Haberler

Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Babasını Anlattı

Abone Ol

Niğde Üniversitesi Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir’i konuk etti.

Niğde Üniversitesi Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'i konuk etti.

Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923'de Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Murat Alp ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrenci katıldı.

"100. Yılında Çanakkale Ruhu ve Kazım Karabekir, Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun, Fotoğraflarıyla Beraber Osmanlının Son Yılları, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Dönemi "konulu konferans sunumuna başlayan ve Kazım Karabekir Müzesi arşivinden derlenen milli mücadele yıllarına ait fotoğraflar eşliğinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin nasıl atıldığını anlatan Timsal Karabekir, "O,yılmaz bir vatan sevdalısıydı" diye tanıttığı babası Kazım Karabekir'i şu sözlerle anlattı; "Babam, hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de bu şuurla yetiştirdi. Atatürk'ü çok sever ve onunla yaşadıklarından övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler" dedi.

Doğuda asıl mezalimin Türklere yapıldığını ve babası Kazım Karabekir'in, "Allah hiçbir göze benim gördüklerimi göstermesin" sözüyle aktaran Timsal Karabekir, "Camilerde yakılan çocuk-kadın-erkekler, kazıklara oturtulanlar bunun en canlı örneğidir" dedi.

Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve 'İlk Beşler' olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin Karabekir Paşa'nın albümünden çok özel fotoğraflar yansıtan Timsal Karabekir, Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çekti. Timsal Karabekir, 'yetimler babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini açıkladı. Babasını küçük yaşlarda kaybederek yetim kalan Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir, babasının ilgilendiği yetim çocukların çok sayıda fotoğrafını gösterdi.

Timsal Karabekir, "Bize altın tepside sunulan Cumhuriyetimize yeterince sahip çıkamıyoruz. Bu vatanın nasıl kazanıldığını, nasıl bu hale gelindiğini anlayamayanlara anlatmak boynumuzun borcudur" şeklinde konuştu. Gençlere tarihin tüm yönleriyle anlatılması, bu bilincin aşılanması gerektiğini ifade eden Karabekir, "Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyalarını başkaları çizer" dedi.

Kazım Karabekir tarafından yazılan ve bestelenen "Türk Yılmaz" marşını eski kaydından dinleten Timsal Karabekir, davetliler ve öğrenciler tarafından büyük alkış aldı.

Konferans; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener'in Timsal Karabekir 'e günün anısına teşekkür belgesi ve hediye takdim etmesi ile son buldu. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Niğde Üniversitesi Kazım Karabekir Mehmet Şener Ömer Özkan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title