.
"KAZIM KARABEKİR YETİM KALAN ERMENİ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKTI"
Savaş yıllarında ortada kalan Ermeni çocuklarına sahip çıktığını ve Trabzon'da Amerikalıların açtığı Ermeni yetimhanesine gönderdiğini ve onlara da babalık yaptığını kaydeden Timsal Yıldıran Karabekir, Kazım Karabekir'in, Ermeni yetimleri tarafından yetimler babası Kahraman Kazım Karabekir vasıflandırıldığını sözlerine ekledi.
Yoğun ilginin olduğu konferansın ardından Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, Domaniç MYO Müdürü Doç.Dr.Ali Fuat Arıcı, Timsal Karabekir Yıldıran'a Domaniç'e gelerek tarih bilinci kazandıran bir konferans verdiğinden dolayı teşekkür ettiler. Kaymakam Mehmet Boztepe ve Domaniç MYO Müdürü Doç.Dr.Ali Fuat Arıcı, Timsal Karabekir Yıldıran'a günün anısına üniversite birer anı tabağı hediye ettiler.
(EFE)
20.03.2013 18: 13: 17
TSI
NNNN - KÜTAHYA