Kebude: "Adana'da Bir Terslik Var"
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Meclis Üyesi Mustafa Kebude, toprak koruma kurulu ve tarım il müdürlüğü gibi kurumların meclisi yanıtlığını ve meclisin yanlış karar vermesine sebep olduğunu ileri sürerek, "Sağlam olan bölgeler tarım arazisi"...
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Meclis Üyesi Mustafa Kebude, toprak koruma kurulu ve tarım il müdürlüğü gibi kurumların meclisi yanıtlığını ve meclisin yanlış karar vermesine sebep olduğunu ileri sürerek, "Sağlam olan bölgeler tarım arazisi olarak belirleniyor, tarıma elverişli olan yerler de konut alanı olarak ilan ediliyor" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi ekim ayı meclis toplantısının son oturumu Meclis Başkan Vekili Halil Tüm başkanlığında gerçekleşti.
Toplantıda gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Kebude, Toprak Koruma Kurulu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gibi kurumların meclisi yanıtlığını ve meclisin yanlış karar vermesine sebep olduğunu ileri sürerek o kurumlardan gelen raporları çok verimli ve aydınlatıcı bulmadığını ifade etti. Kebude, bu kurumlara yapılaşmaya açılacak olan yerlerle ilgili görüş sorulduğunda farklı görüşler ortaya koyduklarını belirterek "Şimdi Real bölgesinde yoğunluklu bir yapılaşma bölgesi var. Geçen sene 25 binliklerde 5 binliklerde şimdi yapılıyor. Orayı cetvelle çizmişler bir taraf tarım alanı diğer taraf imara açılabilir alan. Orada 15 katlı bina yapacağınız zaman kazıklarla binaları güçlendirmeniz lazım o bölgede yani zemini çürük yüksek katlı bina yapmaya elverişli olmayan bir tarım arazisidir. Toprak Koruma Kurulu oradaki toprağa tarım arazisi değil dediği zaman orası tarım arazisi olmaktan çıkmıyor. Şimdi Sarıçam bölgesinde buruk İncirlik, Kürkçüler hatta İmamoğlu'na doğru belli bir bölge tamamen kayalardan oluşmuş zeminde 1 metre temel atmak için bir sürü masraf edeceğiniz zemini çok sağlam yerler var. Ama Adana'da tarıma elverişli olan yerlerde tarım arazisi olmaktan çıkartılmış konut alanı ilan edilmiştir. Bu konuların vicdanla merhametle karar verildiği kanaatinde değilim. Bu konular tamamen siyasi ya da belli sebeplerden, belli hedeflerden kaynaklanıyor. Adana'da bir terslik var. Sağlam olan bölgeler tarım arazisi olarak belirleniyor, tarıma elverişli olan yerlerde konut alanı olarak ilan ediliyor" dedi.
EKMEK FİYATLARI
MHP Meclis Üyesi Ahmet Aslan da ekmek fiyatlarının vatandaşın bütçesini sarsabileceğini belirterek. "Ekmeğin 90 kuruş olduğunu öğrendim. Şöyle bir inceleme yaptım neden 90 kuruş olmuş ekmek 70 kuruştan. 2012 yılında taban fiyat 665 kuruşken 2012 yılında daha önce 721 kuruş olmuş yani aylık ortalama olarak yüzde 8 artmış. Ama ekmeğin fiyatı ise yüzde 30 artmış. Şimdi buradaki çelişkiyi bir anlayalım. Buna dur diyecek kimse yok mu? Türkiye'de toplam olarak günlük 37 milyar yıllık ekmek tüketimi var. Ülkemizde kişi başı ise 1,5 ekmek düşüyor. Günde 5 ekmek alan bir aile ayda 150 TL ekmeğe para ödeyecek. 800 lira maaş alan bir insan 150 TL'sini ekmeğe verirse gerisini ne yapacak. Bu önemli bir konu ama maalesef birileri istediği gibi ekmek fiyatlarıyla oynaya biliyor" diye konuştu.
Aslan'nın sözlerine yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) meclis üyesi Bekir Sıtkı Özer ise ekmek fiyatlarının sadece buğday fiyatlarına bağlanmaması mazota, işçiye, çiftçiye ve mayaya gelen zamlarında ekmek fiyatı artışında etkili olduğunu ifade ederek "Şimdilerde çok ciddi artışlar var. Eğer siz sadece buğdayla alırsanız verdiğiniz istatistik raporlarınız verdiğiniz rakamlarla ters düşmüş olur. Çünkü Türkiye'de görünmeyen zamlar her geçen gün devam ediyor. Sizde bunu görüyorsunuz fiyatların nasıl değiştiğini. Onun için sadece buğday fiyatlarıyla değerlendirmeyin" şeklinde konuştu.
CHP'li meclis üyesi Mehmet Esendemir de ekmek fabrikasındaki ekmek üretim sayılarının artmasının gerektiğini böylece ekmek fiyatlarının düşeceğini söyleyerek, "Ekmek kuyruklarındaki insanlarla yaptığım konuşmada insanların normal bakkallardan veya normal yerlerden aldıkları ekmek fiyatlarının çok yüksek olduğunu, aldıkları emekli maaşlarının işçi maaşlarının aile bütçesine ciddi oranda yansıdığını ve belediyenin de bu konuda bir önlem alması gerektiğini söylediler. Ekmek fabrikalarında ekmek üretilmesinin bir amacı vardı. Piyasayı dengelemek. Yani fırıncıların yüksek fiyat artışlarını ekmek fabrikaları ekmek üretim adedini arttırarak fiyatıyla beraber bir denge unsuru yaratmaktır. Şimdi ekmek fabrikasının ürettiği ekmek sayısı yaklaşık 250 bin civarındadır. Siz bu kadar ekmek üretirseniz vatandaşın talebini diğer özel fırınların ürettiği ekmekler olacaktır. Bizim ekmek fabrikalarımıza ilk geldiğimiz senelerde bu dengeyi sağlamak için yine böyle bir artış yapılmıştı ve 450 bin ekmek üretmeye başlamıştı ve fiyatlar hemen aşağı inmişti" diye konuştu.
Ekim ayının son meclis gündeminde ise Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi'ne ait 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planına ait komisyon raporu, büyükşehir belediye meclisi tarafında 15 Ağustos'ta onayı verilen Seyhan ilçesine bağlı Küçükdikili, Sarıhamzalı, Yeşiloba, Aydınlar ve Barış mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli imar planına ait itiraz dilekçesine ait komisyon raporu, Çukurova İlçesi Beyazevler Mahallesine ait 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planına ait komisyon raporları görüşüldü. - ADANA