Kbü'de 'Dünyamızı Yeniden Şekillendiren İnsanımız' Konferansı
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından "Dünyamızı Yeniden Şekillendiren İnsanımız Ülkemiz ve Geleceğimiz" Konferansı düzenlendi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından "Dünyamızı Yeniden Şekillendiren İnsanımız Ülkemiz ve Geleceğimiz" Konferansı düzenlendi.
İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Gözen, dünya siyasetinin yeniden şekillendiğini belirtti.
Uluslararası ilişkilerin, insanlık bilimi olduğunu kaydeden Gözen, " İnsanlığın sadece siyasal anlamda nasıl şekillendiğine değil insanlık değerleri, kalitesi, düşünme olarak neler üretiyor ona bakıyoruz. İnsanlık mücadelesi değerler üzerinden şekilleniyor. Uluslararası ilişkiler 2 bin yıllık dönem boyunca iki yöne doğru siyasal anlamda şekillenmeye başlıyor. Feodalizm, yerelleşme makro siyasi yapılarla oluşturmaktadır. Uluslararası ilişkiler tarihi mikro düzeyli ve makro düzeydeki yapılanma arasındaki rekabet şeklinde oluşuyor. Mikro yapılar kendi imkanlarını, değerlerini, kaynaklarını kaybetmek istemezler. Bunu yok etmek isteyen imparatorluklara direnmeye çalışırlar. Uluslararası ilişkiler insanlık tarihi mikro ve makro mücadele arasında devam ediyor" dedi.
"İNSANLIK TARİHİNİN OLUŞMASINDA İL BÜYÜK VARLIK ROMA İMPARATORLUĞU'NUN"
Gözen, üretmiş oldukları fikirler insanlığı dünyayı şekillendirdiğini kaydederek, "Dünyanın şekillenmesinde insanlık tarihinin oluşmasında ilk büyük varlık Roma İmparatorluğudur. Roma İmparatorluğu'nun başarılı olmasını sağlayan şey ürettiği hukuktur. Roma hukuku yerel birimlerin haklarını tanımış, kendi düzenlerinde yaşamalarına müsaade etmiştir. Roma'dan sonra insanlık tarihi gelişmesini sağlayan siyasal yapılanma birimi İslam İmparatorluğu'dur. İslam İmparatorluğu 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tarihinin en uzun devam eden dönemidir. İslam İmparatorluğu fikirle şekillenmeyi, yapılanmayı sağlamışlardır. İslam dininin getirdiği mesajın, değerin çok önemli rolü ve etkisi vardır. İslam toplumları İslami inanç ve doktrinler üzerine dönemin şartlarına göre, kendi modellerini üretmişlerdir. Siyasal yapılanma anlamında çok kültürlülük, çok yapıda olmalarıdır. Farklı kültürlere yaşama hakkı vermiş bunların üzerinden siyasi şekillendirme gerçekleştirmişlerdir. Dünya da siyasal çekişmeler 18. Yüzyıldan sonra farklı sürece girdi. Avrupa modernleşmesi, yeniden yapılandırması ortaya çıktı. 18-19 yüzyıldan itibaren dünyanın siyasi şekillenmesi Avrupa modeli üzerinden oluşmaya başlamıştır. Avrupa modernleşmesinin olumlu ve olumsuz sonuçları ortaya çıkmıştır. Biz hala Avrupa modernleşme döneminde yaşamaktayız." diye konuştu.
Konferansın ardından KBÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Gözen'e teşekkür belgesi verdi. - KARABÜK